ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohárové soutěže – prolog

Tento týden se v rakouském Ritzingu a chorvatském Záhřebu konají evropské pohárové soutěže. I Česká republika bude mít na těchto akcích své zastoupení.

Naše národní barvy budou hájit ženské výběry Slavie Praha, Zábřeha a Jičína a mužské výběry Náchoda, Slavoje Praha a Jihlavy. O výsledcích Vás budeme pravidelně informovat.

Světový pohár se letos koná na osmidráhové kuželně v Ritzingu, který leží jižně od Vídně nedaleko maďarských hranic. Hrát se bude od středy 1. 10. až do soboty 4. 10. Doufejme, že naše zástupce uvidíme v soutěži co nejdéle. Tituly z loňského Světového poháru z Gostyně a Leszna budou obhajovat v ženách slovinský Miroteks Celje a německý Rot-Weiß Zerbst v mužích. Naši republiku zde budou zastupovat vítězové první ligy, celky Slavie Praha a Primátoru Náchod. A zatímco pro Slavii to znamená návrat po roční absenci, který by chtěla okořenit postupem mezi nejlepší čtyři celky, tak pro Náchod to bude další možnost se konečně výrazně prosadit i na mezinárodní scéně. Loňské osmé místo se dá letos určitě vylepšit.

Evropský pohár se stejně jako třetí do party, Pohár NBC, koná v chorvatském Záhřebu. Co se týče Evropského poháru – z loňského ročníku konaného v německém Augsburgu si vítězství odvezly rumunské ženy z Ploiesti, které ve finále zdolaly Slavii, a domácí celek z Bambergu. Ti budou letos obhajovat. Do boje o nejlepší příčky ale budou chtít znovu promluvit i naši zástupci. V kategorii žen budou velkými favoritkami ženy Zábřeha, které po loňském čtvrtém místě na Světovém poháru, budou moci své vystoupení ještě vylepšit o nějakou tu medaili. V kategorii mužů to pak opět budou hráči Slavoje Praha. Ti budou usilovat o vylepšení loňského šestého místa a o zajištění účasti v Champions league.

Nakonec Pohár NBC. Ten letos zastihl malý zájem ze strany žen. Bude zde startovat jen osm celků, ale přesto velice kvalitních. Velkými favoritkami budou loňské vítězky Evropského poháru – ženy z rumunské Ploiesti, ale promluvit do konečného pořadí budou chtít i o rok zkušenější jičínské ženy. Co se týče mužské kategorie, tak ta nezájmem rozhodně netrpí a naši reprezentanti, celek PSJ Jihlava, to rozhodně nebudou mít snadné. Loni při premiéře to stačilo na šesté místo. Letos už by z toho mohl být postup mezi nejlepší čtyři, stejně blýsknout by se pak mohly ženy Jičína.

Ovšem česká stopa by se mohla a měla objevit i v několika dalších týmech. V dresu rakouského SK Wessely pravděpodobně nastoupí Eva Budišová a Vlaďka Winterová. Velkou soupeřkou jim s největší pravděpodobností bude Naďa Dobešová dlouhá léta hrající za německou Victorii Bamberg. Radek Holakovský by pak mohl vést svůj Voith St. Pölten v téměř domácím prostředí k vítězství v mužské kategorii Světového poháru. A konečně na Evropském poháru bude spolu se svými kolegyněmi z BBSV Wien bojovat o co nejlepší výsledek Lucka Vaverková.

O výsledcích našich zástupcůch, ale i o ostatních Vás budeme na našem webu co nejrychleji informovat formou aktualizovaného článku. Další informace pak naleznete na oficiálních stránkách NBC – www.fiqwnba-nbc.de/html/mannschaft.html či na oficiálních stránkách Světového poháru – www.weltpokal.at.

Přejme tedy všem, ale především našim hráčům, ať se jim jejich vystoupení povede a aby se všechny akce povedly.

Lukáš Dařílek

Datum: 29. 9. 2008 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Lukáš Dařílek