ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

K finále Poháru ČKA žen

Vzhledem k tomu, že se mezi kuželkářským lidem šíří nepravdivé domněnky a fámy (jak je bohužel časté), rozhodl jsem se, že osvětlím okolnosti průběhu finále Poháru ČKA žen ročníku 2021-2022.

Družstvo KK Slavia Praha porazilo ve čtvrtfinále družstvo SK Žižkov Praha celkově 11:1 a vybojovalo si tak postup do finálového turnaje. Vzhledem k souhře řady nepříznivých okolností Slavia věděla zhruba 10 dní před finále, že nedá družstvo dohromady a tuto skutečnost oznámila STK ČKA. V rámci této komunikace také Slavia vyslovila jasný návrh přenechat své finálové místo poraženému Žižkovu.
Složení účastníků finálového turnaje nakonec řešil VV ČKA, který postupoval dle relevantních předpisů.
Rozpis soutěže hovoří takto:
Startují: Čtyři družstva mužů a čtyři družstva žen, která ve svých kategoriích postoupila do Semifinále nadstavbové části PČKA v souladu s ustanoveními Rozpisu Poháru ČKA 2021-2022 (zejména 11. c) ).
Z tohoto textu je jasně zřejmé, že není možné, aby ve finálovém turnaji hrálo družstvo, které do něj nepostoupilo. Když to dovedeme ad absurdum, tak by mohlo Pohár vyhrát družstvo, které z něj bylo vyřazeno.

Průběh finálového turnaje byl dán rozpisem a VV ČKA rozhodl, že jej bude respektovat. Z toho vyplynul přímý postup Přerova do finále a jediné semifinále Náchod - Jihlava. Všichni účastníci byli o stuaci informováni a byly jim nastíněny možnosti organizace turnaje. Konečný jednodenní program, tedy dvě utkání za sebou pro vítěze semifinále Náchod - Jihlava, vyplynul jen a pouze z dohody všech účastníků turnaje. Konečný formát turnaje nebyl účastníkům nijak vnucen, záležel čistě na jejich rozhodnutí.

Je zřejmé, že tento průběh finálového turnaje nebyl ideální a leckdo by mohl vznést pochyby o jeho spravedlnosti. Nicméně, jak již bylo řečeno, vše proběhlo dle rozhodnutí účastníků. Nezbývá než doufat, že se podobná situace již nebude opakovat.

Hanuš Slavík
Předseda STK ČKA

Datum: 9. 10. 2022 | Sekce: Pohár ČKA | Autor: Hanuš Slavík