ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Jak dál s našimi soutěžemi

VV ČKA uskutečnil na konci listopadu průzkum názorů mezi ligovými oddíly. Přinášíme jeho výsledky a nástin dalšího postupu.

Dotazník obsahoval 9 jednoduchých otázek. Hlavní záměr byl zjistit názor ligových oddílů na čas restartu soutěží, a kromě toho ověřit, do kdy jsou kuželkáři ochotni hrát a kdy už by rádi měli volno.

Zásadní zjištění:

  • Osloveno 90 klubů/oddílů, dostali jsme 90 odpovědí. Nicméně sedm klubů poslalo v rozporu s požadavkem více odpovědí, a ty bohužel nebyly vždy úplně konzistentní. Po telefonické konzultaci se zástupci příslušných klubů jsem ponechal ty oficiální odpovědi a ty další vyloučil. Pro příště prosím o dodržování pokynů. Ale i tak se sešlo 80 relevantních odpovědí, což je jistě velká úspěšnost, moc děkujeme.
  • Téměř 2/3 respondentů preferují restart až v lednu (65 : 35).
  • V létě se lidem už vesměs hrát nechce (pouze 2 [vlastně tedy 4, viz dále] odpovědi připustily start v červenci a 2 v srpnu).
  • Dvojutkání – více než 62 % je nechce nebo jim nevyhovují. Pokud by k tomu náhodou došlo, tak pouze v krajním případě, ale budeme se snažit tento model nepoužít (ostatně někdy si to okolnosti případně vyžádají samy při případných dohrávkách, ale to zase není tak výjimečná věc).
  • Pouze 30 % oddílům se vyhnula nemoc Covid-19.
  • Necelých 58 % oddílů deklaruje nějakou finanční újmu. Samozřejmě je možné uvažovat ztrátu z pronájmu, ovšem na druhé straně zde je úspora za cestovné a energie, jakkoli zcela jistě nechtěná. Každopádně bychom určitě raději hráli.
  • Odchodů kvůli pandemii bylo naštěstí málo - jen 5 %.

Detailní výsledky jsou: zde [pdf]

Jasnější obrys pokračování ligových soutěží budeme moci stanovit až koncem tohoto týdne, kdy prezidium NBC definitivně rozhodne o osudu MS v roce 2021. Tento orgán je při rozhodování jako jediný relevantní a všechny různé kuloárové informace jsou pouze spekulativní. Skutečnost, zda se MS bude či nebude na jaře konat, je pro náš další postup naprosto zásadní.

Máme připravené různé varianty, preferujeme soutěže družstev, avšak počítáme v tuto chvíli i s pořádáním MČR jednotlivců i dvojic, samozřejmě pokud to okolnosti umožní. U lig je možné, že bude muset být zvolen model s neúplným počtem utkání, ovšem při maximálním úsilí o zachování relevantnosti soutěže. Pohár ČKA vcelku pochopitelně v tomto ročníku vypsán nebude, to se rozhodlo již dříve. V červnu 2021 nás také čekají volební Valné hromady ČKBF i ČKA.

Chceme a potřebujeme toho stihnout hodně, ale stojí proti nám jeden silný, nevyzpytatelný a rozhodně ne úplně předvídatelný protivník. Současná situace nás vede k mírnému optimismu. Od čtvrtka 3. 12. 2020 by měla ČR vstoupit do stupně 3 Protiepidemického systému PES. Ovšem okolnosti definované „sportovní tabulkou“ MZČR v nás už tolik radosti nevyvolávají. Nicméně doba je turbulentní, a i to se může časem změnit. Ovšem bohužel po rozvolnění opatření není možné vyloučit i změnu k horšímu, musíme počítat se vším. Například němečtí sousedé připustili i úplné zrušení celého ročníku. Pevně věříme, že tak černý scénář nenastane.

Každopádně v tuto chvíli VV preferuje respektování názoru většiny a počítá s restartem soutěží družstev od ledna, samozřejmě pokud to situace dovolí. Nicméně v prosinci bychom se přece jen měli pokusit dohrát maximum odložených ligových utkání z prvních kol. Opět za předpokladu, že zejména bude možné je odehrát bez roušek. Opačný případ si snad ani nelze představit.

Od 3. 12. 2020 bude tedy již formálně možné hrát kuželky, ovšem samozřejmě za dodržení všech zmíněných opatření příslušných institucí.

Další informace podáme po verdiktu Prezidia NBC

Hanuš Slavík
Předseda STK ČKA


Poznámky

3. 12. 2020 - po půlnoci - Zatímco na webu MZ ČR odkaz na sportovní tabulku v tuto chvíli nefunguje, tak tady u nás se mi podařilo ten správný odkaz odhadnout... H.S.
2. 12. 2020 - prakticky celé odpoledne a večer nefungoval web ČKA z důvodu technických problémů na straně poskytovatele webhostingu

Datum: 2. 12. 2020 | Sekce: Domácí soutěže | Autor: Hanuš Slavík