ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Co se děje v Přerově...

O současnosti kuželkářského oddílu TJ Spartak Přerov i plánech do budoucna jsme hovořili s jeho předsedou panem Vladimírem Sedláčkem.

Vladimír SedláčekV minulých dnech byl váš oddíl pořadatelem mezistátního utkání juniorských reprezentačních výběrů Česko - Slovensko, koncem loňského roku jste byli pořadateli velice zdařilého Vánočního turnaje krajských výběrů dorostu a v minulých letech jste byli několikrát pořadateli mezinárodních klubových pohárů. Jaké akce máte naplánovány pořádat do budoucna?
V letošním roce budeme ještě pořadateli Mistrovství České republiky jednotlivců v kategorii žáků a žákyň a Mistrovství České republiky nevidomých hráčů. Každoročně jsme také pravidelně pořadateli některého z turnajů v rámci Poháru mladých nadějí a v květnových dnech po skončení sezóny pořádáme velký turnaj dvojic, kterého se zúčastňuje každoročně přes 100 párů z Česka, ale také z Polska, Slovenska a Německa. Pro tu další budoucnost zatím žádnou další vrcholnou akci jako je např. proběhnuvší mezistátní utkání naplánovanou nemáme. Zatím si asi dáme chvilku pauzu a potom se zkusíme zamyslet nad plány pro příští roky. Pravděpodobně bychom asi nevolili nějakou velikou hromadnou akci, ale spíše třeba Světový pohár jednotlivců, nebo nabídneme reprezentačním trenérům kuželnu k soustředění před MS, ale to ještě uvidíme. Rád bych také dodal, že příprava všech akcí, které náš oddíl pořádá, se neobejde bez dobrovolné pomoci skalních členů kuželkářského oddílu. Proto jim všem patří touto cestou moje poděkování za to, že v těchto případech zadarmo zajistí všechny služby a věnují se přípravě celé akce tak, aby všichni její účastníci byli spokojeni.

S ohledem na pořádané juniorské utkání se další otázka týká mládeže. Jak v oddíle pracujete s mládeží a jak se vám daří následně mladé hráče a hráčky zapojovat do družstev dospělých?
Musím přiznat, že v této oblasti máme velké rezervy a obdivujeme kluby jako je Zábřeh, Valašské Meziříčí, Vsetín a podobně, kde mají hodně mladých hráčů a hráček a dobré výsledky v mládežnických kategoriích. V našem oddíle trochu mladá generace chybí a máme z toho důvodu i generační problém, kdy vlastně většina ligových hráčů a hráček už je ve starším věku. V kategorii děvčat je situace lepší, tam máme hráčku Gábinu Novotnou, která už by měla začít hrát za první družstvo, poté co letos skončí v dorostu. Další zlepšení situace snad přinese i to, že poslední dva roky už konečně máme na tuto činnost trenéry, kteří se dětem systematicky věnují a je to na zájmu hlavně u kluků znát.

Jaké máte jako předseda oddílu cíle a plány na poslední ligová kola a od koho z hráčů a hráček očekáváte úspěchy na Mistrovství České republiky jednotlivců?
V první lize žen má naše družstvo už víceméně jistou třetí příčku, protože máme ztrátu na druhé místo i odstup od čtvrtého místo, takže tam už nic jiného dělat nejde. Spíše se pokusíme ještě zabojovat v Poháru ČKA, kde naše ženy jedou teď v semifinále do Jičína, a když postoupí tak budou hrát finále pravděpodobně se Zábřehem. Na Mistrovství republiky jsou naše největší naděje dvě výborné hráčky Míša Sedláčková a Hanka Goldemundová, které tam v posledních dvou letech získaly medaile, takže i letos věříme zase v nějaký úspěch. Družstvo mužů v první lize hraje spíše ve spodní polovině tabulky, proto pro příští rok počítáme s posílením o jednoho až dva hráče, abychom mohli i s družstvem mužů hrát o nejvyšší příčky. Jednu mladou posilu jsme již letos v Přerově měli, ale musel se vrátit za podivných okolností, které snad ani v kuželkách nejsou možné, po čtyřech utkáních v lize zpět do mateřského oddílu. Z mužů je naší největší oporou reprezentant Roman Goldemund, který se taky pravidelně účastní Mistrovství republiky, takže věřím, ale hlavně mu to ze srdce přeji, že třeba i jemu se podaří získat nějakou medaili.

Protože Výkonný výbor ČKA, resp. Mediální a marketinková komise ČKA, plánuje připravit soutěž neregistrovaných hráčů, rád bych se zeptal, jaké jsou v Přerově zkušenosti se soutěžemi neregistrovaných hráčů a jak vám daří využívat soutěže neregistrovaných pro propagaci kuželek a jaká je obecně popularita kuželek v Přerově?
Se soutěžemi neregistrovaných hráčů máme velice dobré zkušenosti a hraje se u nás první a druhá liga neregistrovaných hráčů, což čítá dohromady asi dvacet družstev, která své soutěže hrají na kuželně pravidelně každý pátek. Kromě soutěží neregistrovaných samozřejmě pronajímáme kuželnu i veřejnosti, ale s vytížeností je to slabší. Co se týče mistrovských utkání tak jako diváci chodí jenom bývalí hráči a jenom občas i někdo cizí, takže na zápas bývá kolem dvaceti diváků, proto se o nějaké velké popularitě kuželek v Přerově mluvit bohužel nedá, přestože zázemí máme výborné a proběhly tady veškeré akce od Mistrovství Evropy juniorů až po Světový pohár družstev.

Plánujete nějaké úpravy na kuželně, i když přerovská kuželna patří k těm modernějším?
Kuželna má letos Kristovy roky (33) a byla skoro kompletně zrekonstruována po povodních v roce 1997. Nejdříve byly položeny nové segmentové dráhy a opraveno sociální zařízení, nové totalizátory, a automaty se koupily v roce 2002 a také samotný objekt se dočkal nové venkovní fasády a vnitřní malby. To vše směřovalo přípravami na Evropský a další rok na Světový pohár družstev. Od té doby je to prakticky beze změn a musím to zaklepat i bez jakýchkoliv poruch na automatech. Co se týče vybavení kuželny plánujeme pro příští soutěžní ročník výměnu všech kuželek za nový typ kuželek a jestli vyjdou peníze, tak je potřeba udělat rekonstrukci šaten. Velká investice nás čeká hlavně při rekonstrukci topení, které musíme kompletně předělat ze současného parního systému a kde věřím opět ve významnou finanční pomoc města Přerova.

Datum: 23. 3. 2006 | Sekce: Ostatní | Autor: Štěpán Koblížek