ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

21. kolo ligových soutěží

Po výhře v Luhačovicích vybojovali kolo před koncem soutěže hráči KK PSJ Jihlavy historicky první mistrovský titul. Blahopřeji. O mistrovském titulu v 1. KLZ se rozhodlo již v minulém kole. Stále visel otazník nad druhým sestupujícím. Po 21. kole je již jasno.

1. kuželkářská liga mužů

O všem podstatném je kolo před koncem soutěže rozhodnuto. Mistrovský titul putuje poprvé do Jihlavy. Jasno je také na druhém místě. Účast v pohárové Evropě si zajistilo družstvo SKK Náchod. O sestupujících bylo jasno již několik kol zpátky a tak v posledním kole již není v podstatě o co hrát. Z jednotlivců si Pavel Jiroušek po výborném výkonu v Přerově vylepšil průměr a jako jediný skončí soutěž s průměrem z průměrů lepším než šest set. Je málo pravděpodobné, že si ho v posledním domácím utkání pokazí. Před závěrečným kolem má hodnotu 603,7.

Předposlední kolo bylo úspěšné pro hostující týmy. Získaly celkem tři vítězství. Nejdůležitější výhru uhrála KK PSJ Jihlava v Luhačovicích. Po nejlepším výkonu hostujícího družstva na luhačovické čtyřdráze si po zásluze připsala dva body. Hráči Jihlavy zahráli v Luhačovicích čtyři výkony přes šet set. Nejlepší byl Honza Kotyza 633. Ještě o kuželku lepší byl domácí Michal Markus, ale naštěstí pro jihlavské vybočil z průměru domácích a nikdo ho nenásledoval. Hráči Jihlavy se tak mohli zcela po zásluze radovat ze zisku prvního mistrovského titulu.

V posledním domácím utkání, stejně jako v loňském ročníku, měl SKK Náchod za soupeře TJ Sokol Husovice. Domácí již znali výsledek Jihlavy a tak mohli hrát v klidu. Utkání bylo po 2/3 vyrovnané a rozhodoval až drtivý závěr domácích dotahováků. Závěr utkání se proměnil doslova v exhibici domácího celku. Petr Holý nedal hostujícímu Jiřímu Radilovi vůbec žádnou šanci na úspěch a vynikajícím výkonem (610) odsoudil hostujícího hráče do role statisty. Jaroslav Hažva sehrál parádní plné (413) a protože k tomu přidal i solidní dorážku, zastavilo se počitadlo na parádním čísle 621. Hostující David Plšek si nevedl špatně a za 582 platně poražených kuželek se rozhodně stydět nemusí. Více výstižný komentář Jaroslava Hažvy u výsledků.

Souboj sestupujících Hagemannu Opava a Lokomotivy Tábor vyzněl na opavské kuželně jasně pro domácí celek. Hosté přijeli do Opavy s náhradníky a na výkonu to bylo znát. Tři výkony pod pět set, dva těsně nad. Nejlepší výkon hráče hostujícího týmu Karla Smažíka 547 již výrazný neúspěch nemohl zachránit. Opava tak poslední domácí utkání jasně vyhrála. Vůbec nejlepší výkon v utkání podal Jiří Hendrych s 582 poraženými kuželkami.

Zajímavé utkání se hrálo v Přerově, kde domácí Spartak hostil Lokomotivu Českou Třebovou. Oba týmy dosáhly v utkání shodného výkonu v poražených kuželkách. Hostující tým zariskoval a postavil na nejlepšího přerovského hráč Vlastu Bělíčka svého nejlepšího Pavla Jirouška. Ve vyrovnaném utkání se rozhodovalo v závěru. Oba nejlepší hráči podali i nejlepší výkony svých družstev. Pro Českou Třebovou bylo dobré, že Pavel Jiroušek po výkonu 637 přehrál Vlastu Bělíčka o 20 kuželek a v závěru stáhl 16 kuželek z náskoku Přerova, čímž zajistil hostujícímu týmu výhru 5:3.

Družstvo Centropenu Dačice zahrálo v Chomutově proti Jiskře Kovářská nejlepší výkon sezóny a zcela zaslouženě jasně zvítězilo 7:1. Čestný bod pro domácí uhrál v úvodní části utkání, která ještě byla vyrovnaná, Vlastimil Zeman ml. Výkonem 600 přehrál Jirku Malínka. V dalším průběhu utkání již dominovali hosté a po dobrém výkonu všech hráčů si připsali do tabulky dva body.

Slavoj Praha se přiblížil na 25 kuželek k svému nejlepšímu letošnímu výkonu a na to hráči Moravské Slavie Brno neměli. Hosté se po celé 2/3 utkání drželi i přesto, že domácí hráči nahráli dvě šestistovky. Před závěrem zápasu tak byl stav 2:2. Slavoj měl na svém kontě o 49 kuželek víc. V závěru utkání již dominovali domácí hráči. Hosté podali mdlý výkon. V této fázi se nedařilo hostujícímu Jardovi Slabákovi a Petr Mika, který nemá optimální formu nebyl pro domácí nijak nebezpečný. To byla voda na mlýn domácích. Oba získali body a zcela zaslouženě dovedli utkání do vítězného konce.


1. kuželkářská liga žen

Po předposledním kole soutěže je o všem rozhodnuto. To že Slavia Praha získá mistrovský titul je jasné již několik kol zpět. V minulém zpravodaji jsem uvedl, že to je jejich dvanáctý. Trochu jsem se přepočítal. Správně patří, že to je třináctý. Tímto se jim omlouvám. V předposledním kole se tak bojovalo pouze o to, kdo doprovodí Lokomotivu České Velenice do druhé ligy. Po prohře Jiskry Rýmařov doma s Konstruktivou Praha je i v tomto jasno. Druhým sestupujícím jsou hráčky Jiskry Rýmařov. Na své soupeřky z Náchoda se sice mohou ještě bodově dotáhnout, ale rozdíl celkového skóre mají podstatně horší.

KK Zábřeh „B“ hostil SKK Jičín a na domácí hráze si nemohl dovolit prohrát. V průměrně hraném utkání to nakonec dopadlo lépe pro domácí družstvo. Úvod utkání zahájila Marie Vojtková ve velkém stylu. První polovinu startu svou soupeřku jasně přehrála. Pak se přispůsobila výkonnosti své soupeřky, ale i tak zvítězila 4:0. Hana Jáňová prohrála s nejlepší jičínskou hráčkou Martinou Hrdinovou. Podstatné bylo, že hráčky KK Zábřeh nahrály na své soupeřky za stavu 1:1 56 kuželek. Ve střední části utkání získala obě družstva opět po bodu. Zábřeh přidal na své konto dalších 22 kuželek. V závěru utkání získala pro Zábřeh další bod ze hry Lenka Horňáková a to, při dalším navýšení náskoku v poražených kuželkách, znamenalo pro domácí hráčky cenné vítězství a zachování si ligové příslušnosti i pro další ročník.

Další tým ohrožený sestupem SKK Náchod hostil v pořadí druhý celek tabulky KK Zábřeh „A“. Po úvodní vyrovnané části to ve střední nevypadalo s Náchodem vůbec dobře. Hostující hráčky vedly před závěrečnou částí utkání 3:1 při náskoku 24 kuželek. Závěr utkání domácí hráčky Aneta Cvejnová s Janou Majerovou ustály. Obě dvě své soupeřky jasně přehrály, dotáhly náskok v poražených kuželkách a dovedly utkání do vítězného konce a stejně jako hráčky KK Zábřeh „B“ se mohly radovat ze zachování ligové příslušnosti i pro nastávající sezónu.

Další kandidát na sestup Jiskra Rýmařov hostil Konstruktivu Praha. Hostující hráčky od úvodních hodů domácím nic nedarovaly. V Rýmařově předvedly excelentní výkon a zcela zaslouženě zvítězily. Konstruktiva zahrála v tomto utkání vůbec nejlepší výkon na rýmařovské kuželně v této sezóně. Druhé ČKD Blansko nahrálo o 103 kuželek méně. Domácím hráčkam tak zbyly jen oči pro pláč. Po ročním působení v nejvyšší soutěži padají zpět do 2. KL. Nejlepší výkony v utkání podaly hostující hráčky. Lenka Nová 590, o kuželku lepší byla její spoluhráčka Perta Najmanová.

Slavia Praha hostila KK Šumperk. V poklidném utkání na tom byly dlouhou dobu hostující hráčky lépe. Až na poslední dráze střední části se prosadily domácí hráčky. Závěr utkání pak byl odehrán zcela v jejich režii, i když ne tak doslova. Daniela Žďárková vyhrála o pouhé dvě kuželky. Výhru domácích pečetila jasným vítězstvím a nejlepším výkonem v utkání Vladimíra Šťastná. Slavia Praha tak navýšila náskok v tabulce na druhý KK Zábřeh „A“ na plných devět bodů.

Spartak Přerov měl za soupeře ČKD Blansko a na výsledku bylo vidět, že v podstatě o nic nejde. Domácí hráčky v závěru prohrály velmi dobře rozehraný zápas. Asi jediným pozitivem utkání je výkon Lenky Matyášové, která porazila v úvodu utkání 603 kuželek a všechny ostatní hráčky nechala daleko za sebou.

Další utkání, ve kterém již o nic nešlo se hrálo v Jirkově, kde domácí Slovan hostil již sestupujíci Lokomotivu České Velenice. Hostující družstvo zahrálo v Jirkově pod psa a bylo pro domácí snadnou kořistí. Za vše hovoří skutečnost, že nejlepší hostující hráčka Renata Navrkalová porazila 518 kuželek a všechny její spoluhráčky zahraly pod pět set.

Datum: 11. 4. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa