ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Kongres světové bowlingové federace IBF

Informace o kongresu světové bowligové federace, který proběhl 2. 11. 2020 a přinesl zásadní změny i do života kuželkářů.

IBF – International Bowling Federation

Neprve text, který zveřejnil Karel Vopička (viceprezident ČKBF a prezident České bowlingové asociace ČBA) na webu ČBA, www.czechbowling.cz.

V pondělí proběhl mimořádný kongres světové bowlingové organizace World Bowling, který dokončil některé nutné legislativní kroky a potvrdil další směřování světové organizace nutné pro další rozvoj našeho sportu. Jak možná někteří víte, World Bowling (dříve WTBA) se stal trochu nelogicky nástupnickou organizací organizace FIQ, která sdružovala jak bowlingový (tenpin), tak kuželkářský sport (ninepin).

World Bowling v první řadě mění název, nový název této organizace je nyní International Bowling Federation (IBF), který lépe vystihuje její budoucí směřování. Dává si opět za cíl podchytit veškerý bowlingový i kuželkářský sport, včetně bowlingu handicapovaných a ještě úžeji než v minulosti spolupracovat s bowlingem univerzitním (v rámci FISU) a podobně. To vše je mimo jiné snahou i o co nejlepší vylepšení pozice našeho sportu při úsilí prosadit bowling do programu letních olympijských her.

S tím jsou spojené i další kroky, tým světové organizace v poslední době personálně posílil o ředitele pro rozvoj a inovace, bývalého výkonného ředitele společností BT Sport, ITV a Channel 5 Chrise Neilsona, který povede projekt nových mobilních aplikací pro bowling ve spolupráci se společností Microsoft. Virtuální soutěže a globální konektivita jsou silnou stránkou bowlingu a musí být využity tak, jak si zaslouží. Dále tým posílil Jinwoo Mo, který má za úkol vznik a rozvoj „bowlingové světové akademie“ jako silné vzdělávací platformy, nejen pro světovou certifikaci trenérských kurzů, ale i systém duální kariéry, dlouhodobý sportovní rozvoj, antidopingový program a podobně. Doufáme, že se Jinwoo bude inspirovat i osvědčenými programy akademie ETBF!

Pro hráče bowlingu se nyní nic nemění, jde opravdu jen o legislativní resp. marketingové a organizační kroky, mnohem důležitější budou změny týkající se World Bowling Tour a nastávajících bowlingových světových šampionátů, které byly ohlášeny také. Netřeba ale zmiňovat, že například pro naše kuželkáře jsou to podstatné změny, protože před pondělním kongresem byla pozice kuželkářského sportu slušně řečeno „nejasná“. O dalších detailech Vás budeme samozřejmě informovat, jakmile budou k dispozici oficiální zápisy z kongresu.

Ing. Karel Vopička

K tomu bych chtěl dodat pár informací, které jsem získal během telekonference s Andrew Oramem, který je od roku 2019 CEO (Výkonný ředitel) organizace World Bowling / IBF.

Hlavní a zásadní zpráva je, že p. Oram během seznamování se se svou organizací vlastně „našel“ někde v koutě zastrčené a krčící se kuželky a když zjistil, o co vlastně jde, tak na nich shledal tolik pozitivních věcí, že se rozhodl z nich udělal rovnocenný sport v rámci IBF. Záměrem je, aby IBF měla v tuto chvíli tři odvětví: bowling, kuželky a para bowling. Každé z našich sportovních odvětví by se mělo poučit a vzít si to pozitivní od svých kolegů a partnerů a společně budovat a rozšiřovat naše sporty. Příkladem jsou např. marketing, velké arény a obecně financování bowlingu a proti tomu třeba vysoká sportovní úroveň, skvělá atmosféra při soutěžích a špičková "atletická" připravenost předních kuželkářů. Samozřejmě, že pozice bowlingu a kuželek jsou rozdílné a oba sporty mají svá specifika. Bowling je určitě ve světě mnohem rozšířenější, hrají ho stovky milionú lidí, ale i kuželky maji své klady a ty by chtěl IBF vyzvednout a využít při jejich popularizaci. Bowling se hraje obvykle v komerčních halách, zatímco kuželky v menších zařízených většinou vlastněných kluby či obcemi a obvykle to není plně komerční zařízení.

Pozice a úloha WNBA (Světová asociace všech devítkových kuželek - naše klasik, dále nůžky a žlábky) bude ještě ujasněna, ale dá se očekávat, že bude začleněna jako rovnocený partner v IBF. Pro kuželky se každopádně v mezinárodním měřítku blýsklo na lepší časy a nezbývá než věřit a doufat, že vrcholní představitelé kuželek ve WNBA, ale potažmo i v NBC, tuto šanci pevně uchopí a využijí. Byla by velká škoda ji promarnit.

Každopádně na mě nový přístup World Bowling / IBF působí v podstatě jako malý nečekaný zázrak a vlil nám do žil přece jen nějaký optimismus v těchto nelehkých časech.

Hanuš Slavík
Prezident ČKBF

Datum: 4. 11. 2020 | Sekce: VV ČKA | Autor: Hanuš Slavík