ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga žen 2022/23 – 5. kolo

Zápas kola vyhrály, jak již bývá v posledních ročnících soutěž zvykem hráčky Slovanu Rosice. V domácím prostředí přehrály Slavii Praha o 6:2 o 34 kuželek. Po tomto kole vedou tabulku bez ztráty bodu.

Bilance kola při jednom odloženém utkání je dvě výhry domácích a dvě výhry hostujících celků. Z venku si přivezly body hráčky KK Jihlavy, které zvítězily ve Vyškově a TJ Valašské Meziříčí přehrálo SKK Jičín. Klíčové utkání kola se hrálo v Rosicích, kam zajížděly hráčky Slavie Praha. Hrálo se o to, kdo bude pokračovat v soutěži na vedoucím místě tabulky. Zvítězily Rosice a jsou tak po tomto kole  na čele tabulky bez ztráty bodu. Družstva na druhém, třetím a čtvrtém místě v pořadí Slavie Praha, TJ Valašské Meziříčí a KK Jihlava ztrácí na vedoucí příčku dva body. Na konci tabulky se nic nezměnilo. Na posledním a předposledním místě jsou družstva SKK Jičín a SKK Rokycany stále bez zisku bodů.

V tomto kole padla jediná šestistovka, o kterou se zasloužila hráčka KK Jihlavy Jana Račková, která porazila ve Vyškově 617 kuželek. Těsně před hranicí šest set skončily Monika Pavelková Spartak Přerov výkonem 598 a Natálie Topičová Slovan Rosice porazila 592 kuželek.

Klíčové utkání kola o tom, kdo zůstane na čele tabulky bez ztráty bodu se hrálo v Rosicích, kde domácí hráčky hostily Slavii Praha. Musel jsem se přijet podívat. V úvodu utkání získala obě družstva po bodu, když Nikola Tatoušková přehrála Lindu Lindman 3:1 o 19 kuželek. Nedařilo se Lucce Vaverkové, a tak Vlasta Kohoutová urvala bod po výhře 3:1 o 45 kuželek.

Střední část utkání začala excelentně na čtyřce hostující hráčka Vladimíra Malinská. V úvodu 170 na 135 soupeřky. V dalším průběhu nepochopitelně vypadla z rytmu, další dráha 119. Domácí hráčka Anička Štraufová získala navrch. Brala zbývající body a po slušné hře zaslouženě zvítězila 3:1 o dvanáct kuželek. Šárka Marková zahrála nejlepší výsledek hostujícího celku, když porazila 582 kuželek. Na zisk bodů to nestačilo. S Natalii Topičovou držela krok, ale první tři drány díky horším dorážkám prohrála. Na poslední dráze brala bod. To ale stačilo jen na zkorigování prohry v poražených kuželkách o pět kolků. Před závěrem vedly Rosice 3:1 o pouhé dvě kuželek. Hned na úvodní dráze odskočily domácí hráčky po dvou výhrách o 48 kuželek a nad hostujícím týmem se stahovaly černé mraky. Nedařilo se Heleně Gruzskové, které ani dobrý výkon na poslední dráze nestačil. S Alenou Kantnerovou prohrála 3:1 o 45 kuželek. Simona Koutníková rovněž začala utkání ve velkém stylu. Porazila 169 kuželek což určitě přineslo klid do řad domácího celku, protože Rosice si vytvořily náskok 50 kuželek. Simona v dalším průběhu již jen ztrácela. Její soupeřka Kristýna Juránková zbývající dráhy vyhrála, a nakonec i dotáhla náskok své soupeřky v poražených kuželkách, když brala bod díky výhře o dva kolky. Rosice si tak udržely vedení v tabulce a jako jediný celek v soutěži ještě neztratily bod.

Hráčky TJ Valašského Meziříčí zajížděly na dráhy staronového účastníka nejvyšší soutěže do Jičína, krerý zatím na zisk bodů nedosáhl a nestalo se tak ani o tomto víkendu. Hostující hráčky byly jasně lepší a zaslouženě zvítězily. Z domácího celku zahrála nejlepší výkon Lenka Vávrová, která porazila 571 kuželek. Z celku Valašského Meziříčí byla nejlepší Nikola Tobolová, která porazila 582 kuželek.

Ve Vyškova hostily domácí hráčky KK Jihlavu. Jihlavské hráčky byly v úvodu utkání lepší braly oba body a vytvořily si náskok 65 kuželek. Opět excelovala domácí hráčka Jana Račková, která zahrála nejlepší výkon v utkání, který má hodnotu 617 kuželek. Druhá jihlavská hráčka Kamila Jirsová porazila 582 kuželek a své soupeřce dovolila pouze jisk 0,5 bodu po remíze na první dráze. V dalším průběhu utkání uhrály domácí hráčky zásluhou Jany Vejmolové a Pavly Fialové dva body, ale to při celkové ztrátě 89 kuželek na zisk bodu nestačilo.

Hráčky SKK Náchod podaly o tomto víkendu na domácí dráze nejlepší výkon družstva v tomto kole, když porazily 3445 a zcela zaslouženě nad Spartakem Přerov zvítězily. Hostujícímu celku uhrála jediný bod hned v úvodu utkání Monika Pavelková, která porazila 598 kuželek a to byl nejlepší výkon v utkání. V dalším průběhu zápasy braly body již jen domácí hrácky. Vítězství Náchoda pak pečetila Nikola Portyšová nejlepším výkonem domácích, když porazila 590 kuželek.

Datum: 5. 11. 2022 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa