ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Mezistátní utkání Maďarsko – Česko juniorů, hodnocení

Poslední prověrkou před světovým šampionátem juniorů bylo mezistátní utkání se svými maďarskými vrstevníky dne 06.05.2006 v Szegedu.

Umístěním utkání do Szegedu byl VV ČKA překvapen, protože toto skoro čtvrtmilionové město leží přímo na maďarsko – rumunské hranici a tak výpravu čekala dlouhá cesta, navíc se hrálo jen jedno utkání. Sraz účastníků byl by ve čtvrtek, 04.05.2006 v Rosicích, kde bylo zajištěno ubytování. V pátek ráno přijel autobus třebíčské firmy Trade a v 7 hodin, přesně dle plánu, vyjel na cestu po trase Brno – Bratislava – Györ – Budapešť – Szeged. Ty, kteří v poslední době v Maďarsku nebyli, překvapila velmi pěkná dálnice končící až v samotném Szegedu, takže jsme cestu absolvovali velice rychle, prakticky bez potřeby ukázat pasy, protože je na nás ani nikde nechtěli ...

Po ubytování v „TEKESPORT Centru“ (TEKE = maďarsky kuželky) jsme pak jen čekali na příjezd našich hostitelů. Na starosti nás měl nestárnoucí, již 78letý Béla Szabó. TEKESPORT Centrum je součástí rozsáhlého sportovního areálu pro nejrůznější míčové sporty, celou dobu našeho pobytu se tam hrála utkání v malé kopané, házené apod. Kuželkářská hala obsahuje čtyři Classic dráhy, vybavené technikou FUNK a segmentovým povrchem drah a čtyři bowlingové dráhy, sloužící zejména ke komerčnímu provozu. Na této kuželně hraje mistr Maďarska FERROEP Szeged, vítěz Champions League. Rekord kuželny na 120 HS má hodnotu 660, junioři zůstali pod hranicí 600. Kuželna je vcelku padavá (hraje se do kuželek s kuličkami), ale hodně, hodně citlivá – před MSJ perfektní materiál.

V TEKESPORT Centru se „nevyváří“, stravování bylo zajištěno cca 10 minut jízdy autobusem v „podnikové“ restauraci firmy PICK, výrobce čabajek. Jídlo bylo vynikající kvality, velké množství, hlad neměl opravdu nikdo. I na průběžné podávání oběda při utkání přivezli jídlo z této restaurace.

Technická porada byla na pořadu těsně před utkáním v sobotu v 09.00, návrhy maďarské strany jsme znali od pátečního večera, kdy nám je tlumočil Béla Szabó. Na začátku utkání startovali předem určení náhradníci a v každé čtveřici startovali junioři i juniorky, což byla výhoda pro trenéry, kteří nemuseli přebíhat mezi drahami. Hrálo se na prostý součet, nikoli na bodovací systém. Překvapivá byla absence jakékoli výpočetní techniky, paní rozhodčí vyplňovala zápis ručně, to co je v příloze hodnocení, jsem sepisoval až doma.

Jak junioři, tak juniorky sehráli velice vyrovnaná utkání, u děvčat se štěstí přiklonilo na naší stranu, u juniorů naopak na stranu hostitelů.

V „přímém“ souboji se utkali Dalibor Matyáš a Vlastík Bělíček, ten předvedl výtečný výkon (byť mu docházely síly) a dosáhl nakonec vůbec nejvyššího výkonu utkání. Po zvážení provedl trenér juniorů změnu v nominaci na MSJ – v poslední době dost nevýrazného Matyáše vyměnil právě Vlastimil Bělíček.

Mezi juniorkami byla vynikající Dana Wiedermannová – až na poslední dráhu, ostatní děvčata základní sestavy podaly dobré výkony, jistě se na MSJ polepší Lucka Vaverková a hlavně pak Lenka Tomášková.

U juniorů mimo již zmiňovaného Bělíčka odvedli své Zdeněk Dvořák a Ondra Sobčák, u ostatních je rezerva a je třeba, aby své maximum předvedli již za 2 týdny v Bolzanu. Vystupování celé výpravy bylo na výši, kladem akce je i to, že všichni účastníci MSJ byli kompletně vybaveni.

Cesta domů byla opět velmi rychlá a již po půl čtvrté byl autobus v Rosicích, odkud pak účastníci pokračovali v cestě domů.

Utkání splnilo svůj účel, trenéři zjistili aktuální formu nominovaných a jistě jim pomohlo v úvahách nad optimální sestavou v Bolzanu...

V příloze jsou pak výsledky na oficiálním formuláři NBC, které umožní pohled na hru na jednotlivých drahách.

Datum: 8. 5. 2006 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Holý