ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

12. kolo ligových soutěží

V prvním jarním kole vedoucí celky prohrály. V 1. KLM si i přes prohru uhájila KK PSJ Jihlava vedení. V 1. KLZ po prohře KK Zábřeh A se Slovanem Jirkov se posunula na čelo Slavia Praha, které dva body zachránila v hodině dvanácté díky vynikajícímu výkonu Dany Žďárkové.

1. KLM

 V úvodním jarním kole uhrály hostující týmy tři body. Lokomotiva Česká Třebová vyhrála v Táboře nad svou jmenovkyní 5:3 a jeden bod si přiváží Centropen Dačice z Přerova. Vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlava prohrál v Opavě a tak se na něj v tabulce bodově dotáhly Luhačovice, které doma jasně přehrály Moravskou Slavii Brno. Na konci tabulky je beznadějně poslední Lokomotiva Tábor, která ztrácí na předposlední Opavu pět bodů. Do čela pořadí jednotlivců se posunul přerovský Vlastimi Bělíček, který po výborném domácím výkonu využil zaváhání Honzy Kotyzy v Opavě.

V Táboře měla Lokomotiva Česká Třebová lepší vstup do utkání díky výbornému výkonu Jiřího Hetycha, který výkonem 618 zahrál nejlepší výkon v utkání. Domácí Lokomotiva Tábor sice uhrála bod zásluhou Jaroslava Mihála, ale to nic neměnilo na skutečnosti, že domácí ztráceli 51 kuželek. Druhá část utkání rozhodla o výsledku. Hostující hráči vyhráli oba duely a před závěrem měla Česká Třebová náskok 127 kuželek. Ani zlepšený výkon domácích hráčů v závěru již nemohl na výhře hostujícího celku nic změnit.

Družstvo Hagemannu Opava je stále ve skupině týmů ohrožených sestupem, a tak si nemůže dovolit rozdávat doma body. V tomto kole domácí hostili vedoucí celek tabulky KK PSJ Jihlavu, a tak to byl pro ně hned v úvodu jarní části velmi důležitý zápas. Po úvodní části to bylo nerozhodně, když hostující Martin Švorba přehrál o jedinou kuželku Petra Wolfa a domácí Martin Vaněk o sedm kuželek Jirku Partla. Střední část utkání byla pro hostující celek osudná. Jihlavským hráčům se nedařilo dle jejich představ a toho domácí hráči využili k vytvoření důležitého náskoku. Filip Dejda i Daniel Braun zahráli v této fázi hluboko pod své možnosti a to mělo velký podíl na neúspěchu Jihlavy. Jihlava nasadila do závěru to nejlepší co má, ale ani to na opavské hráče nestačilo. Výhru domácích hráčů pečetil v závěru výborným výkonem Jiří Hendrych, který svým výkonem zastínil všechny. Porazil celkově 590 kuželek a to bylo na sobotní poměry na opavské kuželně vynikající.

Dramatické utkání se hrálo v Přerově, kde domácí Spartak hostil Centropen Dačice. V úvodní části utkání uhrála obě družstva po bodu, ale díky výraznější výhře Jirky Malínka nad Vladimírem Mánkem měly Dačice náskok v poražených kuželkách 48. Ve střední části utkání měli domácí hráči navrch, kdy dačickým se vůbec nedařilo. Přerov tak šel do vedení 3:1 při náskoku 19 kuželek. Vlasta Bělíček zahrál v závěru výborně a připsal na konto domácích další bod, když přehrál Karla Nováka, který na výborných 582 nezískal ani bod. O výsledku se však rozhodovalo na vedlejších dráhách, kde Jirka Němec válcoval domácího Perta Maiera. Postupně si vypracoval obrovský náskok, který stačil na to, že hosté nakonec nahráli o 19 kuželek víc jak domácí a tím získali i cenný bod za remízu 4:4.

Sokol Luhačovice hostil v moravském derby Moravskou Slavii Brno, která se stále motá v pásmu týmů ohrožených sestupem. Domácí hráči nenechali nic náhodě a po svém druhém nejslabším výkonu v této sezóně zcela jasně zvítězili 7:1. Hráči Luhačovic tentokrát pokořili šestistovku ve dvou případech. Nejlepší výkon v utkání dosáhl Michal Markus 612 a Theodor Marančák 601.

V Chomutově hostila Jiskra Kovářská Sokol Husovice a hrálo se o důležité body, protože obě dvě družstva jsou namočena ve skupině týmů ohrožených sestupem. Úvod utkání vyšel lépe domácím, které jako již několikrát posunul do vedení na kuželky vynikajícím výkonem Milan Hrouda, který porazil 617 kuželek a druhou šedesátku měl excelentní 333 kuželek. Jiskra Kovářská v dalším průběhu utkání z tohoto náskoku dožila. Na obou stranách získaly oba týmy po třech bodech a to znamenalo, že o zisku bodů rozhodovaly poražené kuželky a těch měli domácí na svém kontě o 83 více.

V Praze se utkal v prvním jarním kole loňský přeborník SKK Náchod s třetím v pořadí Slavojem Praha. Úvod utkání vyzněl jasně pro domácí hráče, kteří si při vedení 2:0 vytvořili náskok 76 kuželek. Ve druhé části Náchod kontroval a srovnal stav utkání na 2:2. Jeho hráčům se však náskok domácích v poražených kuželkách nepodařilo zcela umazat. Závěr zápasu byl hodně dramatický a po první šedesátce to pro náchodské vypadalo nadějně. Hned na další dráze však domácí Igor Búrik zapnul a výkonem 168 vzal hostujícímu celku vítr z plachet. Závěr již patřil hráčům Slavoje, kteří úspěšně dovedli utkání do vítězného konce.


1. KLZ

V první jarním kole byly úspěšnější domácí celky, které zvítězily v pěti utkáních. Body z venku přivezly pouze hráčky KK Šumperk z Rýmařova. Toto kolo se vyznačovalo serií nevýrazných, v mnoha případech až podprůměrných, výkonů. Pouze výkony hráček Spartaku Přerov doma a KK Šumperk venku lze zařadit mezi ligové. Jako by mrazivé počasí zmrazilo novoroční formu. Do čela tabulky se po tomto kole posunula pražská Slavia, která využila zaváhání áčka KK Zábřeh, které podlehlo Slovanu Jirkov.

Slavia Praha hostila SKK Náchod a dle postavení celků v tabulce se mělo jednat o jasnou záležitost pro domácí. Opak však byl pravdou. Slavii se nedařilo a tak po dvou třetinách utkání byl stav 2:2 a náchodské hráčky měly nahráno na svém kontě o 33 kuželek víc. Domácí mohou děkovat Daniele Žďárkové, která v závěru zápasu podala vynikající výkon, který o třídu převyšoval všechny. Dana porazila 593 kuželek a zajistila domácím výhru na kuželky, kterých nakonec porazila Slavie o 19 víc. Dramatický souboj svedly v závěru domácí Růžena Smrčková s Janou Majerovou, kde hostující hráčka získala bod díky výhře o jeden kolek, když poslední dráhu vyhrála rovněž o jednu kuželku.

Vedouví celek tabulky KK Zábřeh A nastoupil v Chomutově proti Slovanu Jirkov. Úvodní část utkání byla velmi vyrovnaná. Obě družstva získala po bodu. Domácí tým získal v této fázi utkání náskok 14 kuželek. Střední část utkání měla podobný průběh. Domácí hráčky navýšily náskok díky nevýraznému výkonu hostující Kateřiny Kolářové na 43 kuželek. V závěru utkání si již domácí hráčky nenechaly vítězství vzít. Obě družstva opět získala po bodu, Jirkov navýšil náskok na konečných 94 kuželek a to znamenalo cennou výhru pro domácí celek.

Jiskra Rýmařov se potácí stále na sestupovém místě a nemůže si dovolit rozdávat doma body. V tomto kole se představily v Rýmařově hráčky KK Šumperk, kterým se venku daří a tuto skutečnost potvrdily i v Rýmařově, kde nedaly domácím žádnou šanci na případný úspěch. Úvod utkání se vyvíjel jasně ve prospěch hostujícho celku, který šel do vedení 2:0 při náskoku 69 kuželek. Ve střední části vykřesla malou naději pro domácí Věra Tomanová, která nejlepším výkonem v utkání 575 uhrála bod. Náskok v poražených kuželkách zůstal před závěrem na 60 kuželkách. V závěru utkání již domácí hráčky něměly na otočení vývoje zápasu. Marcela Tillerová uhrála bod, když její soupeřka nahrála o 5 kuželek víc. Ludmila Mederová však nedala domácí Marcela Bučkové žádnou šanci a pečetila jasnou výhru KK Šumperk.

Spartak Přerov hostil předposlední celek tabulky Lokomotivu České Velenice a vývoj a průběh utkání přesně odpovídal postavení celku v tabulce. Přerovské hráčky jasně ovládly úvod utkání, když obě po výhrách 4:0 získaly oba body. V této fázi utkání zahrála výborně Gabriela Novotná, která dosáhla nejlepší výkon v utkání , když porazila 599 kuželek. Ve střední části utkání domácí hráčky polevily a toho Lokomotiva České Velenice náležitě využila. Získala oba body, ztráta v celkově poražených kuželkách však byla stále propastná, Přerov měl na svém kontě plus 132 kuželek. Závěr utkání se již hrál zcela v režii domácích hráček. Získaly plný počet bodů a to znamenalo i jejich jasné celkové vítězství.

KK Zábřeh B hostil v prvním jarním kole Konstruktivu Praha. Hned v úvodu se dařilo domácí Marii Vojtkové, která po nejlepším výkonu v utkání přehrála jasně Hanu Wievegovou. Olze Ollingerové se již tolik nedařilo, přenechala bod hostující Kateřine Kohoutové, i když vedla po dvou dráhách jasně 2:0 o 18 kuželek. Střední část utkání měla podobný průběh jako ta první. Obě družstva získala po bodu. Domácí však navýšily náskok v poražených kuželkách na 65. V závěru utkání se nedařilo domácí Haně Jáňové. Lenka Horňáková však podala svůj standardní výkon a to při nijak oslnivých výkonech soupeřek stačilo na těsnou výhru.

ČKD Blansko se představilo na kuželně SKK Jičín. Domácí hráčky využily dokonale domácího prostředí a nadělily Blansku kanára po výhře 8:0. Úvod utkání byl ještě poměrně vyrovnaný. Blansko sice prohrávalo po úvodu zápasu 2:0, ale prohry jejích hráček v úvodních duelech nebyly zas až tak propastné. Ve střední části utkání již získaly domácí hráčky navrch. Po jasných výhrách zvedly náskok v poražených kuželkách na 119, a tak se v závěru hrálo již jen o to jakým rozdílem domácí celek vyhraje. Závěr utkání nijak nevybočil z předcházejícího průběhu, a tak domácí hráčky pečetily dvěma výhrami zisk bodů.

Datum: 18. 1. 2009 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa