ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

KuLi aktuality – Finále ČPD ročníku 2021-2022

Kuželna v Olomouci opět posloužila jako hostitelka finálového turnaje Českého poháru dorostu

V posledním vydání Kuželkářských listů jsme Vás informovali o spuštění nové rubriky KuLi aktuality s tím, že tou historicky první bude informace z finálového turnaje ČPD. Slib tedy plníme.

ČPD jako turnajová soutěž dorostenců a dorostenek existuje od ročníku 2013-2014. Prošla jí řada známých osobností, které se dokázaly prosadit i na scéně velkých kuželek. Hned první ročník například ovládla Natálie Topičová a spolu s ní Rostislav Gorecký.

Ten aktuální, osmý vrcholil tento víkend závěrečnými stodvacítkami v Olomouci. Nejprve se podívejme na kategorii dorostenců. Před finále bylo již v podstatě jisté, že vítězem bude Ondřej Stránský reprezentující SKK Vrchlabí. Jeho 218 bodů v podstatě neotřesitelných. V rámci finálové šestnáctky byly k vidění některé zajímavé výkony, byť šestistovka nepadla. Podařený start nezažil před finále druhý David Holý z Českých Velenic. 521 kuželek stačilo až na 11. pozici a pád na celkové čtvrté místo s 205 body. Zaváhání Holého využil Tomáš Benda (Sokol Zahořany), který si díky 559 kuželkám připsal finálový bronz. Zisk 45 bodů jej navíc na třetí místo posunul i v celkovém pořadí. Druhý ve finále i druhý celkem skončil Adam Mísař z České Třebové. V Olomouci mu na to stačilo 568 kuželek. Vítězem finále se stal Radek Kutil s 594 kuželkami. Ten potvrdil, že klukům ze Zahořan olomoucká kuželna sedla. Finále mu přineslo 71 bodů a posun až na pátou pozici celkového pořadí. Vítěz celého ČPD Stránský ve finále skončil čtvrtý (555). Celkově pak získal 260 bodů.

Situace u dorostenek byla před finále výrazně napínavější. V KuLi jsme odhadovali souboj o první místo mezi Nikolou Tobolovou (Sokol Sedlnice) a Veronikou Kábrtovou (SKK Náchod). Obě dívky měly před finále 165 bodů. Souboj o bronz byl predikován dvojici Thea Petrů (Sokol Chýnov), Petra Mertlová (Jiskra Nová Bystřice). Mertlová měla 146 bodů, Petrů o 5 méně. Predikce míní, realita mění. Mertlová, Tobolová a ani Kábrtová nepodaly ve finále nejlepší výkony. Seřadily se za sebou ve druhé desítce pořadí. Jejich zaváhání beze zbytku využila Petrů. Výkonem 571 kuželek vyhrála celé finále. Díky umísění a výkonu si připsala 59 bodů a převrátila pořadí celé soutěže. V celkovém pořadí se dostala na rovných 200 bodů. O dvanáct bodů tak předčila Kábrtovou a o 14 Tobolovou. Finále také vyšlo druhé Natálii Trochtové (KC Zlín) s 566 kuželkami a třetí Nele Šuterové (SKK Podbořany), která se dostala až na 561 kuželek. Obě dívky se díky tomu propracovaly do elitní desítky soutěže.

Finálovým dnem vyvrcholil další ročník Českého poháru dorostu. K vidění bylo mnoho zajímavých výkonů. U dívek nejvíce 619 v podání Petry Mertlové, u dorostenců 638 Ondřeje Stránského.

Další ročník odstartuje na podzim. Doufejme, že ten již bude probíhat bez covidových omezení.


Datum: 17. 3. 2022 | Sekce: KuLi aktuality | Autor: Lukáš Dařílek