ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2021/22 – 1. kolo

Nový soutěžní ročník zahájil, tak doufejme, že odehrajeme víc než čtyři kola a zdárně dokončíme po dvouleté pauze soutěž. Uvidíme, jak se roční výpadek podepsal na kvalitě hráčů, hráčském kádru a úrovni jednotlivých družstev.

První kolo soutěže přineslo dvě výhry hostujících družstev a čtyři domácích. Utkání v Zábřehu, kam se nedostavilo družstvo Hořic z důvodu nedostatků hráčů, skončilo kontumačně ve prospěch domácího celku. Upozorňuji znovu, že v soutěžích mužů lze v podobných případech utkání odložit pouze pokud družstvo doloží prokazatelně neschopnost hrát lékařským potvrzením minimálně u čtyř hráčů soupisky. Pokud to na družstvo dolehne v pátek večer je jasné, že po dohodě umožníme dodat potvrzení dodatečně, nejpozději do úterý.

Nejlepší výkony v tomto kole byly dosaženy na kuželně ve Valašském Meziříčí. Domácí hráči porazili 3604 kuželek. Z jednotlivců zahrál ve Valašském Meziříčí nejlepší výkon kola domácí hráč Rostislav Gorecký, který porazil 638 kuželek, Jiří Mrlík 621 kuželek a Radim Metelka 609 kuželek. Dařilo se Zdeňkovi Dvořákovi v Duchcově, kde porazil 620 kuželek a hodně přispěl k výhře Lokomotivy České Velenice na duchcovské dráze poměrem 5:3. Na šestistovku ještě dosáhl David Kášek z Lokomotivy Tábor, který v Trutnově porazil 604 kuželek.

Jasnou výhru po dobrém výkonu zaznamenali v prvním kole hráči TJ Valašského Meziříčí, kteří hostili celek Slovanu Rosice. V úvodní a střední části utkání drželi hosté s domácím celkem na zisk bodů krok. Ve střední části ztratili díky přesvědčivé výhře Tomáše Jurčíka o 109 kuželek. Závěr utkání vyzněl jasně ve prospěch hráčů Valašského Meziříčí. Dvě výhry a navýšení náskoku v poražených kuželkách na 280 znamenaly vítězství poměrem 6,5:1,5 a tím i zisk prvních dvou bodů.

Vyškov hostil Centropen Dačice a v prvním utkání nového soutěžního ročníku doma nepřesvědčil. Domácí hráči až na Radima Čuříka, který zahrál nejlepší výkon družstva, když porazil 552 kuželek, zůstali v červených číslech, a to nemohlo na zkušený tým jakým jsou hráči Centropenu Dačice stačit. Hosté zvítězili 6:2 o 129 kuželek. Nejlepší výkon v utkání zahrál dačický Jirka Němec, který porazil 588 kuželek.

Dramatické utkání se hrálo v Duchcově, kde domácí hostili Lokomotivu České Velenice. V každé části utkání získala obě družstva po bodu, a tak v konečném účtování rozhodovaly o konečném vítězi poražené kuželky a těch měli na svém kontě o 20 více hostující hráči. Před závěrečnou fází utkání vedli domácí o dvě kuželky. Na první dráze závěrečné části nahráli domácí hráči dalších 55 kuželek. V dalším průběhu výkony nepotvrdili, začali ztrácet, a nakonec utkání prohráli 6:2.

Asi největší překvapení prvního kola se odehrálo na kuželně v Trutnově, kde hostující Lokomotiva Tábor domácím nadělila kanára po výhře 8:0. Hráči Lokomotivy Tábor, kde na jejich kuželně probíhá výměna stavěčů, to neměli s přípravou jednoduché, ale v Trutnově jim to vyšlo. Zvítězili ve všech duelech. Z domácího celku měl nejblíže k zisku bodu Marek Žoudlík, který svůj vyrovnaný duel prohrál o osm kuželek. Nejlepší výkon v utkání zahrál hostující hráč David Kášek, který porazil 604 kuželek.

Úvod utkání v Dobřanech, kam zajížděli hráči TJ Třebíč, byl poměrně vyrovnaný. Oba ceky braly po bodu a hosté vedli o jednu kuželku. V dalším průběhu již měli navrch domácí hráči. Nedovolili hostům zisk žádného bodu a jasně zvítězili 7:1 o 113 kuželek. Nejlepší výkon utkání zahrál domácí hráč Michal Šneberger, který atakoval šestistovku. Nakonec porazil 593 kuželek. Z hostujícího družstva byl nejlepší Jan Ševela výkonem 577 poražených kuželek.

Datum: 12. 9. 2021 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa