ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Zpráva z průběhu MČR juniorek v kuželkách

Jako pořádající oddíl jsme se snažili konání této, jistě důležité akce, pojmout zodpovědně, s cílem navodit důstojnou atmosféru, která akci tohoto významu jistě náleží.

Zda a nakolik se nám to povedlo, nám nepřísluší hodnotit, rádi přijmeme názory účastníků či jejich doprovodů. Udělali jsme, co bylo v našich silách a věříme, že se v Karlových Varech na skromné kuželně „Pod mostem“ líbilo.

Společně s přáním úspěchu obdržela před nástupem ke startu každá závodnice červenou růži, pozornosti od sponzorů mistrovství, porcelánovou kuželku, hrneček z růžového porcelánu a reklamní předměty pivovaru Krušovice. Závodnice nastupovaly v souladu s časovým plánem a soutěž probíhala bez prodlev.

Standardní se nám však nezdá to, že se bez omluvy nezúčastní závodnice, v tomto případě sl. Dana Kapicová z Plzeňského kraje, oddílu Sokol Díly. Ještě absurdnější je situace, kdy finalistka nepočká do druhého dne a odjede bez toho, že by dala možnost pokračování někomu dalšímu, tentokrát mám na mysli sl. Lenku Letochovou ze Sokola Husovice, reprezentující Jihomoravský kraj.

Co se týče průběhu soutěže, hráčky začaly poměrně „zhurta“ a všechny tři zahrály, jak se později ukázalo, na postup (Pavlína Jedličková – 556, Míša Moravcová – 579, Olga Bučková – 539).

Ve druhé čtveřici k nim přistoupily další dvě hráčky (Kamila Barborová – 585, Žaneta Szegiová – 550), přičemž Kamila se udržela svým výkonem na čele kvalifikace až do konce prvního dne.

Ve třetí čtveřici se přidala pěkným výkonem 583 Jana Račková a Lenka Hrdinová – 559.

Dlouho očekávaný nástup obhájkyně titulu Hanky Wiedermannové přišel v páté čtveřici a veškeré osazenstvo kuželny očekávalo hráčský koncert této reprezentantky. Bohužel koncert se nekonal a Hanka se svými 516 kuželkami a 10 „újezdy“ se ani neprobojovala do finále. Z pohledu hráčského nepřesvědčil ani její styl hry a z pohledu organizátora ani styl chování, společně s trenérem p. Keprtem beze slova sebrali a z mistrovství odjeli. U reprezentačního trenéra se mi navíc toto chování zdá obzvlášť nevhodné, neboť snad, podle mého názoru, nemá na starost pouze tuto jednu hráčku, ale mělo by být přeci jeho zájmem sledovat výkony celé juniorské špičky této republiky a každý jejich start by jím měl být hodnocen. Nebo se snad mýlím?

Nicméně soutěž pokračovala dál, v další čtveřici nastoupila úspěšně Kristýna Strouhalová (549) a ještě lépe pěkně hrající Lucka Vaverková (572) – další dvě finalistky.

V poslední čtveřici nastoupivším hráčkám to šlo jako po másle a probojovaly se do finále všechny – Katka Fajdeková (543), Andrea Axmanová (563), Gabriela Helisová (557) a Vendula Mederová (554).

Den druhý:

Ve finálových bojích pokračoval, stejně jako první den, mírně řečeno nevýrazný až diskutabilní výkon rozhodčího V. Šnicera, který neměl s autoritou rozhodčího nic společného. Jak jsem se již zmínil výše, hráček nastoupilo pouze 15.

Děvčata se do finálových bojů pustila s vervou, Katka Fajdeková potvrdila svůj výkon z předchozího dne a zahrála slušných 540, Olga Bučková jej ještě vylepšila na 561.

Ve druhé čtveřici svůj výkon z prvního dne vylepšila Vendula Mederová (579) a takřka domácí Pavlína Jedličková (567) z Aše.

A pomalu se finišovalo. Svůj výkon potvrdila Gábina Helisová (566) a Andrea Axmanová (558), trošku se nepovedl výkon Janě Holubové (533), pěkně zabojovala Lenka Hrdinová (580), čímž nakonec vybojovala bronzovou medaili.

A nastoupila poslední čtyřka. Atmosféra gradovala a zaplněná kuželna povzbuzovala hráčky do finálového souboje. Bohužel se nepodařilo udržet vedení z prvního dne Kamile Barborové, zahrála pouze 530, podobně se vedlo Míše Moravcové (541) a tato čísla stačila nakonec pouze na 8. a 9. místo.

Výborně se soustředily zbývající dvě finalistky. Lucka Vaverková zlepšila svůj výkon z prvního dne na 583, což však stačilo „pouze“ na stříbrnou medaili. A konečně: výkon Jany Račkové gradoval i v druhém startu a celá kuželna ji tlačila do první „šestistovky“. Už už na ni sahala, když 9 hodů před koncem měla již 583. Nervíky ale zapracovaly. Další devítka na pět a další otevření „brandejs“. Smůla. Posledními hody se Jana snažila „dobrat“, hrála pěkně, ale nakonec zůstala o kuželku pod 600. Nicméně na celou její hru byl pěkný pohled a vítězství si plně zaslouží. GRATULUJEME.

Po krátkém zpracování výsledků bylo přistoupeno k závěrečnému vyhodnocení. Před vyhlášením výsledků obdržela malou porcelánovou sošku společně s květinou Jana Holubová, která byla vyhodnocena amatérskou porotou jako nejkrásnější účastnice mistrovství.

Poté již následovalo vyhlášení výsledků. Všech 15 účastnic finále obdrželo porcelánové dary sponzorů mistrovství. První tři hráčky dostaly navíc originální ceny vyrobené pro účely tohoto mistrovství ve sklárně MOSER – skleněné kuželky držící v ruce křišťálovou kouli a broušené vázy z barevného skla v hodnotě několika desítek tisíc korun.

Závěrem chci poděkovat všem účastnicím za férový boj a popřát jim do dalšího kuželkářského i osobního života hodně úspěchů. Doufám, že se jim v Karlových Varech líbilo a těšíme se na případná další setkání na sportovním poli.

Petr Čolák, předseda SKK K. Vary a ředitel mistrovství

Datum: 17. 5. 2008 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Petr Čolák