ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

17. kolo ligových soutěží

V 1. KLM oba vedoucí celky s plným bodovým ziskem. Na čele tabulky stále KK PSJ Jihlava s jednobodvým náskokem na SKK Náchod. V 1. KLZ je Slavia Praha na čele s náskokem pěti bodů. KK Zábřeh A nestačil v domácím prostředí na pražskou Konstruktivu.

1. KLM

V tomto kole se podařilo vyhrát hostujícím celkům ve dvou utkáních. Vedoucí celek tabulky PSJ Jihlava přiváží body z Husovic a Spartak Přerov přehrál Jiskru Kovářskou. Na čele tabulky se tak nic nezměnilo. Stále vede PSJ Jihlava s náskokem jednoho bodu na SKK Náchod. O konečném pořadí může hodně napovědět již příští kolo, kdy právě tyto dva celky proti sobě na kuželně v Jihlavě nastoupí. Bodový propad pěti bodů již nedává velkou šanci dalším celkům na boj o mistrovský titul. Na konci tabulky je stav stále beze změn. Oba celky na sestupových příčkách byly i v tomto kole opět bez bodového zisku a tak naděje na záchranu jsou téměř nulové. Příští týden je víkend vyhrazen pro krajská mistrovství jednotlivců. Liga tak pokračuje 18. kolem v sobotu 21. 3. 2009.

Sokol Luhačovice hostily poslední celek tabulky Lokomotivu Tábor. Domácí tentokrát nepotřebovali nijak oslnivý výkon na zisk bodů. Ve dvou případech dokonce domácí prohráli na body při tom, že porazili více kuželek. Hned v úvodu hostující Marcel Pouzar přehrál Theodora Marančáka 1:3 a přitom porazil o 17 kuželek méně. Ve střední části Bořivoj Jelínek porazil o 20 kuželek méně než Vlastimil Červenka a přesto na body zvítězil. Až v závěru utkání se domácí hráči probrali a zásluhou výborných výkonů Pavla Kubálka s Michalem Markusem zajistili Luhačovicím vítězství.

Jiskra Kovářská nezopakovala proti Spartaku Přerov výkon z minulého kola z Luhačovic, kde překvapivě zvítězila a ztratila v domácím prostředí body a to ještě neměli přerovští nejlepší vstup do utkání. Po vyrovnané úvodní a střední části utkání se rozhodovalo v závěru zápasu a ten vyšel na 100 % Přerovu. Výborný výkon předvedl hostující Václav Mazur, který porazil 614 kuželek a nedal domácímu Jaroslavu Tejmlovi žádnou šanci na případný úspěch. Dařilo se i Vlastimilovi Bělíčkovi, ten přehrál Vlastimila Zemana st. Kovářská si stále po celou dobu udržovala naději na zisk bodu, protože vedla na celkově poražené kuželky. Před poslední dráhou jich měla k dobru 38. Pak na každé dráze domácí postupně ztráceli. Před poslední dráhou již vedli jen o čtyři kuželky. Ještě po plných to pro ně vypadalo dobře, ale Mazurových vynikajících 70 dorážky je poslalo ke dnu.

KK Hagemannu Opava se každým dalším prohraným zápasem zmenšuje šance na záchranu. Slavoj Praha byl pro hostující hráče příliš tvrdým oříškem. Hráči Slavoje jasně zvítězili v úvodu 2:0 a to samé zopakovali ve střední části utkání. Stav 4:0 a 183 kuželek do plusu pro Slavoj jasně ukázal, kdo je na kuželně pánem. V závěrečné fázi utkání domácí polevili a toho hosté využili k zisku dvou vítězství, kterými korigovali stav utkání na 6:2.
Dvě utkání v tomto kole skončila poměrem 7:1 při minimálních rozdílech v poražených kuželkách. Ve východočeském derby SKK Náchod hostil Lokomotivu Českou Třebovou. Prohra je pro hostující celek až příliš krutá. Česká Třebová zvítězila na pomocné body 11,5:12,5 a dlouho to pro ně vypadalo na remízu. Více se dočtete ve výstižném komentáři Jaroslava Hažvy u výsledků.

Utkání Moravská Slavia Brno s Centropenem Dačice skončilo při výhře domácího celku 7:1 ještě menším rozdílem než zápas v Náchodě. Domácí Michal Kratochvíl s Pavlem Paliánem hned v úvodu pokořili šestistovku a tak ani výborné výkony hostujících Milana a Pavla Kabelkových na ně nestačily. Ve střední části opět hostující hráči na domácí nestačili. Vedení 4:0 a plus 66 dávalo domácím velkou naději na vítězství. Závěr utkání se však změnil v malé drama. Dačice zásluhou Milana Blechy a Jirky Malínka smazali náskok Moravské před poslední dráhou na jedinou kuželku. Milan Blecha vedl 3:0 a bylo jasné, že má bod. V souboji veteránů mezi Jardou Slabákem a Jirkou Malínkem se rozhodovalo o zisku bodů až na poslední dráze. Jarda Slabák po dvou vyhraných dráhách na třetí prohrál a vše bylo otevřené. V posledních plných oba porazili shodně 103 kuželek a rozhodovala dorážka. V té byl nakonec lepší domácí hráč. Oba dva dosáhli shodného výkonu 587 kuželek.

Vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlava přerušila před početnou diváckou kulisou vítěznou jarní sérii Sokola Husovice. Jak úvodní, tak střední část utkání byla poměrně vyrovnaná. Při zisku dvou bodů na obou stranách domácí mírně ztráceli v poražených kuželkách. O výsledku rozhodoval souboj dvojic v závěru utkání. Domácím hráčům Jiřímu Radilovi s Davidem Plškem, kteří výborně zvládli koncovku v minulém kole v České Třebové, se tentokrát tolik nedařilo. Jihlavská dvojice Jan Kotyza se Stanislavem Partlem domácí válcovala od úvodních hodů a nedala jim žádnou šanci na případný úspěch.


1. KLZ

 Po 17. kole nejvyšší soutěže začíná být na čele jasno. Slavia Praha podává stabilní výkony a má našlápnuto na zisk titulu. Náskok pěti bodů jim dává velkou naději. KK Zábřeh „A“ v tomto kole nezvládl domácí utkání proti pražské Konstruktivě. Zajímavý bude závěr soutěže na konci tabulky. Po tomto kole uhrály pátou remízu proti Blansku hráčky SKK Náchod a Jiskra Rýmařov uhrála druhou výhru v pořadí za sebou, když doma porazila SKK Jičín. Lokomotiva České Velenice opět nedala dohromady družstvo. Nedostavila se k utkání do Šumperku a tak prohrála kontumačně 8:0.

Jiskra Rýmařov má za sebou druhého nepříjemného soupeře. Po Slovanu Jirkov v minulém kole se v Rýmařově představily hráčky SKK Jičína a obě tato utkání zvládly domácí hráčky na jedničku. Zisk čtyř bodů je posunul na desátou příčku v tabulce. Sobotní utkání bylo hodně vyrovnané. V každé části utkání získala obě družstva po bodu a tak o vítězství rozhodovaly poražené kuželky. Těch naštěstí domácím, díky výbornému výkonu Romany Valové (571), zůstalo na kontě o 43 víc jak jejich soupeřkám.

Slovan Jirkov hostil nepříjemný celek Spartak Přerov. Utkání nezačalo pro domácí hráčky nejlépe. Po rozpačitých výkonech všech aktérek se nakonec ze zisku dvou bodů radovaly přerovské hráčky. Ty, naštěstí pro domácí pokračovaly v dalším průběhu v nastavené výkonové laťce a to pomohlo k tomu, že domácí hráčky vyrovnaly stav utkání na 2:2. Domácí hráčky dokonale otočily stav zápasu ve svůj prospěch a vedly o 168 kuželek. V závěru utkání si již hráčky Jirkova nenechaly dobře rozehrané utkání vzít. Oba své duely vyhrály a zdárně dovedly utkání do vítězného konce.

Slavia Praha hostila KK Zábřeh „B“ a nepotřebovala nijak zázračný výkon na zisk bodů i přesto, že se hostující hráčky v Praze vytáhly. Celkově porazily 3200 kuželek a to je třetí nejlepší výkon družstva v tomto ročníku soutěže. Čestný bod pro hostující celek získala Hana Jáňová po nejlepším výkonu v zápase, když porazila 571 kuželek. Blízko k zisku bodu měla i Lenka Horňáková. Ta měla nához dobře rozehraný. Proti Růženě Smrčkové vyhrála první dvě dráhy. Domácí hráčka pak odehrála zbývající dvě dráhy v pohodě a díky výborným dorážkám nakonec zvítězila.

Remízové královny z Náchoda vybojovaly bod proti ČKD Blansku po páté remíze v soutěži. Domácí družstvo mělo lepší vstup do utkání, když zásluhou vítězství Michaely Divišové a Dany Adamů šlo do vedení 2:0 a 42 kuželek do plusu. Ve střední části utkání zahrála Blansku výborně Helena Daňková, která porazila 576 kuželek a zajistila Blansku za stavu 3:1 ve prospěch domácích náskok 17 kuželek. V závěru se rozpoutalo drama. Aneta Cvejnová po svém nejlepším výkonu v sezóně 575 zvítězila. Na vedlejších dráhách si zajistila Lenka Kalová bod již po třech dráhách, a tak se na poslední hrálo o to, které družstvo porazí víc kuželek. Blansko mělo navrch 45 kuželek. V závěru domácí hráčky mohutně umazávaly z náskoku Blanska. Lence Kalové vůbec nevyšla poslední dorážka, ale i přesto v konečném účtování zůstalo na kontě Blanska o tři kuželky víc a to znamenalo, že utkání skončilo remízou a ziskem bodu pro každou stranu.

Hráčky KK Zábřeh „A“ si cestu za titulem v tomto kole značně zkomplikovaly. Přenechaly body Konstruktivě Praha a výhoda domácího prostředí v posledním kole, kde se utkají se Slavií Praha, již může být po této prohře k ničemu. Do úvodu utkání nasadila obě družstva to nejlepší. Dana Wiedermannová ml. přehrála na kuželky Lenku Novou a získala bod. Její spoluhráčce Haně Ollingerové se již tolik nedařilo. Po slabším výkonu podlehla Editě Jungvirtové. Konstruktiva uhrála náskok 38 kuželek a ten již do konce utkání nepustila. Střed zápasu kopíroval úvodní část. Výhra Jitky Killarové a ztráta bodu Silvie Horňákové po nevýrazném výkonu. V závěru utkání se bojovalo o vše. Po výborném výkonu Dany Wiedermannové na druhé dráze, kde porazila 170 kuželek, to vypadalo pro domácí dobře. V celkovém součtu se dotáhly na své soupeřky na jedinou kuželku. To však bylo ze strany domácího celku vše, na co se zmohl. Závěr utkání již hostující hráčky ustály a dovedly utkání do vítězného konce.

V nedělní dohrávce 14. kola mezi Sokolem Jirkov a Slavií Praha byla Slavia po celou dobu lepším týmem, ale přesto se musela v závěru zápasu obávat o vítězství. Nakonec pro ni vše dobře dopadlo. Na jejím kontě zůstalo o osm kuželek víc a to znamenalo dva cenné body. Koncovka domácím hráčkám vyšla na výbornou. Jitka Jindrová s Olgou Bučkovou dokázali na Danielu Žďárkovou s Vladimírou Šťastnou získat dva body a stáhnout 55 kuželek z náskoku. Na výhru to nakonec těsně nestačilo.

Datum: 8. 3. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa