ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

V čele muži z Jihlavy a ženy ze Zábřeha

Po třetím kole už zůstalo jediné mužské družstvo, které neztratilo ani bod, Jihlava. Mezi ženami jsou bez ztráty družstva dvě – Zábřeh A a Slavia Praha.

První liga mužů

Po třetím kole už zůstalo jediné družstvo, které neztratilo ani bod, Jihlava. Bez prohry zůstávají také Luhačovice. Jedinými, kdo neokusil radost z výhry jsou Husovice. Padaly rekordy kuželen. Pavel Palian překonal o 2 kuželky rekord Jaroslava Slabáka na domácí kuželně. Padly také oba rekordy na zrekonstruované kuželně v České Třebové. Postaralo se o ně domácí družstvo a jeho člen Pavel Jiroušek. Za tři kola pouze tři družstva dokázala dovézt body z kuželny soupeře, Jihlava, Slavoj a tři body Luhačovice.

Ve Vyškově se hrálo zajímavé a dramatické utkání, přestože družstva mají v držení opačné póly tabulky. Družstvo Husovic, stejně jako v předcházejících utkáních, dlouho vedlo. V závěru však vedení neudrželo i přesto, že nastoupil již i Jiří Radil. Ten neúspěšně stahoval ztrátu na Robina Parkana. V Jihlavském družstvu, po dvou průměrných výkonech, se chytl Jiří Němec. Na šestistovku mu chyběla jediná kuželka. Ta naopak nechyběla domácímu Zdeňku Vymazalovi.

Moravská Slavia se v úvodu, za stavu 1:1, ujala výrazného vedení v kuželkách zásluhou skvělého výkonu Pavla Paliana. Po dvou třetinách už ale vedly Luhačovice 1:3 i přesto, že Františku Svobodovi velmi nevyšla závěrečná dráha. Hosté však stále ztráceli téměř 100 kuželek. V závěru Theodor Marančák potvrdil, že v úvodu sezóny má výbornou formu, a zajistil svému družstvu bod. Jenomže ono se dá také napsat, že bod svému družstvu zajistil Josef Něnička a dokonce už po třech drahách, protože vysoká ztráta Luhačovic v kuželkách už se smazat nedala.

Náchod v domácím prostředí ztrácí body jen velmi výjimečně. Přerov dvě třetiny utkání vzdoroval. Závěrečná dvojice domácích, ve které pro tentokrát nahradil Petra Holého Ondřej Sobčák, jako obvykle pečetila výhru náchodského družstva. Michal Jirouš byl opět výborný a kvalitně zahrál i Roman Straka.

Česká Třebová hostila neporažený Slavoj. Po dvě třetiny bylo utkání vyrovnané a domácí si vytvořili mírný náskok v kuželkách díky výbornému výkonu Pavla Jirouška. Svoji loňskou formu zatím hledá Jiří Hetych. Ten jen horko těžko uhájil bod proti střídající dvojici hostů. O výsledku definitivně rozhodl vyrovnaným výkonem Miloslav Hýbl.

Opava získala první body, za to zcela jednoznačným způsobem. Od začátku byla zcela jednoznačně lepším družstvem než hostující Tábor. Trochu problémů se ziskem bodů měla až závěrečná dvojice domácích, která o tom, že to bude „kanár“, rozhodla až v poslední dorážce. Nejlepším hráčem utkání byl Radim Marek.

Také jeden z nováčků, Rokycany, získal první prvoligové body po několikaleté přestávce. Hosté z Loučovice vzdorovali jenom 60 hodů v úvodní části zápasu. Nejlepší byl Josef Pauch.

První liga žen

Do čela tabulky se po třetím kole posunuly ženy Zábřeha A lepšími dílčími body před Slavií. Jen tato dvě družstva mají plný počet bodů. Bez bodů zůstávají ještě tři družstva, oba nováčci a Kolín. V lize mužů zatím platí „má kuželna, můj hrad“. V lize žen zdaleka ne. Ve třech kolech si plnou polovinu bodů odvezla hostující družstva.

V severomoravském derby hostil mistr, Zábřeh, ženy ze sousedního Šumperka. Ty zde dosáhly výkonu o 140 nižšího než v minulém kole Náchod proti béčku a tak Zábřeh neměl v podstatě co řešit. Čestného bodu hostujícího družstva dosáhla až v samém závěru Lenka Kubová, přestože na výkon o kuželku prohrála. Nejlepší v utkání byla Hana Wiedermannová.

Utkání kola se hrálo v Blansku, kde domácí ženy, v utkání vedoucích celků po minulém kole, hostily Slavii. Blansko se oproti minulému domácímu utkání o 59 kuželek zlepšilo, na nejlepší výkon kola pražské Slavie to bylo málo. V polovině se hostující ženy ujaly vedení 1:2 a o 86 kuželek a tuto ztrátu domácí ženy, i přesto že se ve druhé polovině zlepšily a měly ve svém středu nejlepší hráčku kola i soutěže, Lenku Kalovou, už nesmazaly. Z hostujícího družstva byla nejlepší Růžena Smrčková. Lenka Kalová, jako jediná, ve třech utkáních neprohrála ani na jedné dráze.

Až ve třetím kole se na domácí kuželně představil Jirkov. Hostem byl nováček Zábřeh B. Ten domácí favoritky příliš nepotrápil. Až teprve v závěru Lenka Horňáková výrazně přehrála Ivu Černou a získala hostujícímu družstvu čestný bod. Jitka Jindrová zaostala pouhé tři kuželky za stávajícím rekordem kuželny.

Kolínské ženy rozhodně nebyly v Jičíně favoritkami a když je naprosto zklamala dorážka, byla jasná výhra domácího družstva, v podobě „kanára“, na světě. Nejlepší hráčkou utkání byla Marie Kolářová.

Konstruktiva předehrávala své utkání s Neratovicemi už na Václava. Zpočátku neratovické ženy kousaly, ale od druhé dráhy prostřední čtveřice už bylo jednoznačně lepší domácí družstvo. Nejlepší hráčky svých družstev se střetly přímo na dráze a lepší Renáty Vystrčilové byla domácí Veronika Plasová.

Nevím jestli výsledek utkání Náchod – Přerov lze nazvat překvapením, nebo ne. Vzhledem k loňské sezóně je to výsledek ničím příliš nevybočujícím z očekávání. Vzhledem k letošním prvním dvěma kolům hladká prohra domácího družstva určitě překvapivá je. První část utkání, i přes výborný výkon Michaely Sedláčkové, byla ještě vyrovnaná. Potom už ale hrály prim Přerovanky.

Datum: 30. 9. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda