ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Okénko do zahraničí 2019/20 – č. 5

Družstvo žen z Rosic vybojovalo na světovém poháru bronzovou příčku. Skvělými výsledky se mohou pochlubit i další čeští hráči, kteří se představili na mezinárodních klubových pohárech v dresu svých zahraničních oddílů.

Nejlepší kuželkářské týmy uplynulé sezóny se sjely do německého Ludwigshafenu, aby na zdejší dvanáctidráhové kuželně změřily své síly u příležitosti 31. Světového poháru družstev. Českou republiku reprezentovalo ženské družstvo KK Slovan Rosice a mužský tým TJ Lokomotiva Česká Třebová. Muži ve velké konkurenci obsadili celkovou 10. příčku. Družstvo Rosic se z kvalifikace probojovalo mezi nejlepší čtyři týmy. Semifinálové utkání proti Němkám z Victorie Bamberg dopadlo jasným výsledkem 0:8 pro německé hráčky. V utkání o bronz se Rosice utkaly s maďarským týmem Zalaegerszeg, který porazily v poměru 5:3. Světového poháru se se svým týmem BBSV Wien zúčastnily také sestry Hana Wiedermannová a Dana Martinkevič. V minulém roce se družstvo BBSV Wien umístilo na třetím místě. Tento ročník tak úspěšný nebyl, když se družstvo v kvalifikaci umístilo na předposledním sedmém místě, po celkovém výkonu 3275 kuželek. Dana Martinkevič nahrála 549 kuželek a Hana Wiedermannová dosáhla výkonu 545 kuželek.

Evropský pohár se uskutečnil v chorvatském městě nad řekou Drávou – Varaždínu. Za Česko se vydalo bojovat družstvo žen SKK Náchod a družstvo mužů SKK Rokycany. Rokycany se umístily v polovině kvalifikační tabulky, když dosáhly výkonu 3489 a od postupu je dělilo 80 kuželek. SKK Náchod se s pohodlným náskokem umístil v kvalifikaci na třetím místě po výkonu 3301. Semifinálovým soupeřem se Náchodu stal německý klub Pöllwitz, který při vzájemném utkání zvítězil 6:2. Ani utkání o bronz nebylo pro Náchod vítězné. Český tým podlehl rakouskému Composites Neunkirchen v poměru 0:8 a umístil se tak na celkovém čtvrtém místě. Dalšími českými zástupci na Evropském poháru byli dva hráči rakouského klubu KSK Union Orth / Donau – Michal Kratochvíl a Jiří Veselý. V kvalifikaci Orth obsadil čtvrté místo (3569), když o jednu kuželku porazil slovenský tým ŠKK Trstená Starek. V semifinálovém utkání proti vítězi kvalifikace SKC Staffelstein tým Orthu prohrál 0:8. Utkání o bronz bylo přece jen veselejší a rakouský tým nakonec vybojoval bronzovou příčku, když porazil srbský KK Beograd 5:3. Jirka Veselý dosáhl v závěru turnaje výkonu 634 kuželek.

Pohár NBC se odehrával v dalším chorvatském městě – Slavonski Brod. Českou republiku reprezentovaly celkem čtyři oddíly – ženské týmy SKK Rokycany a KK Blansko a dva mužské oddíly KK Slavoj Praha a TJ Sokol Husovice. Oba české týmy žen skončily v kvalifikaci seřazeny za sebou na sedmém a osmém místě. Tým KK Slavoj Praha se ve velké konkurenci 26 klubů s výkonem 3408 umístil na celkovém šestém místě. Klub TJ Sokol Husovice se umístil na místě šestnáctém s výkonem 3288. Patnácté místo obsadil rakouský klub KSV Wien za který bojoval Milan Blecha (585). Z druhého místa se mezi čtyři nejlepší kluby probojoval německý SKK Raindorf (3564) s Milanem Svobodou a Michaelem Kotalem. Raindorf v semifinále porazil slovinský KK Calcit Kamnik a ve finále se střetl s maďarským týmem Zalaegerszegi TK. Toto vzájemné utkání skončilo výhrou Raindorfu, který soupeře porazil 5:3 (3518:3460) a z poháru NBC si tak odvezl zlatou medaili. Milan Svoboda dosáhl ve finálovém utkání výkonu 617 kuželek a Michael Kotal výkonu 573 kuželek. 

Datum: 7. 10. 2019 | Sekce: Zahraniční soutěže | Autor: Martina Janyšková