ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohárové soutěže – epilog

Malé shrnutí právě uplynulých mezinárodních pohárových soutěží.

Mezinárodní poháry jsou za námi. Odehrány už jsou všechny zápasy a známy jsou všechny výsledky. Z českého pohledu naše vystoupení příliš úspěšná nebyla, ovšem totální propadák to také nebyl.

SP – stupně vítězů

Světový pohár – Letos se konal v rakouském Ritzingu. Tituly si domů odvážejí obhájci loňských prvenství. V ženách je to tedy slovinský tým Miroteks Celje. V jeho sestavě nejvíc zářila možná nejlepší kuželkářka světa – Barbara Fidel. Její výkony 644, 610 a 644 dovedly její tým až k vítězství. To se zrodilo z druhého kvalifikačního místa, z vítězného semifinále proti Slavii a z jasného vítězství ve finále proti Victorii Bamberg. Mužskou kategorii pak opanoval německý tým Rot-Weiß-Zerbst. Ten zvítězil už v kvalifikaci. Když se pak v semifinále zdálo, že prohraje s chorvatským Zadarem, tak jeho dotahováci zabrali a nepříznivý vývoj otočili. Ve finále pak celkem s přehledem přejel maďarský Szeged. Navíc nejlepším výkonem turnaje se blýskl Marcus Gerdau – 660. Našimi zástupci v soutěži byli mistrovské celky Slavie a Náchoda. Slávistky si vedly velice dobře. Třetí místo v kvalifikaci a nakonec třetí místo celkem, jsou velmi dobrou vizitkou. Z individuálních výkonů pak vyčnívá ten kvalifikační v podání Lenky Nové. Jejích 634 dokázala překonat jen skvělá Fidel. Naopak tým Náchoda spíše zklamal. Dokázal porazit jen makedonský a estonský tým a konečné dvanácté místo, není dobrou vizitkou pro českého mistra.

Evropský pohár – Dějištěm byl chorvatský Záhřeb. V ženské kategorii zůstal titul v držení rumunského celku. Po loňském vítězství Ploiesti se letos radují ženy Bukurešti. Ty v úchvatném finále zdolaly domácí hráčky. V mužích se německému Bambergu nepodařilo to, co jejich kolegům ze Zerbstu. Obhájci titulu ve finále prohráli také po bitvě s maďarským Zalaegerszegem. Česká republika měla ve hře dva adepty na postup. Ovšem zábřežské ženy skončily v kvalifikaci šesté, když se jim nepodařilo navázat na loňské vystoupení ve Světovém poháru. Vyrovnaným výkonům bohužel chyběl jeden úlet nahoru. A muži Slavoje Praha pak doslova vyhořeli. Jejich třinácté místo znamená oproti loňsku pohoršení o sedm příček. Dokázali porazit pouze francouzský a estonský tým. A to rozhodně není dobrá vizitka pro českou ligu jako celek.

Pohár NBC – Ten se rovněž konal v Záhřebu. Finále žen se stalo obrovským dramatem. Rakouský celek Schneegattern dlouho držel nad maďarskou Budapeští vedení, ale v poslední dvojici nastoupivší Gyongyi Csongradiová svým drtivým vítězství poměr sil otočila, a tak se díky vyššímu počtu získaných drah (13:11) mohly z vítězství radovat Maďarky. V mužské kategorii si vítězství připsal německy celek Morfeldenu, který ve finále deklasoval chorvatskou Rijeku. Letos, stejně jako loni, nás reprezentovala družstva z Jičína v kategorii žen a Jihlavy v kategorii mužů. Jičín ve své kvalifikaci obsadil šesté místo z osmi startujících, přičemž v očekávání byl lepší výsledek, který ovšem zhatily problémy s dorážkou. Jihlava pak o stupínek vylepšila své loňské vystoupení. Bohužel pátá příčka postup dál neznamenala. Chybělo jen třicet kuželek. Ale i tak to je letošní nejlepší umístění, ale i výkon českého mužského týmu.

Co se týče krajánků, tak ti rozhodně nezklamali. Rakouskému mistru SK Wessely a s ním Evě Budišové a Vladimíře Winterové se sice příliš nevedlo – konečné desáté místo v kvalifikaci, za to však tým Nadi Dobešové Victoria Bamberg vyhrál kvalifikaci a nakonec obsadil druhé místo za famózní Celje. Naše hráčka první den zaznamenala 552 poražených kuželek. V semifinále pak nenastoupila a ve finále střídala Beata Wlodarczykovou a spolu dosáhly pěkných 572 kuželek. Radek Holakovský pak byl velkou oporou týmu Voith St. Pölten, který nakonec obsadil ve SP čtvrté místo. Náš reprezentant se prezentoval výkony 617, 610, 573 poražených kuželek. A konečně Lucka Vaverková hrající za BBSV Wien obsadila se svým celkem třetí místo v Evropském poháru. Naše hráčka byla jako vždy pro tým velkou oporou, když především souboj o třetí místo v podstatě rozhodla svým vítězstvím o 140 kuželek při svém výkonu 602 kuželek.

To bylo tedy malé ohlédnutí za letošními mezinárodními klubovými soutěžemi, které opanovali především zástupci německých a maďarských soutěží. Příští ročníky se uskuteční – SP v maďarské Nyiregyháze, EP a Pohár NBC v makedonském Skopje – opět na přelomu září a října.

Lukáš Dařílek

Datum: 4. 10. 2008 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Lukáš Dařílek