ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Soustředění juniorské reprezentace Přerov – shrnutí

Shrnutí posledního soustředění juniorské reprezentace v tomto cyklu.

Jak již víte z preview, druhý lednový víkend proběhlo poslední velké soustředění juniorské reprezentace před jarním světovým šampionátem.

V průběhu víkendu na v Přerově představilo 11 juniorek a 13 juniorů, kteří přijali pozvánku na závěrečné soustředění. Z původní nominace se omluvil Holec, Mervartová, Čípová, z náhradníků pak Křížová. Dva z hráčů, Barbora Pýchová a Michael Kotal, se z důvodu ligových povinností nezúčastnili sobotního náhozu, v neděli se však již na drahách objevili všichni.

Hlavní náplní prvního dne byl kontrolní start na 120 hs. V dopolední polovině se vesměs představila děvčata. Kvalitní výkon předvedla Natálie Topičová (595). Druhá v pořadí, Michaela Beňová, využila znalosti domácích drah, přesto nahrála téměř o třicet kuželek méně (568). Odpoledne nastoupili ke hře junioři. Velkou kvalitu ukázalo především trio Jan Bína (643), Petr Hendrych (632) a Jan Mecerod (625), kteří ostatním odskočili. O jednu kuželku hranici šesti set kuželek překonal ještě David Ryzák. Nedílnou součástí prvního dne také byla hodnotná přednáška fitness trenérky Petry Poledňákové o správné výživě a konzultace fyzioterapeutky Barbory Krucké o zdravotním stavu jednotlivých hráčů. V podvečer, navíc i za aktivní účasti trenérského štábu, proběhla pod vedením trenérky Poledňákové fyzická příprava zaměřená především na kompenzační a strečinkové cvičení.

V neděli byl sehrán druhý kontrolní start, již za účasti kompletní čtyřiadvacítky. Hráči nenastupovali podle kategorií, ale vesměs podle výkonů z předchozího dne. Mezi juniorkami opět nejlépe zahrála Topičová (611). Výrazně se jí přiblížila vydařenou druhou polovinou náhozu Beňová (596). Více jak 560 kuželek zahrály ještě Michaely Provazníková (573), Bagári (573) a Kateřina Majerová (567). Celkem tři junioři pokořili šest set kuželek. Krásný souboj mezi sebou svedli Bína s Kotalem. Kotal začal vynikající dráhou 187. Bína ztrácel 20 kuželek, ale postupně se dotahoval. Díky lepší poslední dráze Kotala nakonec o tři kuželky překonal (633:630). S 611 kuželkami je ještě opět doplnil Hendrych. Na závěr celého víkendu proběhla porada, která určila další směřování týmu, včetně nepopulárního zúžení kádru.

Další akcí juniorské reprezentace bude mezistátní utkání s polskou reprezentací, které se uskuteční o víkendu 17. až 19. 4. na kuželně pražského Žižkova. Přijďte podpořit naše hráče před mistrovstvím světa!

Pohled reprezentačního statistika

Mou činností je dlouhodobý monitoring vybraných hráčů, který by trenérskému štábu měl pomoci s výběrem správné šestnáctky, která bude Česko reprezentovat na MS v Polsku.

Čísla samozřejmě nejsou všemocná a nemohou být jediným kritériem. Kuželny nikdy nebudou zcela porovnatelné a situace v jednotlivých týmech a soutěžích se bude také lišit. Výkony samotné však podle mého názoru určitý obrázek mohou poskytnout a je proto vhodné k nim přihlédnout.

V Přerově kromě hodnotného reprezentačního soustředění proběhlo také nepopulární, avšak nezbytné zúžení kádru. MS se blíží, poslední akcí bude již jen zmíněné MU s Polskem, na které odcestuje osmička nejlepších. Trenérský štáb se tedy musel rozhodnout, kdo bude a kdo nebude figurovat v užším kádru a zůstane náhradníkem.

Jedenáctičlenný kádr juniorek bylo třeba zúžit o tři jména. První z nich bylo Ilona Olšáková, která na podzim neměla dostatečnou herní praxi a ani KS jí nevyšlo. Druhou Michaela Beňová, která měla vydařený víkend, avšak je nutné z jejích výkonů odečíst faktor domácí kuželny. Dalším faktorem jsou zkušenosti hráče. Míša prozatím nemá na ligové, a především mezinárodní scéně výraznější zkušenosti, což lze vzhledem k věku předpokládat. S ohledem na dva další reprezentační cykly však nyní načerpala mnoho poznatků, které jí mohou následně pomoci. Poslední pod čarou a první náhradnicí za určenou osmičkou je Michaela Bagári. Ta je oproti Beňové zkušenější hráčkou. Při porovnání výkonů v 1. KLZ však nedosahuje takových výsledků jako některé z jiných hráček, chybí ji zápasová zkušenost v souboji s nejlepšími dvěma celky ligy.

Kádr juniorů také prošel selekcí. Z mého pohledu vykrystalizovala základní čtveřice Jan Bína, Michael Kotal, Petr Hendrych a Jan Mecerod. Za nimi následuje pětice, mezi kterou se rozhodne o zbývající čtveřici míst. Při pohledu na statistiku do této skupiny řadím Dominika Rumla, Marka Plška, Davida Ryzáka, Davida Urbánka a Jaroslava Bulanta. Soustředění bohužel vůbec nevyšlo Markovi Žoudlíkovi, který tak v užším kádru pokračovat nebude. Trojice Jakub Fabík, Denis Hofman a Vít Jírovec rovněž zůstává mezi náhradníky. Všichni tři jmenovaní jsou součástí širšího kádru reprezentace, podobně jako Beňová, především jako přísliby do budoucna, protože ve velmi mladém věku jsou již schopni kvalitních výkonů.

Na závěr bych chtěl dodat, že si vážím reakce všech výše uvedených, kteří přijali svou další roli, a i přes jistě nemalé zklamání uznali argumenty trenérského štábu. Za to jim touto cestou děkuji.

Hodnocení trenérského týmu

Bohužel ani přerovskému soustředění se nevyhnula nepříjemná reprezentační „tradice“ – omluvenky. Především u děvčat je patrný nezájem o reprezentaci. Chtěli jsme využít velkého soustředění, abychom dali šanci i mladým hráčkám. Bohužel však vesměs všechny oslovené, mnohé z nich i doporučované vlastními trenéry, nejevily zájem o reprezentaci. Na poslední chvíli tak byla povolána Ilona Olšáková, která ani nepatřila do širšího kádru. Přesto se soustředění zúčastnila i za cenu odřeknutí pracovních povinností, za což jí patří dík.

S výkony juniorů panuje v trenérském týmu téměř spokojenost. Pozorování se shoduje s výsledky statistiky. Vykrystalizovala se devítka hráčů, která s největší pravděpodobností bude bojovat o osm míst na MS. Po herní stránce stále zůstávají velkým problémem klíčové otvírky. Jejich zlepšení je hlavním úkolem hráčů na individuálních trénincích do MU.

U děvčat je situace opačná. Zatímco u chlapců se o jedno místo uchází několik hráčů. U juniorek dochází po každém soustředění k výraznému proškrtání soupisky. Od výkonnostních důvodů, přes tréninkové, technické, povahové, psychické, … Častým důvodem je však i naprostý nezájem o reprezentaci. Přesto i mezi děvčaty se krystalizuje osmička hráček, které vedle výkonnosti šlechtí zájem a zodpovědnost.

Přerovské soustředění bylo posledním v letošní přípravě. Na další nejsou termíny. Nejbližší setkání bude v dubnu na MU, kde již bude hrát nejpravděpodobnější sestava pro MS. Všichni hráči, během tří let, byli od samého začátku o výběrových kritériích informováni. Následující měsíce se musí věnovat individuální přípravě. Hráči na hraně sestavy tak mají vše již jen ve svých rukách.

Aktualizace týmů

Jak bylo zmíněno, často narážíme na úplně základní problém, a tím je nezájem hráčů. Není výjimkou, že na jedno volné místo obvoláváme pět hráčů, než seženeme zájemce. Po Přerovu však dochází k velkému a téměř závěrečnému proškrtávání. Jsme v závěrečné fázi přípravy, již není prostor zkoušet nová jména a soustředíme se pouze na samotnou skladbu základní sestavy a taktiky do jednotlivých disciplín. Jedinou výjimku uděláme na jedné pozici u děvčat, jejichž sestava se velice zúžila a budeme hledat jednu mladou hráčku na pozici náhradnice.

A tým juniorů bude do MU rozšířen na devět jmen. Z této devítky se vybere základní osmička pro MU i MS. Zpět se vrací Michael Kotal a Jaroslav Bulant. Hráč, který se nevejde do osmičky, bude prvním náhradníkem a doplní ho jeden z mladíků z B týmu (velice dobře se představili Jírovec, Fabík a Hofman). Z B týmu byl na vlastní žádost vyřazen Mojmír Holec skrze pracovní důvody. Ve sledování zůstává i Dolák s Žoudlíkem, ti však musí výrazně přidat po výkonnostní i technické stránce.

U juniorek je situace složitější. Do A týmu se přesouvá Barbora Pýchová. Z B týmů je vyřazena pro nezájem Pavla Čípová. Z oslovených mladých hráček o reprezentaci nemá zájem Helena Mervartová z Náchoda, ani Klára Křížová z Dačic. Po osobním pohovoru je vynechaná pro letošní MS i Michaela Beňová. První náhradnicí se tedy stává Michaela Bagári a na druhé místo se bude hledat mladá hráčka typu např. Terezy Bendové. B tým je tak v současnosti rozpuštěn.

Juniorky A tým:

  • MAJEROVÁ Kateřina (SKK Náchod)
  • NIKLOVÁ Monika (SK Baník Ratíškovice)
  • PROVAZNÍKOVÁ Michaela (SKK Rokycany)
  • PÝCHOVÁ Barbora (TJ Jiskra Nová Bystřice)
  • STEHLÍKOVÁ Hana (TJ Jiskra Otrokovice)
  • ŠTRAUFOVÁ Anna (KK Slovan Rosice)
  • TOBOLOVÁ Klára (TJ Sokol Sedlnice)
  • TOPIČOVÁ Natálie (KK Slovan Rosice)
  • BAGÁRI Michaela (TJ Zbrojovka Vsetín) – náhradnice
  • Volné místo – náhradnice

Junioři A tým:

  • BÍNA Jan (TJ Lokomotiva Česká Třebová)
  • BULANT Jaroslav (Kuželky Jiskra Hazlov)
  • HENDRYCH Petr (TJ Opava)
  • KOTAL Michael (TJ Sokol Kdyně)
  • MECEROD Jan (KK Slovan Rosice)
  • PLŠEK Marek (TJ Lokomotiva Trutnov)
  • RUML Dominik (TJ Lokomotiva Česká Třebová)
  • RYZÁK David (TJ Lokomotiva Trutnov)
  • URBÁNEK David (TJ Start Rychnov nad Kněžnou)

Junioři B tým:

  • DOLÁK Martin (KK PSJ Jihlava)
  • FABÍK Jakub (TJ Spartak Bílovec) – náhradník
  • HOFMAN Denis (SKK Náchod) – náhradník
  • JÍROVEC Vít (KK Jiří Poděbrady) – náhradník
  • ŽOUDLÍK Marek (TJ Lokomotiva Trutnov)
Datum: 24. 1. 2020 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek