ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Sedmnácté kolo ligových soutěží

V mužské první lize Náchod nestačil na Opavu. Jihlava opět připravila překvapení, tentokrát však příjemné pro soupeře. Dačice se dostaly do hry o záchranu. Mezi ženami mohou na už titul, i ve snu, myslet jen dvě družstva, Zábřeh a Slavia. To druhá liga straší ještě čtyři.

První liga mužů

Náchod nestačil na Opavu. Jihlava opět připravila překvapení, tentokrát však příjemné pro soupeře. Dačice se dostaly do hry o záchranu. Přerov podruhé za sebou prohrává doma. Z venku ale vozí body.

Klíčové utkání v boji o titul se bude hrát za dva týdny. Výhodu domácích drah má Náchod. Jiné družstvo, než Slavoj, už ho asi v cestě za obhajobou titulu neohrozí.

Jen průměrné výkony byly k vidění v utkání Opavy s Náchodem. Po úvodní části vedlo domácí družstvo 2:0 a prohrávalo o 6 kuželek. V obou případech rozhodovaly o bodu pro opavské hráče poslední dráhy. Mnoho se nezměnilo ani po prostřední části. Za stavu 3:1 vedli domácí o 5 kolků. Rozhodoval závěr a v něm měla obě družstva své jedničky. Zatím co Martin Vaněk Ondřeje Sobčáka zdolal, Michal Jirouš tentokrát na Pavla Skopalíka nestačil a to znamená výrazné bodové vítězství Opavy.

Slavoj hostil Luhačovice, které mají letos výrazné starosti a tak se očekávalo jednoznačné utkání. Všechno ale bylo jinak. Po velmi dobrých výkonech Theodora Marančáka a Jiřího Kudláčka vedli hosté o 84 kuželek. Skvělý výkon Stanislava Březiny, v sezóně nejlepší na Slavii, znamenal snížení ztráty na 38. Závěr patřil domácím. Luhačovice odjíždějí z dobře rozehraného utkání bez bodů. Výkon Zdeňka Gartuse je druhým nejvyšším na Slavii v tomto ročníku.

Po výhře v Zábřehu prohrává doma Přerov s Českou Třebovou. Průměrný výkon domácího družstva na hosty nestačil. Po vyrovnané úvodní části utkání, získává Česká Třebová ve druhé třetině náskok sedmdesáti čtyř kuželek. Když na úvodní dráze závěrečné části přehrál výrazně Miloslav Hýbl Jiřího Kudelu a zvýšil náskok hostí na 103 kuželky, bylo v podstatě rozhodnuto.

Loučovice si vytvořily na domácí kuželně v Českém Krumlově téměř nedobytnou tvrz. Zatím ji zdolal jenom Náchod. Hosté, Moravská Slavia, měla psychický handicap z havárie na cestě za utkáním. Dokázala ještě srovnat počáteční stav 2:0 na 2:2, ale při výrazném vedení domácího družstva na kuželky. Závěr už patřil jednoznačně domácím. Kvalitní výkon předvedl Karel Jirkal. Miloš Švarcberger byl čtvrtý nejlepší z hostujících hráčů za Jiroušem, Gartusem a Vaňkem.

Jihlava bez Stanislava Partla předvedla svůj nejhorší domácí výkon a toho Tábor dovedl využít. Po úvodu ještě domácí vedli o 64 kolků. Velmi dobří Jiří Dvořák a Pavel Petrů výsledek dokonale otočili na –59. V závěru už jen Jan Kotyza poslední dorážkou získal druhý bod domácího družstva.

V Dačicích se střetly poslední dva celky tabulky. Dačičtí ke svým předchozím domácím výkonům příliš nepřidali, Zábřeh byl ale v Dačicích nejhorší ze všech družstev a tak to domácím stačilo. Dostali se tak do hry o záchranu v soutěži. O dvou sestupujících se už téměř s jistotou rozhodne mezi třemi družstvy, Dačicemi, Zábřehem a Luhačovicemi.

První liga žen

Na titul už mohou, i ve snu, myslet jen dvě družstva, Zábřeh a Slavia. To druhá liga straší ještě čtyři. Náchod získal cenné body v Kutné Hoře s Kolínem. Procento šancí na záchranu se opět snížilo Kroměříži. Toto kolo bylo zatím průměrem 3049 nejslabší v celém ročníku.

Vsetín byl v Zábřehu výrazně nejhorším družstvem a tak domácímu družstvu průměrný výkon bohatě stačil. Druhého nejlepšího výkonu sezóny v Zábřehu dosáhla Hana Wiedermannová.

Podobně to lze napsat i o utkání Slavie s Jičínem. Také Jičín dosáhl na Slavii nejnižšího sezónního výkonu ze všech družstev. Naopak, Růžena Smrčková vyrovnala zdejší sezónní maximum jednotlivkyň a Šárka Marková se zařadila na čtvrté místo. Aby to nevyznělo špatně, z předchozích utkání jí patří i první a třetí místo a ještě další dvě v první desítce.

Jirkov v sobotu neuspěl v Přerově. Jediný bod získala až v závěrečné části utkání Jitka Jindrová a to už její družstvo prohrávalo o 126 kuželek. Nejlepší v utkání byla Michaela Sedláčková.

V nedělní dohrávce ve Vsetíně si jirkovské ženy spravily chuť. Ze Vsetína přišla zpráva, že komentář není zapotřebí, že utkání bylo od samého začátku v rukou jirkovských žen. Podíváme-li se podrobně na výsledky, tak tomu tak ve skutečnosti nebylo. Naopak utkání bylo velmi vyrovnané. Ještě před poslední dorážkou vedl Jirkov jen o 24 kuželek.

Dramatický boj o body potřebné k záchraně svedla Kroměříž se Šumperkem. Ve vedení se družstva během utkání několikrát vyměnila. Velmi dobré výkony předvádí v kroměřížském drezu Jana Holubová (tentokrát zaostala dvě kuželky za sezónním maximem kuželny). Především její zásluhou šlo domácí družstvo do vedení o 41 kolků. Bohužel žádná spoluhráčka ji nedokázala podpořit. Žádné supervýkony nepředváděly ani hostující hráčky. Nakonec byly rády, že uhájily těsné vedení, které získaly na předposledních drahách v zápasu.

Chléb se lámal v Kutné Hoře. Střetla se družstva, která mají hodně blízko ke konci tabulky, Kolín s Náchodem. Výkony byly úměrné důležitosti utkání. Po vyrovnaném úvodu získaly hostující ženy ve druhé třetině výhodu zásluhou Dany Adamů, když šanci domácímu družstvu zachránila Markéta Slavíková, po vystřídání Magdalény Moravcové, výhrou o dvě kuželky. Jen těžko si dokážu představit co jí spadlo posledním hodem při dorážce 28. V závěru utkání viděli diváci dvě jasné výhry 4:0, ovšem každá na jiné straně a tak se na výsledku v podstatě nic nezměnilo. Důležité body si odvezlo hostující družstvo.

Datum: 18. 2. 2007 | Sekce: První liga | Autor: Jindřich Svoboda