ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS U23 Slovinsko – den první

Žáci a dorostenci mají své šampionáty za sebou. Na řadu přicházejí junioři a juniorky.

Úvodní den juniorského šampionátu byl ve znamení týmových soutěží, které se výjimečně konaly ve stejný den, každý na jiné kuželně. Junioři se utkali v Kranji, juniorky v Kamniku.

Juniorky:

Začala nám tak druhá polovina srpnových šampionátů. Soutěžní kategorie se změnila, hrdinka však zůstává. Je jí osmnáct let, je z Chorvatska, jmenuje se Amela Nicol Imsirovic a drtí všechny soupeřky. Na MS dorostu byla hlavní tahounkou vítězné chorvatské čtveřice, ve finálový den si vybojovala další dvě zlata a dnes byla dominátorem týmové soutěže o kategorii výš, tedy mezi juniorkami. Nastoupila jako čtvrtá hráčka ze šesti. Nahrála suverénních 640, čímž v podstatě rozhodla o zlatých medailích pro Chorvatsko. Druhý nejlepší výkon dne totiž předvedla Maďarka Katalin Toth, která zahrála o plných 39 kuželek méně.

Chorvatsko opanovalo soutěž výkonem 3491 kuželek. Druhé skončily Němky, které si jistotu stříbra zajistily v samém závěru, kdy Anne Tonat zahrála 585 kuželek. Naopak poslední z Maďarek Eniko Pasztor jen 525. Dala tak šanci zaútočit na cenný kov i dalším reprezentacím. Avšak ani Slovinka Nataša Radič (553), ani Srbka Olivera Cikos (533) jí nevyužily. Maďarsko je tedy bronzové.

Soutěže se zúčastnilo devět kompletních týmů a jedna hráčka z Estonska, chyběly například Italky, Francouzky či reprezentace Bosny a Hercegoviny.

Junioři:

Soutěž juniorů sehrálo osm týmů (a jeden Estonec). Souboj o cenné kovy se týkal hlavně čtyř z nich, Německa, Rakouska, Chorvatska a Slovinska.

Každý z těchto celků disponoval jednou individualitou, která se zapsala do top 4 celkového pořadí jednotlivců. Jako první z nich se do hry na druhém místě německé sestavy dostal Daniel Barth, který se propracoval až na výkon 643 poražených kuželek. Němci se díky němu dostali do trháku. Po odehrané třetině měli nahráno 1220 kuželek, Slovinci 1131, Rakušané 1139 a nejblíže byli Chorvaté s 1176. Srbové měli 1192 kuželek, avšak ve zbytku dne výrazně ztráceli a do bojů o nejvyšší příčky nepromluvili.

Ve třetí rundě se trochu dotáhli Rakušané díky výkonu 602 Lukase Temistokla. Zásadní změna nastala ve čtvrté skupině. Chorvatská opora Mihael Grivicic zahrála nejlepší výkon dne, famózních 656. Grivicic tím smazal německý náskok a svůj celek poslal do vedení s náskokem 36 kuželek. Trochu tím zapadl neméně skvělý počin Slovince Mika Sterzaje, jenž porazil 651 kuželek. I on svůj tým posunul notný kus kupředu, jen 34 kuželek za druhé Němce. V pátém náhozu na něj navíc navázal jeho kolega Nik Predovnik (618). Využil slabšího výkonu Němce a Chorvata a téměř dorovnal slovinskou ztrátu.

Před posledním náhozem byl tedy stav následný. Chorvatsko 2980, Německo 2963, Slovinsko 2960. Rakousko mělo 2865 a bylo zdánlivě ze hry. Naši jižní sousedé však do hry vyslali svou „tajnou“ zbraň Matthiase Zatschowitsche. Hráč ostřílený velkými zápasy se nenechal příliš prosit a nahrál 651 kuželek. Rakousko dotáhl na součet 3516 kuželek. Přiblížil jej bojům o medaile, ale na nejlepší to přeci jen nestačilo. Ti porazili o zhruba 60 kuželek více.

Z prvního místa začínali závěrečný nához Chorvaté, ale další zkušený hráč Luka Pozega tíhu okamžiku nezvládl. Jeho 585 kuželek sice nebylo špatným počinem, celkově 16. nejlepší v soutěži, avšak v celkovém pohledu stačilo jen na zisk bronzu. Chorvaté nahráli 3565 kuželek. O zlato se utkal domácí Denis Pasic a Němec Tim Brachtel. Devatenáctiletý Němec vstupoval do souboje s o dva roky starším Slovincem s výhodou tří kuželek, a ta se nakonec ukázala jako rozhodující. Oba hráči předvedli téměř vyrovnaný výkon. V součtu je nakonec dělila jen jedna kuželka. Tu sice získal Slovinec (617:616), ale Němcovi dvě z náskoku zůstaly.

Německo se tedy mohlo radovat ze zlata výkonem 3579 kuželek, domácí jsou díky 3577 kuželkám druzí.

Zítra bude v Kranji a v Kamniku k vidění soutěž tandemů.

Online přenosy můžete sledovat na těchto odkazech:

  • junioři      -   Kranj (YouTube)
  • juniorky   -   Kamnik (YouTube)

Výsledky: 

Datum: 28. 8. 2021 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek