ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Okénko do zahraničí 2018/19 – č. 5

Náplní uplynulého týdne se staly mezinárodní poháry družstev, které se konaly v chorvatském Zaprešići (Světový pohár), v bosenském Sarajevu (Evropský pohár) a srbském Apatinu (Pohár NBC).

Ligové soutěže v Rakousku a Německu tak měly volno. V Německu se odehrálo kolo Poháru DKBC a jak v Rakousku, tak i v Německu byla sehrána utkání nižších soutěží.

Na Světovém poháru se představilo družstvo žen BBSV Wien a družstvo mužů ze St. Pöltenu, ve kterých hrají i čeští hráči. Družstvo BSV Voith St. Pölten v kvalifikaci propadlo a umístilo se na celkovém 11. místě z 13 účastníků. Dosáhli celkového výkonu 3501 kuželek. Filip Dejda nahrál 574 kuželek. Nejlepšího výkonu v kvalifikaci 688 poražených kuželek dosáhli dva muži a to Jan Bína (TJ Lokomotiva Česká Třebová) a Branislav Bogdanovič (KK Zapresic). Zlato si z tohoto poháru odváží domácí tým KK Zapresic, stříbro německý SKV Rot-Weiβ Zerbst a bronz italský KK Neumarkt. Bitva o zlato musela být opravdu strhující podívanou. Družstvo Zaprešiće porazilo 3949 kuželek a Bolanca Luca dosáhl výkonu 705 kuželek. Weiβ-Rot Zerbst prohrál i přes výkony jako 666, 667 a 662 o 91 kuželek. Družstvo Podbrezové zůstalo bez medaile na 4. místě.

To družstvu BBSV Wien se dařilo podstatně více. Do semifinále se ženy kvalifikovaly ze čtvrtého místa a těsně tak překonaly KK Slovan Rosice, který skočil na 5. místě. Velkou zásluhu na postupu vídeňských hráček do semifinále má Hana Wiedermannová, která dokázala porazit 657 kuželek a dosáhla nejlepšího čísla kvalifikace žen a její sestra Dana, která nahrála jen o něco méně – 641 kuželek. V semifinále čekal na tým BBSV pořádný oříšek v podobě německých mistryň z SKC Victorie Bamberg. I když BBSV zlepšilo svůj celkový výsledek a Victoria nahrála téměř o sto kuželek méně, utkání skočilo 5:3 pro německý celek. Dana porazila 571 a Hana 601 kuželek. V boji o bronz se proti BBSV postavilo maďarské družstvo ZTE-ZAEV TK Zalaegerszeg. S maďarskými soupeřkami si BBSV dokázalo poradit celkem jednoduše a zvítězilo 6:2 rozdílem 136 kuželek. Dana v boji o bronz porazila 574 a Hana 623 kuželek.

Na Evropský pohár se vypravilo celkem 14 mužských a 8 ženských týmů. Mezi nimi tým KSK Union Orth/Donau a SK FWT Composites Neunkirchen, kde hrají i naši hráči. Oba týmy se zastavily těsně před branami semifinále na 5. místě, přesto se kvalifikovaly do Champions League. Nejvyššího čísla kvalifikace dosáhl Jirka Veselý, když porazil 645 kuželek. Michalu Kratochvílovi se v Bosně nedařilo a nahrál jen 528 kuželek. Tým Orthu dosáhl celkového čísla 3462. Jirkovo číslo v bojích o medaile pak překonali Ivan Totic (KK Mertojak Split) výkonem 646 a Tibor Szel (Szegedi TE) výkonem 653. Titul si z Bosny odváží chorvatský KK Mertojak Split, druhý skončil německý Bamberg a bronz vybojoval maďarský tým Szegedi TE. Bez medaile zůstal srbský Partizan Beograd.

Družstvo žen z Neunkirchenu dosáhlo celkového výsledku 3276. Eva Wendl spolu se svou spoluhráčkou dosáhly celkového čísla 524. Nejvyššího čísla v kvalifikaci žen dosáhla Brigita Strelec (604) startující za KK Triglav Kranj, v semifinálových bojích ji překonala její spoluhráčka Anja Forstnaric 618. Titul získal slovinský KK Triglav Kranj, který ve finále porazil maďarský tým Rákoshegyi VSE. Bronz vybojovaly ženy z německého KC Schrezheim nad Chorvatkami ZKK Istra Porec.

I na poháru NBC startovala družstva s českými zástupci ve svých řadách. Na poháru startovalo 16 ženských a 24 mužských týmů. V soutěži ženských družstev se představilo družstvo KSV Wien, které skončilo na 7. místě. Zásluhu na tomto umístění mají hlavně dvě české hráčky. Veronika Petrov porazila 570 kuželek a Pavlína Procházková 571 kuželek a stala se nejlepší hráčkou svého družstva. Družstvo KSV Wien se taktéž kvalifikovalo do Champions League. Nejvyššího čísla kvalifikace žen dosáhla Leonarda Majer (KK Zagreb) výkonem 604 kuželek. Pro zlaté medaile si došly ženy z německého týmu SKK 98 Poing, které porazily další německé družstvo KV Liedolsheim. Na třetím místě se umístily Chorvatky z KK Zagreb, které porazily své krajanky z KK Admiral Zagreb.

V mužské kategorii startovali za německý SKC Staffelstein Radek Hejhal a Mirek Jelínek. SKC Staffelstein se v kvalifikaci ubránil maďarskému náporu a vybojoval první místo. Do semifinále postoupily ještě Répcelaki SE (HUN), KK Beograd (SRB) a KK Rudar Kakanj (BIH). Nejvyšší číslo kvalifikace zahrál Zapletan Zsombor 654, hrající za Répcelaki. Do boje o zlato se Staffelstein probojoval lehce 6:2 s náskokem 112 kuželek. Finálový zápas proti KK Beograd byl napínavější, ale německý celek prokázal své kvality a nakonec 5:3 vyhrál. Oba naši hráči hrající za Staffelstein patří k oporám týmu. Jejich výsledky na NBC poháru jsou následující: Radek Hejhal 622, 629, 648, Miroslav Jelínek 619, 569 (střídání pro otestování dalšího hráče), 608. Gratulujeme k zisku zlatých medailí!

Datum: 8. 10. 2018 | Sekce: Zahraniční soutěže | Autor: Martina Janyšková