ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

KuLi aktuality – První turnaj PMN, ČPD a jak se dorostu daří v lize

Veronika Horková shrnuje poslední dění na mládežnické scéně.

Sezóna je již v plném proudu, což znamená i zahájení soutěží jednotlivců. 28. října proběhly první turnaje Poháru mladých nadějí, Českého poháru dorostu a také Pohár juniorů. My se podíváme, jak se vedlo mládeži v PMN a ČPD. Samozřejmě zde nebude chybět ani liga dorostu.

Pohár mladých nadějí

Již tradičně se PMN odehrálo na šesti kuželnách. Prvního turnaje se zhostili v Hazlově, Přelouči, Radotíně a Vrchlabí. Nechyběly také Třebíč a Valašské Meziříčí.

Pátečního turnaje v kategorii starších žáků se zúčastnilo 53 chlapců. Pomyslným králem po prvním turnaji se stal Alexandr Polepil (KC Zlín), který porazil 278 kuželek. Hned za ním, s pouhým rozdílem 9 kuželek, se umístil Vojtěch Majer z klubu SKK Náchod. Třetí příčku obsadil Dominik Schober (Slovan Kamenice nad Lipou), a to s výsledkem 259 poražených kuželek. Za zmínku určitě stojí i hezký výsledek Luďka Nekudy ze Zábřehu, který naházel 261 kuželek.

Starších žákyň se účastnilo o něco méně, přesněji 47. Vedoucí pozice se ujala Karolína Kuncová z Dačic s výsledkem 264 kuželek. Na druhém místě se umístila Petra Šimková (SC Olympia Radotín), která své soupeřce nedala moc velký náskok, jelikož porazila celkem 260 kuželek. Ani Lucie Kvapilová ze Zábřehu však děvčatům nenechala moc prostoru. Obsadila třetí místo s výsledkem 256 kuželek.

Krásný výkon z mladších žáků předvedl Nicolas Mika z Šanova, který porazil úctyhodných 286 kuželek a vybojoval si tím tak první místo v tabulce. Hned za ním se umístil Jan Vrbka (TJ Třebíč), který od svého soupeře neměl daleko. Druhé místo obsadil s výsledkem 273 kuželek. Ke klukům se na prozatímní stupně vítězů přidal Filip Dedík ze Zlína. Třetí příčku si vybojoval s náhozem 263 kuželek. Hoši o své místa bojovali s dalšími padesáti hráči.

I v kategorii mladších žákyň byly rozdíly velice těsné. Tabulku po prvním turnaji ovládla Růžena Haasová (TJ Fezko Strakonice). O své místo se zasloužila s 255 poraženými kuželkami. Další místo obsadila Klára Šindelářová z Kamenice nad Lipou, která naházela 246 kuželek. Třetí příčku s výsledkem 244 kuželek vybojovala Laura Jaštíková (SK Baník Ratíškovice).

Český pohár dorostu

Ani v Českém poháru se nic nezměnilo, a i zde hostilo dorost šest kuželen. Účastníci si mohli zahrát na kuželně v Jihlavě, Brně nebo Odrách. Pokud nechtěli hráči z Čech cestovat daleko, jejich přihláška putovala do Aše, Kosmonos anebo Žižkova.

První turnaj přinesl řadu úctyhodných výkonů. Jedny z nejlepších výsledků dorostenců jsme mohli vidět na Žižkově. Krásných 616 kuželek předvedl Adam Mísař (KK Zábřeh). Jeho hra byla vyvážená, o čemž vypovídají plné s dorážkou (415, 201). Adam ale nebyl sám, který na Žižkově pokořil hranici šestistovky. Skvělý výkon předvedl Tomáš Benda ze Zahořan, který naházel rovných 600 kuželek (409, 191). Aby krásných čísel nebylo hned na začátek málo, chvályhodný výsledek předvedl Tomáš Květoň (SK Baník Ratíškovice). Tomášovi se velice povedla dorážka (246), díky čemuž naházel 599 kuželek.

Ani u dorostenek na sebe nenechala první šestistovka dlouho čekat. Krásnou hru předvedla Veronika Kábrtová (SKK Náchod). Na kosmonoské kuželně naházela 601 kuželek (400, 201). Další hezký výkon předvedla Darina Kubíčková z Vyškova, která se do poháru zapsala s číslem 579. Od své soupeřky nebyla daleko Lucie Dlouhá (KK Kosmonosy). Na své domácí kuželně naházela 578 kuželek.

Pohár juniorů

Poháru juniorů se již tradičně ujali na dvou kuželnách. Hráči se mohli přihlásit do Chotovin nebo Šumperka.

Junioři se nenechali zahanbit a i zde jsme viděli mnoho krásných výsledků. V Šumperku padlo hned několik šestistovek. Nejlepší nához předvedl David Urbánek z Rychnova, který získal celkem 652 kuželek (415, 237). Do PJ se velice dobře zapsal Jakub Fabík (TJ Spartak Bílovec). Na své konto si připsal 624 (404, 220) kuželek. Krásný výkon také předvedl Petr Valášek z Mistřína, který porazil 621 (398, 223) kuželek. Ke klukům se s další šestistovkou přidal David Matlach (KC Zlín). Svojí hrou vybojoval 609 (389, 220) kuželek. Ani Ondřej Stránský z Vrchlabí na nic nečekal a do PJ vstoupil s číslem 604 (396, 208).

U juniorek také nebylo o skvělé výsledky nouze. Vedoucí pozice se ujala Klára Tobolová (TJ Sokol Sedlnice). Na šumperské kuželně naházela úctyhodných 610 (361, 249) kuželek. Kristýna Pavelková z Valašského Meziříčí vstupuje do turnaje s číslem 606 (386, 220). Michaela Bagári (VKK Vsetín) svým soupeřkám nenechala velký prostor. Porazila 605 (388, 217) kuželek. Jednu šestistovku jsme mohli vidět i v Chotovinách. Krásnou hru předvedla Petra Fürstová z Jihlavy, která se do PJ zapisuje s výsledkem 605 (399, 206) kuželek.

První kolo bylo na výsledky opravdu výživné a přeji všem hráčům, aby jim to na dalších turnajích padalo stejně a ještě lépe.

Kuželkářská liga dorostu

Také dorostenecká liga je v plném proudu. Odehrálo se již několik zápasů. Skupiny A a B za sebou mají páté kolo. Menší počet týmů ve skupinách C a D ovlivnil i počet zápasů. Proto jsou zde odehrána tři kola. Nyní se podíváme, jak se dorostencům v lize daří.

Ve skupině A najdeme přihlášených sedm družstev. Prozatímní první příčku drží hráči TJ Teplice Letná, kteří svým soupeřům zatím nedali velkou šanci a pokračují bez ztráty jediného bodu. Druhou příčku okupuje TJ Sokol Kdyně se ztrátou 4 bodů z pěti odehraných zápasů. Další postupující místo si zatím udržuje tým TJ Sokol Duchcov, který má také na svém kontě dvě prohry. Avšak má o zápas méně než kdyňští soupeři. Čtvrtí jsou zatím dorostenci z Dobřan, kteří mají stejné bodové konto jako Duchcov. Dále je v pořadí TJ Jiskra Hazlov, Kuželky Aš a TJ Slavoj Plzeň, který bohužel zatím nezískal ani jeden bod.

Skupina B vypadá velice podobně. První místo si udržuje oddíl SKK Náchod, a to bez jediné prohry. Hned v závěsu vidíme tým KK Jiří Poděbrady, který padl s Jičínem a pokračuje tak se ztrátou dvou bodů. Třetí je již zmíněný Jičín, který má ale oproti svým soupeřům o zápas více. Poslední postupovou příčku drží oddíl SKK Vrchlabí SPVR. Dorostu z Kosmonos nyní patří páté místo. Za nimi jsou SKK Hořice a TJ Nová Paka, která také prozatím pokračuje bez bodů.

Skupina C má oproti předchozím odehráno třetí kolo soutěže. Dochází zde k většímu rozdílu odehraných zápasů, a to kvůli předehrávce Nové Bystřice a Tehovce. Vedoucím této skupiny se stal oddíl TJ Jiskra Nová Bystřice. Ze čtyř zápasů si do tabulky připsal tři výhry. Hned za ní se umístila TJ Lokomotiva České Velenice. Tento tým má však odehrané pouze dva zápasy z důvodu opravy kuželny. Na poslední postupové pozici se zatím nachází TJ Blatná se ziskem čtyř bodů z šesti možných. Pod pomyslnou čarou je nyní TJ Slovan Kamenice nad Lipou, SK Žižkov Praha a TJ Sokol Tehovec. Praha a Tehovec jsou zatím v soutěži bez bodů.

Ve skupině D, jako v jediné, mají týmy odehrané stejný počet zápasů. Nedochází tím tudíž k žádným spekulacím a propočtům. Na prvním místě sedí bez ztráty bodů TJ Třebíč. Druhá příčka, také bez ztráty bodů, patří oddílu KK Orel Ivančice. S dvěma body se na třetím místě nyní nachází tým TJ Centropen Dačice. KC Zlín a TJ Valašské Meziříčí mají na svých kontech rovněž každý jednu výhru a dvě prohry. TJ Sokol Vracov tabulku uzavírá, prozatím bez bodů.

Veronika Horková

Datum: 2. 11. 2022 | Sekce: KuLi aktuality | Autor: ČKA