ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

KuLi aktuality – Baráž o Interligu - Husovice zůstávají

Husovice uhájily pro ročník 2022-2023 svoje místo v Interlize.

Máme úspěšně za sebou i druhou polovinu baráže o interligu. Odveta se odehrála na zrekonstruované kuželně Sokola Brno IV. Podle vedoucího brněnského družstva by mělo být veškeré hrací náčiní totožné s teď už bývalou husovickou kuželnou. Rozdílná jsou tak pouze rozběžiště. Ačkoliv by se mohlo zdát, že když hráči stihli v novém prostředí v průměru 1-2 tréninky, tak výhoda znalosti domácích drah bude minimální. Opak byl pravdou. Pro příklad si uveďme souboj z první "rundy" Dušan Ryba – Mojmír Holec, ve kterém Dušanu Rybovi i s výrazně pomalejším hodem a nižším počtem trefených ulic (14–9 v dorážce) padlo dvojnásobné množství "hodovek" než Mojmíru Holcovi (7-2 v dorážce).

Pojďme na samotný průběh utkání. Utkání načali Vymazal x Vojtíšek a výše zmíněná dvojice Ryba x Holec. Favorizovaný Vymazal po první těsně vyhrané dráze už nepřipustil žádné drama a strojovým tempem dokráčel k bodu pro družstvo a Vojtíškovi dovolil vyhrát až poslední dráhu (594:575). Vývoj druhé dvojice byl o poznání napínavější a o bodu pro Dačice rozhodl až posledními hody Mojmír Holec, jenž udržel nervy na uzdě a zvládl trefit pravého sedláka na "exist" Posledním hodem potřeboval 4 a shodil 7 a vyhrál 3:1 na dráhy se shodným číslem jako jeho protivník (612). Po první dvojici byl stav 1:1 o 19 pro domácí.

Do druhé části, která měla rozhodnout, za domácí nastupovali Plšek s Hendrychem a za Centropen Brtník s Waszniovským. Domácí neponechali nic náhodě a hned na první dráze zvýšili svůj náskok na 72 kuželek. Dačicím nepomohlo ani kvalitní střídání Waszniovského Pospíchalem. Po polovině utkání brněnští vedli o 105 kuželek. Oba hráči Husovic vyhráli své souboje stylem start-cíl. Mírným překvapením byl výkon Davida Plška, který do prvního utkání zasáhl "pouze" jako střídající hráč z lavičky náhradníků. V tomto utkání však patřil mezi největší hvězdy, porazil 614 kuželek a byl druhým nejlepším hráčem utkání. Nejvyššího náhozu dosáhl opět Petr Hendrych, když potvrdil svoji extratřídu a navázal na svůj skvělý výkon z Dačic. Jeho počítadlo se zastavilo na čísle 653 shozených kuželek. Stav 3:1 a obrovský polštář ve formě 147 kuželek pro domácí.

Závěrečné dvojice Mazur x Novák, Šimek x Němec už si šly svá utkání odehrát víceméně v klidu. Nicméně na kvalitu utkání to vliv nemělo. Pěkný souboj nám nabídla hned první dráha mezi Michalem Šimkem a Jiřím Němcem, ze které se radoval prvně zmíněný hráč (165:163). Zbytek utkání již ovládl Jiří Němec a získal tak cenný skalp (606:572). Ve druhé dvojici si dokráčel pro zasloužené vítězství Karel Novák, na kterého nestačil ani Václav Mazur ani ozkoušený žolík z prvního zápasu, Tomáš Žižlavský (592:568).

Utkání skončilo výhrou domácích 5:3 (3613:3524), přesně jak v minulém vydání ohledně baráže predikoval Michal Šimek. Brněnští se tak mohou radovat z účasti v naší nejvyšší soutěži i v příštím ročníku.

Obě utkání nabídla divácky atraktivní podívanou a byla, myslím, výbornou tečkou za ligovou sezónou 2021/2022.

Gratuluji hráčům Husovic k udržení se v Interlize a skvělým výkonům. Dačice se nemají za co stydět a předvedly, že pokud budou v příští sezóně hrát v plné sestavě, budou opět patřit mezi největší favority na postup.

Děkuji za pozornost.

Vít Jírovec

Datum: 6. 5. 2022 | Sekce: KuLi aktuality | Autor: ČKA