ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Světový pohár – pohled do zákulisí

Tento pátek se rozběhnou 2 kuželkářské akce světového významu. Světové poháry jednotlivců v kuželkách kategorie seniorů a hráčů do 23 let.

Obě akce budou mít téměř stejný časový rozvrh, a tak jména vítězů a vítězek budou známa kolem 14 hodiny nedělní. Česká republika posílá do bojů samé ostřílené reprezentanty.

O tom, že je světový pohár jednotlivců akce světového významu svědčí především obsazení soutěží. Na startovní listině seniorů se objevila všechna velká jména z loňského šampionátu jednotlivců ve Skopje v čele s mistry světa Norou Miklos (HUN) a Ivanem Čechem (SVK). Z dalších hvězd lze vybrat především trojnásobného vítěze této soutěže Branislava Bogdanoviče (CRO) a dvojnásobnou vítězku Beatu Wlodarcyk (POL). Jasného favorita a favoritku však soutěž dle mého názoru postrádá. Zato u juniorů je jasno v podobě Lukase Hubera (AUT), který díky fantastické formě za poslední rok získal 7 medailí na třech MS a loňském SP juniorů. U juniorek je pak favoritek více. Kromě naší Lucky Vaverkové je potřeba počítat také s obhájkyní titulu Barbarou Fidel (SLO) a Danielou Jordan (ROM), jelikož se všechny hráčky pravidelně objevují na stupních vítězů kuželkářských MS i SP.

Náročnost SP je dána nejen obsazením, ale také systémem hry, který je podobný systému MS jednotlivců. Na začátku jsou hráči rozlosováni do pavouka (jako při tenisovém turnaji). O postupu hráče dále rozhoduje hraných 4×30 hs. Vítězí a postupuje ten hráč, který získá více setových bodů z jednotlivých třicítek, v případě rovnosti rozhoduje více shozených kuželek (je to jako v našich ligách). Startuje 16 hráčů a 16 hráček. Pokud tedy chcete zlato z této soutěže, musíte vyhrát „jen“ 4 zápasy oproti MS, kde na vítěze čeká her hned 6. Háček je ovšem v tom, že na tyto 4 starty máte jen 24 až 29 hodin, záleží na losu. 2 zápasy odehrajete v sobotu, semifinále a finále pak v neděli s tím rozdílem, že mezi jednotlivými hrami máte jen čtvrt hodiny na protažení zmožených svalů a doplnění pitiva. Jak sami vidíte, v kombinaci se sobotním banketem je na regeneraci velice málo času a z vlastní zkušenosti mohu říci, že těžší soutěž v kuželkách neexistuje. V tomto systému se zcela stírají herní rozdíly jednotlivých hráčů. Vítěz musí mít především pevné nervy, neboť na 4×30 hs se hraje doslova o každou ulici a doraženou kuželku a svůj nemalý podíl na umístění má i štěstí při losu do pavouka. V nedělních bojích o finále se každému určitě bude hodit co nejlepší kondice a pokud možno i fyzicky nenáročný styl.

Jelikož se od posledního MS v Makedonii začal klást důraz na propagaci kuželek v moderních médiích, připravili pořadatelé pro fandy svých zástupců velice povedené webové stránky. O dění v Klagenfurtu se více dočtete zde, novinky z Celje naleznete zde. Nezbývá než doufat, že budou také v průběhu soutěží často aktualizovány. S přáním kupy hodovek pro obě naše výpravy se loučí Jan Komls Kotyza!

Datum: 7. 2. 2007 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jan Kotyza