ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Velká cena Rakouska 2008

V sobotu 22. března se v rakouském Koblachu konala Velká cena Rakouska.

V letošním roce slaví kuželky v Koblachu 50 let a tak tomuto městu bylo přiděleno i uspořádání již čtvrté Velké ceny Rakouska. Ta je pořádána tím způsobem, že rakouský svaz pozve různé zahraniční hráčky a hráče dle vlastního výběru a doplní je z vlastních řad. Z českých reprezentantů dostali letos pozvání Eva Budišová, Lucie Vaverková, Radek Holakovský a Jan Kotyza. Radek se této ceny nakonec neúčastnil, takže zůstalo trio českých zástupců. Celkově na turnaji startovalo 16 žen a 32 mužů.

Hraje se na 60 HS, rozdělují se tedy body za dvě dráhy na 30 HS, v případě rovnosti bodů rozhoduje náhlá smrt na 3 hody do plných (stejně tak při rovnosti kuželek na jedné dráze). Soupeři v prvním kole se losují a dále se postupuje pavoukovým systémem.

Jako první z našich nastoupila Eva Budišová proti domácí Gabriele Bürger. Eva porazila 289 kuželek a prohrála 2:0, když soupeřka shodila 297.

Lucie Vaverková hrála v prvním kole rovněž s domácí hráčkou Ramonou Altmann a hned na první dráze musela rozhodovat náhlá smrt – obě hráčky porazily 148 kuželek. V rozstřelu zahrála lépe Lucka (21:20) a první dráhu tak zvítězila. Na druhé prohrává o kuželku, stav je tedy 1:1 a tak o postupující opět rozhodovaly tři hody do plných. Ty znovu zvládla lépe naše hráčka (22:19) a postoupila tak do další fáze, kde se střetla s Němkou Danielou Kicker. Po 60 hodech byl stav vyrovnaný 1:1 a tak znovu přišla na řadu náhlá smrt, kterou Lucka vyhrála s přehledem 22:17. V semifinále změřila síly s Chorvatkou Zeljkou Orehovec, která v úvodním kole vyřadila světovou jedničku Barbaru Fidel. První dráhu vítězí 156:141, druhou prohrává 160:153 a v Sudden Victory odchází tentokrát bohužel poražena 22:20. O třetí místo se po té utkala s přemožitelkou Evy a opět to byl boj vyrovnaný, kde rozhodly až závěrečné hody v rozstřelu, který Lucie zvládla lépe a získala tak cenné třetí místo.

Ve finále se utkala přemožitelka Lucky s Polkou Beatou Wlodarczyk. Šťastnejší byla nakonec polská zástupkyně a mohla se tak radovat z celkového vítězství.

Mezi muži jsme měli tedy jen jediného zástupce – Jana Kotyzu, který se v prvním kole utkal s maďarským hráčem Gaborem Kovacsem. Maďar zahrál skvěle a nedal Honzovi žádnou šanci. Ten i přes dobrých 305 odešel poražen 2:0, když Gabor zahrál dráhy 169 a 178, což v celkovém součtu 347 znamenalo i nejvyšší výkon dne.

Stejně jako u žen, tak i u mužů znamenalo první kolo stop pro nejvýše nasazeného (čtvrtého světového hráče dle žebříčku NBC) Srba Jovana Calice, který prohrál 2:0 s domácím Markusem Quirinem.

Bronzový stupínek nakonec mezi muži vybojoval Němec Torsten Rieser, který přehrál bosenského hráče Djordje Pastara.

Ve finále se utkali slovenský reprezentant Radoslav Foltin a Slovinec Primoz Pintaric. Oba borci celý den předváděli stabilní výkony – Radoslav: 319, 313, 311, 314; Primoz: 315, 312, 339, 315 a tak finále slibovalo dramatickou podívanou. První dráhu vyhrál Radoslav 161:153, na druhé mu to Primoz vrátil 159:151 a rozhodoval tak rozstřel, kde zvítězil Slovinec 20:18 a stal se tak celkovým šampionem Velké ceny Rakouska pro rok 2008.

Datum: 23. 3. 2008 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Streubel