ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS U18 Slovinsko – den první

První den MS dorostu se tradičně odehrála soutěž týmů dorostenek.

Soutěže, kterou před dvěma lety v Rokycanech ovládla česká reprezentace, se letos zúčastnilo 10 kompletních a dva 2 nekompletní čtyřčlenné týmy. Neúplná sestava odsoudila na chvost celkového pořadí dvojici Estonek a trojici Italek, jejichž sestava byla neúplná, neboť jedna z hráček nestihla včas prezentaci. Ze zbývající trojice si velmi dobře vedla Nina Oberhofer (557) s 11. nejlepším výkonem.

První desítku uzavřela reprezentace Severní Makedonie a hned nad nimi skončilo Slovensko. Vynikající, sedmý nejlepší z celého dne, výkon Eriky Hupčíkové 570 kuželek byl bohužel osamocený. V tabulce následují tři týmy, které lehce překonaly hranici 2100 kuželek. Šesté Maďarsko o 26 kuželek, dále Rumunsko o 13 a Rakousko o 8 kuželek.

Nyní ale k tomu zásadnímu – k boji o cenné kovy. Z pětice nejlepších týmů Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Polsko a Německo nejlépe zahájily domácí hráčky, když Iris Zoran nahrála 591 kuželek a byla tak druhou nejlepší hráčkou dne. Naopak Němky (529) a Chorvatky (531) po první rundě zaostávaly. Druhý nához naproti tomu hráčkám s kostkovaným vzorem na vlajce vyšel nejlépe. Chorvatka Sara Pejak nahrála 576 (3. nejlepší výsledek) a stáhla ztrátu. Třetí runda poté vyšla nejlépe Srbkám (571).

Před posledním náhozem tak na tom byly nejlépe domácí Slovinky se součtem 1682 kuželek. O dvě méně měly Srbky. Polky disponovaly 1657 kuželkami a Chorvatky 1651 kuželkou. Němky byly přeci jen pozadu s 1629 kuželkami. Jejich dotahovačka Saskia Gubitz předvedla top výkon týmu 562, ale součet 2191 nakonec stačil jen na páté místo, byť k bronzu nebylo daleko.

Hrdinkou dne se stala Chorvatka Amela Nicol Imsirovič. Bezchybným výkonem a vynikající dorážkou (236) se vytáhla až na celkových 608 kuželek. Tím nejen, že předvedla nejlepší výkon dne, ale svému týmu nakonec zajistila i zlatou medaili. Pro zajímavost, hrdinka dne byla na poslední hod střídána svoji spoluhráčkou, která si tak také mohla vychutnat atmosféru šampionátu. Chorvatky sice měly zhruba třicet kuželek manko, ale 571 Slovinky Tey Repnik na udržení vedení nestačilo. Boj o bronz byl podobně vyrovnaný, neboť poslední Srbka předvedla slabší výkon (533). Polská dotahovačka (546) sice stáhla ztrátu, ale Srbsku v konečném součtu deset kuželek z náskoku zůstalo.

Chorvatsko se tak raduje ze zlatých medailí díky výkonu 2260 kuželek. Druhé Slovinsko nahrálo 2253, třetí Srbsko 2213.

Zítra jsou na řadě dorostenci.

Datum: 22. 8. 2021 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek