ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Slovensko – Česko mužů a žen

Za tři měsíce se bude v Košicích konat mistrovství světa družstev mužů a žen. V rámci přípravy na tento vrchol letošní sezóny se konalo v Piešťanech mezistátní utkání mužů a žen. Reprezentační trenéři se rozhodli vyzkoušet i další hráče širšího kádru. Např. svůj úplně první start v reprezentačním tričku zde absolvoval Radek Hejhal.

K sobotnímu zápasu nastoupily obě reprezentace v osmi hráčích, přičemž do oficiálního výsledku se započítávaly výsledky jen první šestice. Pro nedělní neoficiální odvetu, která se hrála už jen v šesti, se trenéři rozhodli nepostavit ty hráče, kteří v sobotním zápase dosáhli nejlepších výkonů.

Sobotní zápas žen

Vrcholem úvodního utkání žen byl zcela jistě souboj první dvojice, ve kterém se za domácí představila nejlepší současná slovenská hráčka G. Kuchárová. Soupeřkou jí byla Š. Marková. Zápas lépe rozehrála Slovenka, ale v druhé části převzala taktovku Šárka, která díky poslední třicítce 162 dosáhla nejlepšího výkonu žen 582 a svoji soupeřku těsně porazila. Zápas spolu se Šárkou rozehrávala za nás E. Budišová. Po vynikajícím začátku trochu polevila, aby v závěru svůj výkon vystupňovala k zaslouženému vítězství.

Ve druhé čtveřici nastoupila na naší straně dvojice nejmladších hráček: L. Vaverková a H. Wiedermannová. Obě svůj start nezačaly dobře a iniciativu přenechaly svým slovenským soupeřkám. Naštěstí se Lucka ve druhé polovině zlepšila, vývoj zápasu otočila a dovedla ho do vítězného konce. Hanku nezastihly v sobotu Piešťany v optimální pohodě a jako jediná své soupeřce podlehla. Závěr oficiálního zápasu žen obstaraly za nás L. Kalová a A. Tatoušková. Lépe se vedlo Lence, která náhozem 563 dosáhla z našich hráček druhého nejlepšího výkonu.

Sobotní zápas mužů

Také v zápase mužů se to nejlepší konalo v úvodní rundě. A opět se o to zasloužili naši hráči: J. Němec a J. Kotyza, kteří od počátku nenechali nikoho na pochybách, kdo je pánem zápasu. Především po druhé třicítce (Jirka 176, Honza 175) již nebylo pochyby, kdo po první čtveřici v zápase povede. Otázkou jen bylo, jakým rozdílem porazí své soupeře a kdo bude držitelem nového rekordu kuželny a jakou hodnotu tento rekord bude mít. Nakonec byl o pouhou kuželku lepší Jirka, když srazil 625 kuželek. Po první rundě naši hráči vedli o rovných 100 kuželek.

Také druhá čtveřice měla své suverény. Na naší straně jím byl M. Vaněk a na slovenské straně nestárnoucí J. Pešta, jehož soupeřem byl R. Pytlík. Také v této fázi si lépe vedli naši hráči a náskok na soupeře se zvýšil na 111. Naše nejslabší dvojice nastoupila k zápasu ve třetí třetině zápasu. Oba Radkové (Holakovský a Hejhal) svedli se svými soupeři vyrovnané zápasy. R. Holakovský dokonce svého soupeře porazil v počtu poražených kuželek, ale podlehl mu na skóre. Na hře R. Hejhala bylo znát, že si uvědomuje svoji premiéru.

Nedělní zápas žen

Nedělní odveta se příliš nevyvedla našim ženám, které za svým sobotním výkonem zaostaly o 100 kuželek. Jediné dvě hráčky, které mohou být spokojeny se svým nedělním výkonem jsou shodou okolností ty, které právě v sobotním oficiálním zápase byly nejslabší: H. Wiedermannová a L. Vaverková. V neděli se více dařilo Hance, která náhozem 562 byla naší nejlepší hráčkou. Spolu s Luckou byly jediné, které dokázaly v neděli porazit své soupeřky, takže v nedělní odvetě jsme přenechali vítězství domácímu družstvu.

Nedělní zápas mužů

Více radosti nám v neděli udělali muži. Přestože dva nejlepší hráči ze sobotního zápasu tentokráte odpočívali, dokázala zbývající šestice dosáhnout téměř shodného výkonu a své soupeře dokázala porazit výraznějším rozdílem ve skóre – 6,5:1,5. Ozdobou zápasu byl výkon R. Pytlíka, který náhozem 632 ustavil nový rekord kuželny, když na poslední dráze srazil 191 kuželek. Zajímavý průběh měl zápas Z. Dvořáka s Ľ. Bugárem, ve kterém Zdeněk o celkové vítězství přišel v závěrečné dorážce. Naopak pevné nervy v závěru celé disciplíny předvedl jeho soupeř, který k dosažení remízy musel posledním hodem srazit všech 9 kuželek, což se mu povedlo. Pochvalu zaslouží i oba Radkové, kteří se ve druhém startu zlepšili a své soupeře s přehledem porazili.

Mezi klady tohoto zápasu je třeba zcela jistě zařadit také výbornou atmosféru v hledišti. Diváci se chovali velice sportovně a dokázali po zásluze ocenit dobré výkony všech hráčů, bez ohledu na jejich národní příslušnost. Kdo se tohoto zápasu zúčastnil osobně, bude na něj jistě rád vzpomínat.

Podrobnější rozbor tohoto zápasu z pohledu trenérů bude obsahem nejbližšího čísla Kuželkářských listů. Před mistrovstvím světa jsou na plánu ještě dvě mezistátní utkání: trojutkání Německo – Polsko – Česko a zápas Česko – Rumunsko.

Datum: 27. 2. 2007 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jiří Jančálek