ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

13. kolo ligových soutěží

V 1. KLM odskočila v tabulce vedoucí Jihlava od svých pronásledovatelů díky prohře Luhačovic v Husovicích na dva body. Výborný výkon Romana Goldemunda v Brně 656. V 1. KLZ se pozice družstev ani bodové rozdíly na špici tabulky nezměnily. Slavia Praha i KK Zábřeh „A“ v tomto kole s plným bodovým ziskem.

1. KLM

Bilance tohoto kola je příznivější pro domácí. Hosté si nepřipsali na své konto žádné vítězství, ale uhráli dvě remízy. Ve zbývajících utkáních zvítězili domácí. V tabulce odskočila vedoucí Jihlava od svých pronásledovatelů díky prohře Luhačovic v Husovicích na dva body. Na sestupových příčkách se nic nezměnilo. Opavě chybí na první nesestupovou příčku tři a Táboru sedm bodů.

Na Slavii hostil Slavoj Praha poslední celek tabulky Lokomotivu Tábor. Hosté postavili remízovou sestavu a vyšlo to i přesto, že prohráli o 153 kuželek. Tábor zaskočil domácí celek hned v úvodu utkání. Hosté získali dva body zásluhou vítězství Karla Smažíka a Jaroslava Mihála. Ve střední části se domácí vzpamatovali. Jaroslav Procházka po vynikajícím výkonu 614 přehrál Zdeňka Samce o 102 kuželek. Ve druhém duelu měl navrch hostující Bořivoj Jelínek, který se svým soupeřem sice na kuželky prohrál, ale na body zvítězil a získal pro Tábor důležitý bod. V závěru získal pro domácí Igor Búrik povinný bod po jasné výhře a tak se o osudu zápasu rozhodovalo na vedlejších dráhách v souboji Petra Pavlíka s Davidem Káškem. Domácí hráč měl od začátku navrch. Úvodní dvě dráhy vyhrál a pro Slavoj to vypadalo dobře. V dalším průběhu se vše jakoby mávnutím kouzelného proutku otočilo. Hostující hráč vyhrál díky lepším plným třetí dráhu, na čtvrté opět v plných nahrál 14 kuželek a v dorážce si již nenechal vítězství vzít. Tábor tak uhrál v Praze cennou remízu, která však nic nemění na jejich postavení v tabulce.

Lokomotiva Česká Třebová neměla proti vedoucímu celku tabulky KK PSJ Jihlava nejmenší šanci. Domácím zahrál v úvodu utkání výborně Robin Parkan, který porazil 618 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. Jeho spoluhráč Daniel Braun získal bod, i když jeho soupeř porazil v celkovém součtu o dvě kuželky více a tak z toho bylo nakonec jasné vedení domácího celku. Ve střední části utkání zahrál hostům výborně Pavel Jiroušek, ale jeho výkon 607 nic neměnil na průběhu utkání. Závěr utkání již byl odehrán zcela v režii domácích hráčů. Honza Kotyza s Filipem Dejdou, který se poprvé objevil na konci sestavy, neměli proti odevzdaným soupeřům žádný problém se ziskem bodů a pečetili tak jasnou výhru Jihlavy. (Více podrobností v komentáři Standy Partla u výsledků.)

SKK Náchod hostil Jiskru Kovářskou a ta neměla na vynikající výkon domácích žádnou šanci na případný úspěch. Domácí hráči zahráli výborně, ale závěr Petra Holého s Jaroslavem Hažvou stál za to. (Více o utkání ve výstižném komentáři Jaroslava Hažvi u výsledků.)

Sokol Husovice hostil v tomto kole Sokol Luhačovice. Sokolské derby vyznělo jasně pro domácí družstvo. Husovice měly výborný vstup do zápasu zásluhou výborného náhozu Zdeňka Vymazala, který po nejlepším výkonu v utkání 623 jasně přehrál Petra Kudláčka. V úvodu utkání zíslal pro Luhačovice jediný bod Theodor Marančák po výhře nad Tomášem Barányim. To bylo ze strany Luhačovic vše. V dalším průběhu to již šlo s Luhačovicemi z kopce. Hráči postupně ztráceli bod za bodem a náskok domácích nakonec narostl až na propastných 192 kuželek.

Centropen Dačice hostil v tomto kole předposlední celek tabulky Hagemann Opavu. Klíčové utkání, které mohlo pohovořit o postavení celku na sestupových postech v tabulce, bylo hodně dramatické s vypjatým závěrem. V úvodní i střední části utkání získala obě družstva po bodu a před nástupem hráčů do závěru zápasu měla Opava na svém kontě o sedm poražených kuželek více. V závěrečné fázi utkání bylo jasno v duelu Karel Novák versus Pavel Skopalík. Domácí hráč po nejlepším výkonu zápasu 614 výhrál jasně 4:0. Ve druhém duelu to byla podstatně větší bitva. Opavský hráč hrál o případný zisk bodu. Úvodní dvě dráhy proti Jiřímu Němcovi dokonce vyhrál. Na třetí dráze se rozpoutala bitva o zisk bodu. Ten nakonec získal domácí hráč díky výhře o jednu kuželku. Závěrečnou dráhu hostující Aleš Staněk nezvládl a to ještě plné vyhrál, když porazil 98 kuželek na soupeřových 90. Pak následoval propad v dorážce, 26 na výkon Jirky Němce 63.

Moravská Slávia Brno hostila v tomto kole Spartak Přerov a hosté tentokrát domácí zaskočili. Hned v úvodním duelu mezi Michalem Kratochvílem a Romanem Goldemundem padly nejlepší výkony dosažené na brněnské kuželně v tomto ročníku soutěže. Michal Kratochvíl porazil 649, Roman Goldemund byl ještě o sedm lepší výkonem 656 a získal důležitý bod. Ve střední části měli jasně navrch hostující hráči. Oba duely vyhráli, což se v Brně nestává každý den. Vlastimil Bělíček eliminoval skvělým výkonem 642 další šestistovku domácích v podání Miroslava Milana, který porazil rovnou šestistovku. Stav utkání tak byl před závěrem 2:2 a hosté měli k dobru 16 kuželek. Závěr utkání byl hodně dramatický. Jarda Slabák nakonec přehrál Karla Ustohala. Na vedlejších dráhách se hrálo o to zda si hosté odvezou z Brna bod. Dalibor Matyáš nakonec díky výborné poslední dráze proti Petru Mikovi strhl vítězství na svou stranu a uhrál tak pro Spartak Přerov cennou remízu.


1.KLZ

Bilance tohoto kola vyzněla jasně pro domácí celky. Ty získaly na své konto čtyři vítězství. Hostující celky získaly jedinou výhru zásluhou Slovanu Jirkov v Náchodě a bod za remízu ČKD Blanska na Konstruktivě. Pozice družstev ani bodové rozdíly se na špici tabulky nezměnily. Slavia Praha i KK Zábřeh svá utkání vyhrály. KK Zábřeh měl pozici značně ulehčenou tím, že se jeho soupeřky z Rýmařova k utkání nedostavily a tak zvítězil kontumačně. Z celků ohrožených sestupem si pozici mírně vylepšily hráčky Lokomotivy České Velenice, které v domácím prostředí přehrály béčko KK Zábřeh.

Slavia Praha hostila v tomto kole SKK Jičín. Průběh utkání byl v prvních dvou částech vyrovnaný a tak se o výsledku rozhodovalo v závěru. Šárka Marková v úvodu utkání neodvedla svůj standard a zůstala na štítě Martiny Hrdinové. Lépe se dařilo Blance Mizerové, která získala pro Slavii bod a srovnala na 1:0. Ve střední části utkání zahrála Jičínu výborně Dana Viková, která po nejlepším výkonu v utkání 577 získala bod a udržela hostující celek ve hře. Za Slavii srovnala stav Helena Gruzsková (Cahová) po jasné výhře 3:1 o 45 kuželek. Závěr utkání se hrál již v režii domácích hráček. Růženu Smrčkovou zastihlo utkání ve skvělé formě. Zahrála svůj letošní nejlepší domácí výkon, který má hodnotu 574 a zcela jasně zvítězila. Dana Žďárková musela tentokrát bojovat o zisk bodu proti Petře Abelové do posledních hodů. Dana zúročila dlouholeté zkušenosti a po vynikajících posledních plných 101 si již v dorážce nenechala vítězství vzít.

SKK Náchod nemá bodů na rozdávání a každá prohra v domácím prostředí je velkou ztrátou. Tentokrát nestačily náchodské hráčky na Slovan Jirkov. Hostující hráčky byly v utkání jednoznačně lepší a zcela po zásluze vyhrály. Po vyrovnané úvodní části utkání, kde Aneta Cvejnová získala pro domácí bod, když Pavlína Polcarová nepochopitelně po vynikající první dráze vypadla z rytmu a i když na kuželky vyhrála, na body byl poměr 3:1 ve prospěch Anety. Střední část utkání byla odehrána zcela v režii hostujících hráček, které obě vyhrály a Jirkov tak šel do vedení 3:1 při náskoku 95 kuželek. V závěru excelovala Jitka Jindrová, která po nejlepším výkonu v utkání 560 jasně přehrála domácí hráčku a tak ani těsná výhra Milady Vostřezové již nemohla nic změnit na zisku bodů pro Slovan Jirkov.

KK Šumperk zahrál doma svůj druhý nejlepší výkon v sezóně a na ten zcela jasně nad Spartakem Přerov zvítězil. Domácí hráčky od úvodních hodů své soupeřky jasně přehrávaly a postupně zvyšovaly svůj náskok. Jediný bod pro Přerov uhrála až v závěru utkání Kateřina Fajdeková. Nejlepší výkon v utkání podala domácí Vendula Mederová s 575 poraženými kuželkami. Z hostujícího celku byla nejlepší Michaela Sedlačková výkonem 555. Ta ani na tento výkon bod nezískala. O kuželku ji při zisku bodů 2:2 přehrála Lenka Kubová.

Lokomotiva České Velenice na tom není, co se týká postavení v tabulce, nejlépe a každá další ztráta z domácího prostředí se rovná katastrofě. Hráčky KK Zábřeh B na tom nejsou rovněž nejlépe a tak se očekával souboj o bytí a nebytí. Domácí hráčky nakonec utkání zvládly a zaslouženě vyhrály. Domácí hráčky využily v úvodu utkání nevýrazných výkonů hostů a šly do vedení 2:0 při náskoku 64 kuželek. Ve střední části získala obě družstva po bodu. Za KK Zábřeh bodovala Romana Švubová, která nahrála o pět kuželek méně než Renáta Navrkalová, ale na body vyhrála 3:1. Navrkalová dlouho žila z výkonu na druhé dráze, kde porazila 167 kuželek. Před závěrem tak vedly České Velenice 3:1 při náskoku 89 kuželek. V závěru papírově nejlepší hráčka hostujícího celku jasně přehrála domácí Veroniku Kotrčovou, ale ani tato výhra již nemohla nic změnit na vítězství a zisku bodů pro domácí Lokomotivu České Velenice.

Konstruktiva Praha hostila v tomto kole ČKD Blansko. Utkání se vyvíjelo od začátku lépe pro domácí hráčky. Oba úvodní duely domácí vyhrály. Kateřina Kohoutová vedla nad Naděždou Musilovou po třech dráhách 3:0. Poslední dráhu vypustila a kdoví, jestli právě tyto kolky na konci nechyběly. Ve střední části měly opět navrch domácí hráčky. Konstruktiva tak vedla před závěrem 4:0 při náskoku 45 kuželek. V závěrečné fázi zápasu hráčky Blanska vývoj utkání zcela otočily a to hlavně zásluhou výborného výkonu Lenky Kalové, která porazila 592 kuželek, což byl nejlepší výkon v utkání. Druhý bod přidala Dana Musilová a utkání tak nakonec skončilo zaslouženou dělvou bodů.

Datum: 1. 2. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa