ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

16. kolo ligových soutěží

V 1. KLM poprvé v tomto soutěžním ročníku měla navrch hostující družstva. Dokázala zvítězit ve čtyřech utkáních. V 1. KLZ vedoucí celek soutěže na drahách soupeřů nezaváhal a po klopýtnutí KK Zábřeh v Blansku má na čele tabulky náskok jednoho bodu a odložené utkání se Slovanem Jirkov k dobru.

1. KLM

Poprvé v tomto soutěžním ročníku měla navrch hostující družstva. Dokázala zvítězit ve čtyřech utkáních. Pouze celky Spartaku Přerov a KK PSJ Jihlavy dovedly domácí utkání do vítězného konce. Asi největší překvapení na úkor domácích se konalo v Luhačovicích, kde domácí Sokol podlehl Jiskře Kovářské po nejhorším domácím výkonu v této sezóně. Kovářská si díky této výhře výrazně posilnila ambice na udržení se v soutěži. Náskok sedmi bodů již bude s největší pravděpodobností dostatečný. Poslední hřebík do rakve asi zaťukli hráči Hagemannu Opava, kteří podlehli doma SKK Náchodu a mají na záchranu v soutěži již jen teoretickou naději. Lokomotiva Tábor podlehla doma Centropenu Dačice a od cesty do druhé ligy je již nemůže nic zachránit.

Centropen Dačice měl v utkání proti Lokomotivě Tábor vynikající nástup. Kvalitní výkon předvedl Jirka Malínek, který hned v úvodu sebral domácím vítr z plachet. Nejlepší výkon v zápase, 608 poražených kuželek. Skvěle mu sekundoval jeho spoluhráč Petr Žahourek, který rovněž získal po výkonu 572 bod. Domácí ve střední části uhráli zásluhou náhradníka Petra Chvala bod po těsné výhře nad Karlem Novákem. Nebyli ani daleko k zisku druhého bodu. Ten nakonec získal dačický Milan Blecha, který dosáhl stejný výkon jako jeho soupeř, na body na tom byl lépe. Před závěrem vedli hosté 3:1 při náskoku 67 kuželek. V závěru domácí hráči mohutně stahovali, ale na výhru to nakonec nestačilo. Oba domácí hráči získali body a o výsledku rozhodovaly poražené kuželky a těch zůstalo na kontě hostujícího celku o 38 více.

Lokomotiva Česká Třebová hostila v tomto kole stále se lepšící Sokol Husovice. V utkání průměrné úrovně se nakonec radovali hosté ze zisku obou bodů. Česká Třebová tak utrpěla druhou porážku na domácí dráze v řadě za sebou. Domácí celek měl podstatně lepší vstup do utkání a utkání se pro ně začalo vyvíjet velmi dobře. Domácí získali hned v úvodu dvě vítězství a šli do vedení 2:0 při náskoku 80 kuželek. Pavel Vymazal porazil výborných 590. Jeho jmenovci v dresu Husovic se již tolik nedařilo a zůstal hluboko za svými možnostmi. Ve střední části utkání hosté vývoj utkání zcela otočili. Libor Škoula s Michalem Šimkem své soupeře přehráli a srovnali stav utkání na 2:2. Domácím zůstalo k dobru 24 kuželek. Závěr zápasu má většinou Česká Třebová slabší, a tak se dalo očekávat drama. David Plšek s Jirkou Radilem stáhli náskok domácích hned na úvodní dráze, kde právě Jirka Radil nahrál na svého soupeře 50 kuželek. Hosté již hozenou šanci nepustili. Oba hráči Husovic závěr utkání zvládli na jedničku a zajistili tak svému družstvu dva body.

Hagemann Opavu čekal v tomto kole další z existenčních utkání. Tentokrát je čekal soupeř z nejsilnějších. Loňský přeborník SKK Náchod. V případě výhry by mohli domácí ve skrytu duše uvažovat nad případnou záchranou. To se nestalo, a tak ztráta na své největší rivaly narostla na sedm bodů. Náchodu vyšel úvod utkání na 100 %. Petr Holý s Martinem Strakou svým soupeřům nic nedarovali. Dosáhli téměř shodného výkonu a posunuli Náchod do vedení 2:0 s náskokem 89 kuželek. Ve vyrovnané střední části hosté udrželi náskok a rozhodovalo se v závěru, kde domácí mohli chvíli pomýšlet na remízu. Před poslední dráhou se dostali poprvé a naposled do vedení na kuželky o jednu kuželku. Poslední dráhu nebo lépe řečeno poslední dvě Pavel Skopalík zazdil, a tak oba body putují do Náchoda.

Spartak Přerov hostil Slavoj Praha. V dramatickém zápase družstev z horní poloviny tabulky se i v Přerově radovali z vítězství hráči hostujícího celku. Celý průběh utkání byl jak na houpačce. Žádný ze soupeřů nezískal v průběhu výrazný odstup, a tak o výhře hostů rozhodl svým výborným výkonem v závěru utkání Igor Búrik, který byl v utkání nejlepší výkonem 624 poražených kuželek.

Největší překvapení kola se zrodilo v Luhačovicích, kde domácí Sokol hostil Jiskru Kovářskou. Hosté se hned od úvodních hodů pustili do svého soupeře bez respektu. Nechybělo mnoho, aby po úvodní části vedli 2:0. Naštěstí pro domácí, přestože Theodor Marančák na kuželky prohrál, bodoval. Ve druhé části udělali hosté domácím čáru přes rozpočet. Oba své soupeře porazili a Kovářská šla do vedení 3:1 s náskokem 94 kuželek. Nutno podotknout, že na kuželky vedli hosté od úvodních hodů. Závěr utkání měl zajímavý průběh. Hráči Sokola Luhačovice v obou případech své soupeře na kuželky přehráli, ale ve prospěch domácích bodoval pouze Pavel Kubálek, který rovněž dosáhl nejlepší výkon v utkání, když porazil 610 kuželek. Michal Markus si vystřílel prach na první dráze. Svého soupeře porazil o 24 kuželek. Na body prohrál a tak se mohli hosté radovat z překvapivého vítězství.

Nedělní utkání v Jihlavě, kde KK PSJ Jihlava hostila Moravskou Slavii Brno proběhlo dle očekávání. Morenda zahrála nejhorší výkon v této sezóně na jihlavské kuželně, a tak si mohli domácí v závěru dovolit nasadit místo Jirky Partla juniora Václava Korbela. Nejlepší výkon v utkání podal Filip Dejda, který tak navázal na výborný výkon v minulém kole v Dačicích. Porazil celkově 584 kuželek.


1. KLZ

Vedoucí celek soutěže, Slavia Praha, v tomto kole na drahách soupeřů nezaváhal a po klopýtnutí KK Zábřeh v Blansku má na čele tabulky náskok jednoho bodu a odložené utkání se Slovanem Jirkov k dobru. V boji o záchranu v soutěži byla tentokrát nejúspěšnější Jiskra Rýmařov, která vystřídala na první nesestupové příčce SKK Náchod. Poslední příčku drží stále Lokomotiva České Velenice, která ale má jedno odložené utkání k dobru. Bilance kola je výrazně příznivější pro domácí celky. Ty zvítězily v pěti utkáních, hosté pouze v jediném. Stínem kola je další kontumace ve prospěch domácí Konstruktivy Praha, když KK Šumperk se k utkání do Prahy
nedostavil.

Lokomotiva České Velenice uhrála proti SKK Jičín dobrý výsledek. Tři hráčky dokázaly uhrát bod. Na případný úspěch jim však chyběly celkově poražené kuželky, kterých nahrál domácí celek o 212 více. Hostující hráčky držely krok s domácími v zisku bodů, ale postupně ztrácely v celkově poražených kuželkách. Nejlepší výkon v utkání dosáhla domácí Lenka Hrdinová výkonem 556 kuželek.

Dramatické utkání se hrálo v Blansku, kde domácí ČKD Blansko hostilo vážného kandidáta na titul KK Zábřeh A. Po první polovině utkání na tom byly lépe hostující hráčky, které vedly 2:1 a zásluhou výkonu Dany  Wiedermannové ml. 595, který byl nejlepším v utkání, vedl Zábřeh o 32 kuželek. Ve druhé polovině zápasu otočily domácí hráčky vývoj utkání ve svůj prospěch. Velký podíl na tom měla Helena Daňková, která byla nejlepší z domácícho celku výkonem 591 poražených kuželek. Zábřeh měl dlouho i na remízu, to když Dana Wiedermannová st. přehrávala po třech drahách domácí Danu Musilovou. Závěrečná dráha ji však nevyšla úplně podle jejích představ. V plných měla ještě navrch, ale výpadek v dorážce zapříčinil to, že bod získala domácí hráčka.

Béčko KK Zábřeh hostilo v tomto kole SKK Náchod a pro svůj klid do závěrečných kol ligy potřebovalo vyhrát. To se domácím hráčkám v dramatickém utkání nakonec podařilo. V úvodu se Marie Vojtková po rozpačitém výkonu na prvních dvou dráhách přece jenom rozehrála, ale na zisk bodu to nestačilo. Michaela Divišová nakonec byla při rovnosti bodů o čtyři kuželky lepší. Druhá domácí hráčka Olga Olingerová podala dobrý výkon a zajistila domácímu celku při rovnosti bodů náskok 29 kuželek. Střední část utkání kopírovala tu první. Zisk bodu na každé straně. SKK Náchod zásluhou výkonu Anety Cvejnové snížil náskok domácích na 22 kuželek. V závěru zápasu podržela domácí dobrým výkonem, jako již tradičně, Lenka Horňáková. Nahrála celkově 554 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. Bylo jasné, že získá pro domácí bod a jistila i dostatečný náskok poražených kuželek při slabším výkonu druhé domácí hráčky, která podlehla 3:1 Iloně Bezdíčkové. Po tomto utkání si domácí hráčky již vytvořily dostatečný odstup na celky v sestupovém pásmu. Družstvo SKK Náchod naopak kleslo na  sestupovou jedenáctou příčku a v závěrečných kolech bude muset hodně bojovat o ligovou příslušnost.

Slavia Praha potvrdila v Přerově proti Spartaku Přerov, že má v současné době ze všech družstev největší ambice na zisk mistrovského titulu. Vedoucí celek tabulky to neměl v tomto utkání vůbec jednoduché. Obě družstva získala v jednotlivých částech zápasu po bodu při minimálním rozdílu v poražených kuželkách a tak se o celkové vítězství bojovalo v závěru a bylo se na co dívat. Všechny aktérky předváděly na drahách výborné výkony. Míša Sedláčková přehrála jasně na body Růženu Smrčkovou, a tak osud utkání měla v rukách Kateřina Fajdeková s Vladimírou Šťastnou. Domácí hráčka vyhrála první dvě dráhy a pro domácí to nevypadalo špatně, když i rozdíl v poražených kuželkách stáhla na rozdíl dvou kuželek stále ve prospěch pražské Slavie. V dalším průběhu se karta obrátila. Vladimíra Šťastná se vzchopila, další dvě dráhy vyhrála a tím pečetila po nejlepším výkonu v utkání těsnou výhru Slavie.

Jiskra Rýmařov, pokud se chce zachránit v soutěži, musí v domácích utkáních 100% bodovat. Toho si jsou domácí hráčky plně vědomy a s tím také k utkání nastupovaly. Jiskra v tomto utkání hostila nepříjemný celek Slovan Jirkov. Domácí hráčky, vědomy si tohoto nelehkého úkolu, přistoupily k utkání zodpovědně a nakonec po dobrém výkonu uhájily velmi těsnou výhru 5:3, když přehrály své soupeřky v celkovém součtu o 16 kuželek. Nejlepší výkon v utkání, jako již tradičně, nahrála domácí Věra Tomanová, když porazila 565, jen o tři kuželky horší byla hostující Jitka Jindrová.

Datum: 1. 3. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa