ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

4. kolo ligových soutěží

SKK Náchod zvítězil v Přerově a posunul se do čela ligové tabulky. Sokol Husovice překvapivě vítězí v Opavě.

1. KLM

V tomto kole získaly domácí i hostující týmy shodně po třech vítězstvích. Z hostujících celků měla hodné blízko minimálně k zisku bodu Moravská Slavia Brno. Chyběla jí k tomu jediná kuželka. Nejlepší výkony kola se hrály na kuželně v Luhačovicích. Do čela tabulky se po výhře v Přerově posunuli hráči SKK Náchod. Cenné body přivážejí z Opavy Husovice, které tam překvapivě zvítězily a tak bez bodu je v souteži již jen Lokomotiva Tábor.

Lokomotiva Tábor v domácím prostředí nestačila na nováčka soutěže Jiskru Kovářskou. Hosté podali v Táboře dobrý výkon a zcela zaslouženě zvítězili hladde 7:1. Dlouho to vypadalo, že Kovářská nadělí domácím kanára. Nakonec se tak nestalo. David Kášek zlepšenou hrou na závěrečných dráhách uhrál jediný čestný bod pro Lokomotivu Tábor.

Hodnotné utkání se hrálo v Luhačovicích, kde Sokol hostil Slavoj Praha. Domácí sice nedosáhli na výkon z minulého utkání doma, ale opět zahráli výborně. Úvod utkání zastihl ve výborné formě Jiřího Kudláčka, který porazil 628 kuželek. Při těsné prohře Františka Svobody s Igorem Búrikem to znamenalo po úvodní části zápasu dělbu bodů a 16 kuželek do plusu pro domácí. Ve střední části získala obě družstva po bodu. Luhačovice však zásluhou výrazného vítězství Theodora Marančáka vedly o 69 kuželek. V závěru pak luhačovičtí hráči nenechali nic náhodě. Oba domácí hráči Pavel Kubálek a Roman Markus šli přes šestistovku a nedali hostujícím hráčům žádnou šanci na případný úspěch.

Souboj o první místo v tabulce se hrál na kuželně v Přerově, kde se představili hráči úřadujícího mistra SKK Náchod. Hned v úvodu byl k vidění vynikající duel mezi Romanem Goldemundem a Ondrou Sobčákem. Oba hráči v konečném účtování překonali šestistovku. Na body byl nakonec lepší hostující hráč, který po výborném výkonu na poslední dráze strhl výhru na svou stranu. Po výhře druhého náchodského hráče to po úvodu nevypadalo pro Přerov dobře. Střed utkání se rovněž hrál pod taktovkou náchodských hráčů. Petr Holý s Karlem Ustohalem prohrál na kuželky, ale na setové body byl lepší. Martin Kovář zcela jasně přehrál Milana Kandu 4:0. Vedení 4:0 a plus 110 kuželek již nedávalo velkou šanci domácím na případný úspěch. I případná remíza byla pro domácí v nedohlednu. V závěru utkání se již nic podstatného nestalo. Dalibor Matyáš získal pro Přerov čestný bod a to bylo ze strany domácích vše. Jaroslav Hažva v dramatickém souboji s Vlastou Bělíčkem atakoval šestistovku, na kterou mu nakonec chyběly čtyři kuželky.

Dramatické utkání se hrálo v České Třebové, kde Moravské Slavii Brno nechybělo mmoho, aby si odvezla minimálně bod. Hodně vyrovnaný úvod utkání vyzněl lépe pro hosty, kteří šli zásluhou výher Jardy Slabáka a Miroslava Milana do vedení 2:0. V dalším průběhu zápasu již získávali body pouze domácí hráči a postupně umazávali z náskoku Slavie až na konečnou rovnost v poražených kuželkách a to znamenalo výhru pro domácí. Hostům stačilo porazit o jedinou kuželku víc a měli remízu.

Asi největší překvapení kola se zrodilo v Opavě na úkor domácích hráčů, které pravděpodobně ukolébaly neslané nemastné výkony Husovic v minulých kolech. Domácí zaskočil hned v úvodu Libor Škoula, který zahrál zatím nejlepší výkon letošního ročníku soutěže na kuželně v Opavě. Kalich hořkosti si museli domácí hráči vypít do dna ve střední části, kterou mívají standardně hosté slabší. Tentokrát nasadili do středu Zdeňka Vymazala a ten společně s Davidem Plškem udělal čáru přes rozpočet domácím hráčům. Oba vyhráli a s Hagemannem to nevypadalo vůbec dobře. V závěru utkání Opava již jen stačila snížit rozdíl v poražených kuželkách, ale na otočení vývoje utkání již domácí neměli.

KK PSJ Jihlava zahrála v tomto kole své letošní maximum a nedala Centropenu Dačice žádnou šanci na případný úspěch. Hosté postavili sestavu na remízu, mnoho nechybělo aby jim to vyšlo. Úvod utkání v Jihlavě nezastihl v herní pohodě hostujícího Milana Kabelku a toho využili domácí prostřednictvím výborného výkonu Robina Parkana alespoň k nahrání náskoku v poražených kuželkách. Druhý duel získali hostující hráči. Střední část vyzněla lépe pro Centropen Dačice. Oba hráči získali body. Dačice zásluhou výborného výkonu Jiřího Němce a Jiřího Malínka snížily náskok Jihlavy v poražených kuželkách na 70 a šly do vedení 3:1. Dramatický závěr nenechal nikoho v hledišti klidným. Honza Kotyza jasně přehrával Karla Nováka a od úvodních hodů bylo jasné, kdo získá bod. Druhý duel byl podstatně vyrovnanější a pro Dačice zásluhou výborného výkonu Milana Blechy stále svítala naděje na zisk bodu. O všem se rozhodovalo na poslední dráze, kterou nakonec vyhrál Standa Partl o osm kuželek, a to znamenalo výhru a zisk dvou bodů pro domácí.

Příští týden odjíždějí Jiří Němec a Jan Kotyza na mistrovství světa do Banja Luky, které začíná 19. 10. 2008. Přeji jim pohodovou formu, výborné výkony a hodně úspěchů. Pro družstva Centropenu Dačice a KK PSJ Jihlavy a jejich soupeře to znamená odložení utkání 5. a 6. kola.

1. KLZ

Bilance tohoto kola je nerozhodná. Tři výhry si na své konto připsaly domácí i hostující celky, pokud do toho lze zahrnout derby mezi béčkem a áčkem KK Zábřeh. Mezi překvapení kola jistě patří výhra KK Šumperk v Blansku. Na čele tabulky se po tomto kole nic nezměnilo, stále vede KK Zábřeh s náskokem dvou bodů na pražskou Slavii, SKK Jičín a Konstruktivu Praha. Na konci jsou stále se ziskem jednoho bodu týmy SKK Náchod a Jiskry Rýmařov.

V Jičíně se domácí hráčky proti Slovanu Jirkov na výhru hodně zapotily. O jejich poměrně jasném vítězství se rozhodlo až v závěru utkání, kde se nedařilo hostující Janě Hrouzové. Do té doby bylo utkání zcela vyrovnané. Nejlepší výkony byly k vidění hned v úvodu utkání zásluhou domácí Martiny Hrdinové 561 a hostující Jitky Jindrové 533. Ta byla nejlepší za Jirkov. V dalším průběhu zápasu již výkony padly do průměru a podprůměru.

Nováček soutěže Jiskra Rýmařov hostila v tomto kole Slavii Praha. Domácím hráčkám nevyšel úvod utkání, který prohrály 2:0 se ztrátou 66 kuželek. Na nejlepší výkon Dany Žďárkové, který měl hodnotu 562 neměly. Ve střední části zápasu vykřesaly domácí hráčky jiskřičku naděje, když Věra Tomanová s Andreou Bučkovou bodovaly a srovnaly stav utkání na 2:2. Slavia měla stále k dobru 34 kuželek. Závěr utkání již vyzněl ve prospěch hostujícího celku. Obě hostující hráčky zvítězily a dovedly tak utkání do vítězného konce.

Hráčky Spartaku Přerov hostily SKK Náchod. V úvodní části utkání se dařilo Michaele Sedláčkové. Zahrála výkon 591 a nastavila důležitý náskok v poražených kuželkách na 52 pro Přerov. Ve střední části se nedařilo hostující Anetě Cvejnové. Toho domácí hráčky využily k navýšení náskoku na 104 kuželek. I přes velkou ztrátu hrály náchodské hráčky v závěru o bod. Dana Adamů získala pro Náchod bod a o výsledku rozhodoval duel mezi Hanou Goldemundovou a Janou Majerovou. Hostující hráčka získala na úvodní dráze bod. V dalším průběhu pak domácí hráčka zlepšenou hrou získala zbývající body a bylo rozhodnuto.

Derby v Zábřehu mezi áčkem a béčkem skončilo dle předpokladu. V pohodovém utkání skončila první část utkání nerozhodně 1:1. Dlouho to vypadalo, že to bude podobné i na poražené kuželky, ale Marie Vojtková z béčka si na poslední dráze lehce odpočinula, vědoma si svého vítězství, a áčko tak mělo navrch 31 kuželek. Ve střední části utkání již měly navrch hráčky áčka, které tuto část vyhrály jasně 2:0 a v poražených kuželkách to dotáhly na náskok 120 kuželek. V závěru, kde šlo hlavně o klubovou prestiž přehrála těsně Hana Jáňová Danu Wiedermannovou st. Výsledek mohla korigovat ještě více Lenka Horňáková, ale slabší výkony na úvodních dráhách již nemohl zlepšený výkon v závěru napravit.

Na kuželně v Blansku se představily hráčky KK Šumperk. První polovina utkání skončila pro domácí celek tragicky. Než se domácí rozkoukaly, prohrávaly 3:0 při ztrátě 111 kuželek. První trojka hostujícího celku zahrála na jedničku, Kateřina Bezdíčková 562, Nikola Tatoušková 571 (nejlepší výkon v utkání), Markéta Straková 569. Ve druhé části utkání se domácí hráčky sice vzpamatovaly, na korigování výsledku to stačilo, ale na zisk případného bodu bylo daleko. Hráčky Blanska získaly dvě výhry, ale na kuželky prohrály a tak celková ztráta vzrostla na 121 kuželek.

Konstruktiva Praha hostila v tomto kole nováčka soutěže Lokomotivu České Velenice. Utkání mělo v prvních dvou částech vyrovnaný průběh. Před závěrečnou částí měly hostující hráčky při nerozhodném stavu dokonce dvě kuželky do plusu. Závěr zápasu však patřil domácím hráčkám. Edita Jungvirtová s Editou Plasovou nezaváhaly. Jasně své soupeřky přehrály a dovedly utkání do vítězného konce. Edita Plasová zahrála v závěru nejlepší výkon v utkání, když porazila 559 kuželek.

Datum: 12. 10. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa