ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Náchod se přiblížil obhajobě titulu

V očekávaném utkání I. KLM prvního jarního kola dokázal Náchod vyhrát v Opavě a opět se přiblížil obhajobě titulu. Vede už s pětibodovým náskokem před Luhačovicemi. Ženy odehrály kolo bez výrazných překvapení, i když k jednomu velkému se schylovalo v Kutné Hoře.

První liga mužů

V očekávaném utkání prvního jarního kola dokázal Náchod vyhrát v Opavě a opět se přiblížil obhajobě titulu. Vede už s pětibodovým náskokem před Luhačovicemi. Pro Opavu to byla první domácí prohra v soutěži. Dlouhá zimní přestávka asi družstvům příliš neprospěla. Kolo bylo průměrem 3305 na družstvo nejslabším ze všech odehraných. Nejlepší v kole byl Přerov až třicátým výkonem soutěže a Petr Mika sedmdesátým výkonem v letošním ročníku. Stále jsou ještě tři hráči, kteří neokusili hořkost prohry se soupeřem, Martin Vaněk, Michal Jirouš a Pavel Vymazal.

Po podzimu druhá Opava měla šanci snížit ztrátu na vedoucí Náchod na dva body. Nejslabší domácí výkon ale k tomuto cíli vést nemohl. Naopak, Náchod v Opavě předvedl nejlepší výkon z hostujících celků. Utkání bylo vyrovnané jen ve své první části. Potom Jaroslav Hažva a Michal Jirouš předvedli výkony blížící se zdejšímu sezónnímu maximu a o body už Náchod nepřipravil ani výpadek Ladislava Beránka.

Až nečekaně dramatické utkání se hrálo v Luhačovicích, kde domácí hostili Rokycany, i přes to, že Rokycany zde dosáhly nejhoršího výsledku z hostujících družstev. Přispěl k tomu daleko nejslabší domácí výkon luhačovického družstva.. K získání náskoku pro domácí nepřispěl ani kvalitní výkon Radka Polácha. To protože se vůbec nedařilo Františku Svobodovi a na druhou stranu držel s Radkem Poláchem krok Zdeněk Enžl. Rozhodnutí přinesla až tradiční závěrečná dvojice domácích a v ní především Theodor Marančák. V úvodu se představila, staronová akvizice luhačovického týmu, Pavel Sláma.

Jihlava si jela „léčit nervy“ do Českého Krumlova, kde ji hostily Loučovice. Překonala zde hranici 3000 bodů a to pro hostující týmy nebývá pravidlem. Poražené kuželky většinou hovořily ve prospěch domácího družstva. Jihlava zase vyhrála více duelů, i když ne vždy to bylo za více poražených kolků. Nakonec se družstva o body podělila. Nejlepší v utkání byl Robin Parkan. Výkon 549 je na těchto drahách kvalitní, o čemž svědčí i třetí pozice v relativní šestce kola.

Husovice, posílené o blanenského Petra Nečase, jely bojovat o body do Prahy na domácí kuželnu Slavoje, Slavii. Hned v úvodu zaostal pouhé 3 kuželky za sezónním maximem na Slavii Igor Búrik a vytvořil domácímu družstvu solidní náskok, který se až do konce utkání příliš neměnil. Slavoj dosáhl jednoho ze svých nejlepších domácích výkonů a body si připsal zaslouženě. Kartu za nesportovní chování obdržel v tomto zápase Zdeněk Vymazal.

Česká Třebová předvedla na kuželně v Táboře nejlepší výkon tohoto ročníku z hostujících družstev a tak Tábor potřeboval k zisku důležitých bodů sezónní maximum. Ve druhé části nedosáhl na pětistovku již osmasedmdesátiletý Agáton Plaňanský a domácí toho využili k získání výrazného náskoku. V závěru Jiří Hetych a Miloslav Hýbl dotahovali a tomu, aby celou ztrátu zlikvidovali zabránila skvělá závěrečná dráha Davida Káška.

Moravská Slavia začala v Přerově dobře. Výborné třetí dráhy domácích Romana Goldemunda a Petra Maiera vývoj utkání otočily. Uprostřed zápasu, nejlepší hráč kola, Petr Mika výrazně přehrál vsetínskou posilu Přerova, Vlastimila Bělíčka a tak vedli hosté o 35 kuželek za stavu 3:1 pro domácí. Šestistovky v podání závěrečných přerovských hráčů, Dalibora Matyáše a Václava Mazura, znamenaly jasné vítězství domácího týmu.

První liga žen

Kolo bez výrazných překvapení, i když k jednomu velkému se schylovalo v Kutné Hoře. Nejlepším družstvem v kole byl Přerov a kolínská Michaela Moravcová.

Slavia získala doma v předehrávce kola povinné body s Konstruktivou. Neměla to ale jednoduché. Konstruktiva předvedla na Slavii nejlepší výkon z hostujících družstev. Ještě po dvou třetinách utkání nebylo zcela zřejmé, kdo bude vítězem. Na začátku druhé třetiny utkání se dokonce hostující hráčky ujaly vedení, když na první dráze smazala Hana Viewegová ztrátu z první části zápasu.

Po vyrovnané úvodní části utkání Kolín – Zábřeh A se domácí hráčky ve druhé části ujali vedení o 78 kuželek a schylovalo se k velkému překvapení. O výrazné vedení se zasloužila především Michaela Moravcová nejlepším výkonem kola a výrazně nejlepším letošním výkonem na kutnohorských drahách. Zaostala pouhých 6 kuželek za rekordem kuželny. Závěr se domácím hráčkám nevydařil. Nevydařil se ani Daně Wiedermannové starší a tak o těsném vítězství úřadujícího mistra rozhodla Kateřina Mísařová. Kolín zaostal jen 5 kuželek za, svým vlastním, letošním maximem kutnohorské čtyřdráhy. Zábřeh ho o tři kolky překonal a sedm mu jich chybělo k rekordu kuželny.

Záloha Zábřeha hostila Blansko. Domácí hráčky předvedly jeden ze svých lepších výkonů a tak utkání nebylo dlouho rozhodnuto. O poměrně jasnou výhru Blanska se zasloužila až v závěru hrající, velmi úspěšná dorostenecká reprezentantka, Zuzana Musilová, při svém první startu za ženy v této sezóně.

Nejlepší výkon v utkání Jirkova proti Náchodu předvedla hned v úvodu hostující Aneta Cvejnová. Její spoluhráčka ji však příliš nepodpořila a tak Jitka Jindrová zabránila tomu, aby šlo hostující družstvo do vedení. Ve druhé části získalo jirkovské družstvo solidní náskok a ten už v závěru bez problémů udrželo.

Zajímavé utkání, s výkony, které se vzhledem k přerovské kuželně, dají hodnotit jen jako průměrné sehrálo domácí družstvo s Jičínem. Nejlepší hráčky svých družstev se střetly hned na úvod. Zvítězila Martina Hrdinová o dvě kuželky, když vedení o osm jí zajišťovalo bod pro družstvo už po třech drahách. Podobně tomu bylo i na sousedních drahách a tak se závěr úvodní části hrál jen o kuželky pro družstvo. Od druhé části získávaly mírně navrch domácí hráčky. První bod pro přerovské družstvo připsala i kroměřížská posila Kamila Katzerová.

O důležité body, potřebné k záchraně, bojoval Šumperk s posledními Neratovicemi. Utkání se nevyvíjelo pro domácí příznivě. Bod prohrou na poslední dráze o dvě kuželky ztratila i při lepším výkonu Kateřina Bezdíčková s Petrou Jechovou a tak o bodech pro domácí družstvo rozhodla až poslední dvojice a v ní především nejlepší hráčka utkání Andrea Tatoušková.

Datum: 4. 2. 2008 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda