ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Světový pohár: Slavia po páté v řadě bez finále

Letošní Světový pohár družstev mužů a žen se konal v chorvatském Osijeku s tím, že ženy svoji kvalifikaci sehrály na kuželně v asi 38 kilometrů vzdáleném Djakovu. Zúčastnilo se 12 družstev žen, která podle startovního plánu sehrála kvalifikaci během dvou dnů, ve středu hrály tři hráčky z každého družstva, ve čtvrtek zbývající tři, v případě postupu se v pátek hrálo semifinále a v sobotu finále.

Kuželna v Djakovu je segmentová čtyřdráha s klasickými kuželkami Syndur 2000. Herní prostor je oddělen sklem, prostor hlediště tvoří nevelký prostor restauračního zařízení, kde nebylo zakázáno kouření! V malém prostoru, kde byly výpravy nuceny se střídat podle toho, kdo právě hrál, bylo během krátké doby nedýchatelno, kombinace prostoru přeplněného lidmi s cigaretovým kouřem byla velice nepříjemná. Také zázemí kuželny bylo pro pořádání takového podniku nevhodné, pro 12 zúčastněných družstev byly k dispozici dvě malinkaté šatničky, které byly určeny jenom pro nastupující hráčky, a jedna dámská a jedna pánská toaleta, kde se střídaly hráčky včetně diváků. Výpravy tak většinou bivakovaly u svých zaparkovaných automobilů.

Start slávistek zahájila Šárka Marková, po vyrovnaném výkonu docílila výkonu 544 kuželek. Na ni navázala Růžena Smrčková, srazil ji začátek (118), ale pak se postupně zlepšovala a docílila výkonu 531. Třetí hrála Michaela Kučerová, po průměrném začátku (131) pokračovala výkony 149 a 152. Před třetí drahou měla nádherných 432, vypadalo to, že konečně přijde zlom. Míše se ale hrubě nezadařilo, připočetla vražedných 106 a ve výsledku její mezinárodní křest znamenal 538. Po prvním dnu kvalifikace jsme se nacházely na šestém místě se ztrátou 62 kuželek na postup. Druhý den hrála Jana Pavlíková. K nejlepší slávistické dorážce (195) ale nedodala ty potřebné plné, svým výkonem 540 nic nepokazila, ale také nevylepšila. Vyhlídky na postup se vzdálily, téměř 60 kuželek ztráty před poslední dvojicí hráček je v takové konkurenci hodně. Naší páté hráčce Markétě Kulhánkové se nedařilo, vyšla jí jediná dráha (144), a její výkon (514) nás definitivně odsunul na odstavnou kolej a dal nám jistotu. Počítat již netřeba, finále opět nebude a to už popáté za sebou. V situaci, kdy už není o co hrát, na posledním postu nastoupila Markéta Bendová s tím, že ji po šedesátce vystřídá Blanka Mizerová. Markétě se nedařilo, Blance sice o něco lépe, ale vysloužila si žlutočervenou kartu za druhou "bosou" a odečtené 4 kuželky tak scházely na společnou pětistovku.

Po nádherných výsledcích v letech 1996-1998 (3.-2.-1.místo) a 4. místě v roce 2001 vycházíme opět naprázdno. Na Světový pohár jsme samozřejmě odjížděli s odhodláním se do finálové čtyřky prodrat. S formou našich reprezentantek Šárky Markové a Růženy Smrčkové a výkony ostatních hráček v lize nebyl postup vyloučený. Po dlouholetých zkušenostech víme, že se výsledek musí odevzdat tady a teď, "údržba" nestačí a výpadek jediné hráčky může znamenat konec. K našemu neúspěchu přispěla kombinace mnoha dlouhodobých i aktuálních faktorů (kvalitativní šíře družstva, domácí termínový kalendář, ekonomické zázemí, materiální vybavení v domácích soutěžích, zdravotní stav a mnoho dalších), ale rozhodně se nechceme na nic vymlouvat.

Datum: 9. 10. 2006 | Sekce: Mezinárodní soutěže | Autor: Blanka Mizerová