ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga pokračovala 18. kolem

V I. KLM Náchod vyhrává v Rokycanech a už může asi slavit obhajobu titulu. Sice ještě existují jisté teoretické možnosti, ale ty už spadají do kategorie zázraků. V I. KLZ vítězí všichni tři medailisté a tak se odstupy mezi nimi nemění.

První liga mužů

Náchod vyhrává v Rokycanech a už může asi slavit obhajobu titulu. Sice ještě existují jisté teoretické možnosti, ale ty už spadají do kategorie zázraků. Rokycany, ale také i Husovice, nedokázaly využít domácího prostředí k posílení záchranářských ambicí. Husovice prohrály doma počtvrté. Rokycany popáté a jejich záchrana se dostává pozvolna také do oblasti teorie. Podruhé vyhrála venku Česká Třebová a konečně se může bez obav těšit na příští prvoligovou sezónu. Boj o stříbrné a bronzové medaile se stal odložením utkání Jihlava – Opava trochu nepřehledným. Toto kolo bylo průměrem 3304 nejslabším v soutěži (ještě to může změnit odložené utkání). Nejlepším družstvem kola se stala Česká Třebová, nejlepším jednotlivcem Pavel Kubálek (sedmým nejlepším výkonem sezóny vyrovnal sezónní luhačovické maximum).

Rokycany potřebovaly doma nutně získat body, proti úřadujícímu mistru a lídru tabulky, Náchodu, to ale nebylo příliš pravděpodobné. Přesto však Rokycany, po nevydařeném startu Petra Holého, vedly ve dvou třetinách utkání o 26 kolků a ještě 60 hodů před konce nebylo nic rozhodnuto. Náchod byl v Rokycanech po Jihlavě druhým nejlepším družstvem. Mezi šestistovkaře, kterých bylo v sezóně v Rokycanech jen šest, se zařadili Martin Kovář a Michal Jirouš.

Slavoj, bojující o medaile, hostil zachraňující se Přerov. V úvodu získal poměrně výrazný náskok, ze kterého hosté postupně umazávali. Na body to Přerovu ale nestačilo. Měl i trochu smůly, když Roman Goldemund prohrál o tři a Václav Mazur o jedinou kuželku.

Luhačovice vyrovnaly své domácí minimum. Tábor zde byl ze všech soupeřů nejhorší a tak i to minimum domácímu družstvu bohatě stačilo. Výborný byl Pavel Kubálek, který vyrovnal luhačovické sezónní maximum a dobře zahrál také Radek Polách.

Důležité utkání z hlediska zachování prvoligové příslušnosti se hrálo ve Vyškově mezi domácími Husovicemi a Českou Třebovou. Utkání bylo dlouho vyrovnané. Až teprve v závěrečné části po nevydařené druhé dráze Petra Pospíšilíka získali hosté náskok, který už nepustili. Hned tři hráči hostujícího družstva překonali šestistovku, zatímco domácím se to podařilo jen v jediném případě. Česká Třebová byla ve Vyškově druhým nejlepším družstvem po Náchodu.

Loučovice potřebovaly v utkání s Moravskou Slavií nutně bodovat. Po dvě třetiny utkání se družstva střídala ve vedení a nebylo zřejmé, které z nich bude úspěšnější. V závěru nastoupili v družstvu hostí prvoligový debutant Milan Krejčí a velmi zkušený mnohonásobný reprezentant Jaroslav Slabák. Oběma se hrubě nedařilo a toho dokázali domácí hráči beze zbytku využít.

První liga žen

Všichni tři medailisté vítězí a tak se odstupy mezi nimi nemění. Už i Blansko má medaili jistou, když dovezlo body z Konstruktivy, po nejlepším výkonu soutěže, v novém rekordu tamních drah. Ani teoretická šance na záchranu nezůstala Neratovicím. Další příležitost přiblížit se záchraně promarnil Kolín a tak i jeho naděje jsou už asi jen teoretické. Zábřeh B sice vyhrál na nejnižší výkon, na jaký některé z družstev dokázalo vyhrát venku, je to ale už jeho páté vítězství na drahách soupeřek a to je u nováčka soutěže nevídané. Druhou výhru venku si připsal Jirkov. Nejlepší v kole byla Zuzana Musilová (dorostenka) šestým nejlepším výkonem soutěže.

Přerov nezahrál na Slavii špatně (patřil do lepší poloviny hostujících družstev), ale domácí družstvo, které se na 10 kuželek přiblížilo sezónnímu maximu, bylo nad jejich síly. Nejlepší v utkání byla vedoucí žena tabulky jednotlivkyň Daniela Žďárková.

Náchod hrál v Zábřehu, stejně jako většina družstev, dvakrát. I tentokrát předvedl stejně kvalitní výkon, jako proti domácím béčku. Lepší zde byl jednou Šumperk a jednou Blansko. V úvodu utkání sestry Wiedermannovy po devadesáti hodovém oťukávání nasadily k trháku. Vytvořily náskok 60 kuželek. V dalším průběhu už se na výsledku v podstatě nic neměnilo. Kvalitní výkony předvedly Aneta Cvejnová a Dana Wiedermannová starší.

Blansko zavítalo do Bráníka, aby se utkalo s domácí Konstruktivou, která po podzimu byla jeho největším soupeřem v boji o bronzové medaile. Dneska ale už je všechno jinak. Blanenské ženy předvedly výborný výkon, překonaly tři týdny starý rekord kuželny, který zde vytvořil Zábřeh a hned od začátku odsoudily domácí družstvo do role tréninkových sparingpartnerů. Výborný výkon předvedly Helena Daňková, Lenka Kalová a nejlepší hráčka dorostenecké ligy Zuzana Musilová.

Jirkov hostoval v Kosmonosech na domácí kuželně Neratovic. Odtud si téměř všechna družstva dovezla body a nejinak tomu bylo i v případě Jirkova. Hned v úvodu si hostující družstvo vytvořilo, především díky velmi dobrému výkonu Jitky Jindrové (druhý nejlepší na zdejší kuželně v sezóně), výrazný náskok. Druhá polovina startu vyšla dobře prostředním hráčkám domácího družstva a ty snížily ztrátu na polovinu. Závěr už si jirkovské ženy bezpečně pohlídaly.

Zajímavou bilanci má jeden z nováčků soutěže, Zábřeh B. Zatímco doma získal sedm bodů, z venku si jich dovezl deset. Ty poslední dovezl v sobotu z Kutné Hory. Domácí Kolín hrál o prvoligové bytí a nebytí. Utkání bylo velice zajímavé, co se jeho průběhu týká. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou. O výsledku v podstatě rozhodla svou výbornou druhou a třetí dráhou v závěru utkání Eva Sedláková. Zábřeh B si tímto výsledkem definitivně zajistil prvoligovou příslušnost i pro příští sezónu a navíc se při jednou odloženém utkání usadil v první polovině tabulky.

V Šumperku hrál Jičín a protože se jedná o družstva ze sousedství v tabulce, dal se očekávat vyrovnaný boj. Šumperské ženy měly svůj den. Od začátku soupeřky převyšovaly a neustále zvyšovaly svůj náskok, až se konečný součet zastavil na hodnotě, která je jen o jednu kuželku nižší, než rekord kuželny, který patří Slavii. Nejlepší byla Andrea Tatoušková.

Datum: 24. 3. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda