ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Mezistátní utkání Polsko–Česko juniorů

Polské město Tomaszow-Mazowiecki bylo dějištěm mezistátního utkání našich a polských juniorů v přípravě na MSJ v Zadaru.

Mezistátní utkání Polsko–Česko juniorů

Pod vedením předsedy Komise státní reprezentace Petra Dobeše odjela v pátek 23. listopadu česká juniorská reprezentace k měření sil se svými polskými vrstevníky. Čekala nás dlouhá cesta po trase Zábřeh – Olomouc – Těšín – Radomsko do sedmdesátisícového města Tomaszow-Mazowiecki, dějiště mezistátního utkání. Po silnicích ucpaných kamiony nám cesta trvala přes devět hodin.

Věděli jsme, že se jedná o nově zrekonstruovanou kuželnu, která je momentálně v Polsku úplnou špičkou. A také, že je to kuželna, na které jsme se již v březnu 1995 s polskými juniory a dorostenci utkali. A aby byla vzpomínka úplná – dorost své utkání vyhrál, junioři byli v obou utkáních úspěšní, naopak juniorky dvakrát prohrály.

Kuželna byla úplně jiná, opravdu krásně zrenovovaná, se segmentovými drahami, automaty firmy FUNK. Snad jen červená čísla na displejích trochu bila do očí.

Na večerní technické poradě byl dohodnut program – v sobotu utkání v osmi hráčích (dva nejslabší výsledky se škrtaly), v neděli pak tandemy.

Slavnostního zahájeni (v 9.30) se zúčastnili představitelé města, starosta pak za významnou podporu při rekonstrukci obdržel vyznamenání polského svazu.

V 10 hodin pak zahájily juniorky. Podrobné výsledky jsou uvedeny na našich internetových stránkách – z našich zahrála nejlépe ještě dorostenka Liduška Johnová (569), Jana Račková (556) a Hana Wiedermannová (553). U polských juniorek excelovaly Dorota Orlowska (588), Malgorzata Leopold (580) a Marta Wozniak (577). Naše hráčky prohrály 3324:3354.

V utkání juniorů jsme byli naopak úspěšnější my (3472:3401). Našimi nejlepšími hráči byli Zdeněk Dvořák, který jako jediný pokořil „šestistovku“ (601), Dalibor Matyáš (593) a Václav Schejbal (578). Nejlepší polský hráč dosáhl výkonu 584.

Při slavnostní večeři si všichni vyměnili upomínkové dárky (z naší strany to byly malé pohárky s logem ČKA a štítkem k tomuto utkání). Banket však skončil hodně brzy a před dvaadvacátou hodinou již bylo všude prázdno.

V neděli pak byl na pořadu turnaj tandemů. Trenéři určili své tandemy a přidělili jim pořadové číslo a dle připraveného „scénáře“ pak byly známy jednotlivé dvojice.

A jak hodnotí vystoupení svých svěřenkyň a svěřenců trenéři:

Růžena Smrčková (juniorky): „V prvním mezistátním utkání v rámci přípravy na MS podaly juniorky solidní výkon, který však nevedl k vítězství nad polskými hráčkami. Naše hráčky hrály velmi vyrovnaně, avšak scházel alespoň jeden výkon nad 580, který jsem čekala od zkušenějších juniorek. Příčinu porážky vidím ve slabší dorážce (1065:1099) a právě tou nás Polky porazily. Za pozornost stojí výkon dorostenky Ludmily Johnové (569), který byl nejvyšší z našeho družstva a výkon Jany Račkové (556) v jejím premiérovém reprezentačním startu.“

Za Luďka Keprta Petr Holý (junioři): „Naši junioři dokázali svého soupeře porazit rozdílem 71 kuželky a s většinou jsem spokojen. Dobře zahráli ti ostřílenější (Dvořák, Matyáš, Bělíček), výborně hráli i Schejbal a Dejda, byť u něho to po první dráze (167) vypadalo ještě lépe. Přece jen trochu za očekáváním zůstal Martin Podzimek, ale u něj lze očekávat vyšší výkony. Tak jak u děvčat dominovaly hlavně v dorážce domácí reprezentantky, u juniorů tomu bylo úplně naopak (1195:1115).“

Datum: 27. 11. 2007 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Holý