ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Pohár ČKA družstev – zpravodaj č. 5

Velké překvapení letošního ročníku poháru TJ Lokomotiva Trutnov kráčí dál a na cestě do finále se utká s obhájcem titulu poháru a letošním mistrem ligy SKK Náchodem.

Ve čtvrtfinále narazili na „souseda“ z kterým se potkávali v sezoně ve 3.lize. Základem úspěchu trutnovských byla vyrovnaná hra všech hráčů v „domácím“ prostředí vrchlabské kuželny a výborný výkon na úvod v odvetě Jaroslava Jeníčka.

V dalším čtvrtfinále hostili v prvním utkání na těžké kuželně v Chomutově Jiskra Kovářská velkého favorita na zisk poháru. Domácí se náchodských nezalekli a po třech těsných výhrách ukořistili, jako zatím jediní v tomto ročníku, zasloužený bod. V odvetě se již jasně prosadil Náchod, výborně zahrál především Michal Jirouš.

Že doma Moravská Slavie umí se přesvědčili Dačice. V nadprůměrně kvalitním utkání dačičtí nezklamali. Dvě těsné prohry hostujícího Nováka a Blechy dávali větší šanci na postup do semifinále brněnským, ale v odvetě se mohlo stát cokoliv. Vzpomeňme na minulé kolo v Táboře. Domácí bojovali. Po polovině žila naděje, spíše teoretická, na přímí postup, oba duely by museli skončit vítězstvím dačických Němce a Zajíce a zároveň by nesměli ztratit ani jeden dílčí bod a pokud by hosté vyhráli jen jednu dráhu, hrála by se „náhlá smrt“.Nestalo se.

O posledním semifinalistovi se hrálo prakticky do posledních hodů. Rozhodla poslední dráha, resp. dorážky vyškovského Kamila Bednáře a Petra Pevného.Prvně jmenovaný zahrál skvělých 67 oproti 45 Stanislava Bezděka a definitivní potvrzení postupu dokonal Petr, kdy přehrál Dušana Rybu v dorážce o 15kolků poměrem 58:43.

Dostáváme se k ženám. Známe již finalistky. Prvními se stala děvčata se Zábřehu, které bez sebemenších problémů poráží Lokomotivu Cheb. Odveta se jim povedla náramně. Podle mých záznamů zábřežská děvčata výkonem 2260 v Hazlově vytvořila historické maximum žen na jedno utkání v poháru a zároveň i nejvyšší výkon za obě utkání. Vynikající výkon předvedla Dana Wiedermannová st., její 602 sražených kolků znamená nový rekord žen v Hazlově.

V pikantním souboji bronzových medailistů z nejvyšší soutěže, Přerov letos, Jičín loni, měl výrazně lepší výchozí pozici moravský celek, neboť v domácím prostředí zvítězil, trochu se štěstím, ale přeci jen poměrně vysoko 5:1. Hráčky Jičína však uhrály vyrovnaný poměr setových bodů 8:8 a to dávalo do odvety stále reálné naděje na postup, vždyť v osmifinále s Kolínem byla výchozí pozice Jičínského týmu ještě nepříznivější.

Utkání zahájila na straně domácích tradičně Martina Hrdinová a proti ní nasadili hosté zkušenou Michaelu Sedláčkovou. A byla to velká bitva. Na úvodní dráze se soupeřky rozcházejí smírně 128-128. Další dvě třicítky se rovněž rozhodují v posledních hodech a pevnější nervy a ruku má Martina Hrdinová, která vítězí 131-125 a 129-123! Výhru ve vzájemném duelu tak má již jistou, ale domácí musí hrát o každý setový bod a ten závěrečný získává suveréně hráčka hostí, když využila zaváhání jičínské hráčky. Sedláčková má díky výbornému finiši dokonce lepší celkový součet 511-503. Hrdinová však výhru 2,5:1,5. Na vedlejších drahách předvádí výborný vstup do utkání Dana Viková 140 a přerovská Janulíková od začátku ztrácí. Po slabší prostřední části domácí kuželkářka opět zabírá v koncovce a vítězí nakonec poměrně vysoko.

Jičín tak získává převahu, ale Přerov nasazuje své nejlepší hráčky na samotný závěr. Jejich náporu čelí jičínské juniorské duo Lenka Hrdinová a Lenka Tomášková. Drama graduje, když v polovině jejich vzájemných soubojů je stav mezi Hrdinovou a Goldemundovou 1:1 a hostující hráčka vede o jedinou kuželku. Lenka Tomášková sice vede 2:0 ale o pouhé 3 kuželky, když na první dráze vítězí o jednu a na druhé o dva kolky! Jičín tak má v tento moment na svém kontě již 8,5 setového bodu, ale hosté stále mohou snížit na 2:4 což by znamenalo jejich postup! V koncovkách třetích drah mají pevnější nervy v obou případech hosté. Mrázková snižuje minimální náskok Lenky Tomáškové výhrou 126-124 ze tří na jednu kuželku! Goldemundová poráží Lenku Hrdinovou 125-120 a vede o 6 kuželek. Závěr je doslova infarktový. Goldemundové nevychází poslední dorážka, Lenka Hrdinová se snaží snížit její ztrátu, ale vítězí „jen“ 120-118 a to stačí soupeřce k uhájení těsné výhry, při vyrovnaném poměru setových bodů 2:2. Naštěstí na vedlejších drahách zvládá závěrečnou dorážku lépe čerstvá nominantka na Mistrovství Světa juniorů Lenka Tomášková nad Mrázkovou zajišťuje Jičínu rozhodující bod a postup do finále Poháru České Kuželkářské Asociace! (převzato z http://www.skkjicin.com)

Semifinále mužů se odehraje v termínu od 1.5. – 31.5.2006. Finále žen se odehraje v termínu od 1.5. - 30.6. 2006.

Zpravodaj č. 5 (PDF, 187 kB)

Datum: 11. 5. 2006 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Martin Bilíček