ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

15.kolo ligových soutěží

Výkony v jarní části ligy mužů, oproti podzimu, s výjimkou 13.kola, výrazně poklesly. Toto kolo bylo v průměru na družstvo jen o dvě kuželky lepší než nejslabší kolo minulé (3315). Ženy si vedly v tomto kole lépe než muži. Svědčí o tom tři nové rekordy kuželen.

Výkony v jarní části ligy mužů, oproti podzimu, s výjimkou 13.kola, výrazně poklesly. Toto kolo bylo v průměru na družstvo jen o dvě kuželky lepší než nejslabší kolo minulé (3315). Naopak narůstá dramatičnost v boji o titul. Úřadující mistr Náchod už ztrácí na vedoucí celek, Slavoj, jen dva body, při jednom odloženém utkání. Hodně napoví hned následující kolo, ve kterém se střetnou vedoucí celky na kuželně Slavie.

Theodor Marančák po 15.kole už ztratil celý náskok na čele tabulky jednotlivců, který si vytvořil v úvodu sezóny. Od Michala Jirouše už jej dělí tak malý náskok, že jej nelze postihnou hodnotou s jedním desetinným místem (0,05 poražené kuželky). Slavoj Praha nechal oba body v Olomouci, která se v duelu s vedoucím celkem nenechala deprimovat svým postavením v tabulce, ani kvalitním výkonem Zdeňka Gartuse hned v úvodu utkání. Náchod získal s Dačicemi výrazný náskok hned na začátku a ten ještě umocnil v závěru, ve výborné formě hrající, Michal Jirouš. Výborný souboj o třetí místo, plný kvalitních výkonů, svedl Tábor s Moravskou Slavií. Body si družstva spravedlivě rozdělila, když čtyři hráči (Miroslav Kašpar, Pavel Petrů, Petr Mika a Pavel Palian) se zařadili do dvanáctky nejlepších výkonů na táborské kuželně. Moravská Slavia zde byla druhá nejlepší z hostujících družstev hned za Slavojem. Česká Třebová doslova smetla, po druhém nejlepším výkonu sezóny na zdejší kuželně, Opavu. Ta zde byla ze všech družstev nejhorší. Jiří Hetych se zařadil na čtvrté místo českotřebovského žebříčku a Karel Zubalík na osmé. Luhačovice přijely s prázdnou ze Zábřeha, když se jim nevydařil závěr první třetiny utkání. Uzavírají jen lepším skóre první polovinu tabulky. Ondřej Pospíšil a Martin Sitta se vklínili do první desítky zábřežských výkonů a daleko nezaostal ani Pavel Hrdlička. To vše v součtu znamenalo druhý nejlepší domácí výkon družstva Zábřeha. Přerov, už opět bez Jiřího Zezulky, který se vrátil do Přemyslovic, přišel snadno k bodům ve Vyškově, proti velmi slabě hrajícímu domácímu družstvu. Výkon Přerova ale nelze snižovat. Patřil ve Vyškově k těm nadprůměrným. Vladimíru Mánkovi patří šesté místo na zdejší kuželně.

Ženy si vedly v tomto kole lépe než muži. Svědčí o tom tři nové rekordy kuželen. V Kroměříži překonala rekord kuželny Slavia. V Blansku Lenka Bukovská a v Chomutově Hana Goldemundová. Výkon Lenky Bukovské je i nejlepším výkonem letošní ligové sezóny.

Po sobotních řádných utkáních 15.kola se na jeden den dostala do čela tabulky Slavia lepším skóre před Zábřehem. Po nedělní předehrávce 16.kola se Zábřeh na první místo tabulky vrátil.

V sobotu si přivezl vedoucí celek body z Rýmařova za třetí nejlepší zdejší výkon sezóny. Druhého nejlepšího zdejšího výkonu sezóny dosáhla Jitka Killarová. Výsledek 2:6 ale nestačil Zábřehu k udržení čela tabulky, protože Slavia, po rekordním výkonu v Kroměříži si připsala výhru 0:8 a ta znamenala lepší celkové skóre. Kroměříž nastupuje k posledním utkáním v nezvyklých, omlazených sestavách a nedokáže zatím navázat na podzimní úspěchy. Druhého nejlepšího kroměřížského výkonu dosáhla Jana Pavlíková a další tři slavistky (Růžena Smrčková, Lucie Vaverková a Šárka Marková) se zařadily do první desítky. Kroměříž prohrála doma v této sezóně poprvé. Ani rekord kuželny Hany Goldemundové a výkon Miroslavy Janulíkové, který ji řadí do chomutovské „top ten“ nepomohl Přerovu k zisku bodů. Jirkovské hráčky sice žádné pětistovky nedosáhly, ale vyrovnanost výkonů jim přinesla nejvyšší domácí číslo a co je důležitější, i body. Šumperk hostil předposlední Ratíškovice a po podprůměrném výkonu mu dalo hodně práce, aby je zdolal. Konstruktiva překvapila o tomto víkendu hned dvakrát. Poprvé, když si odvezla bod z Blanska. Úžasný souboj, na hranici nejlepších výkonů ligy, viděli diváci mezi dvěma Lenkami, Kalovou a Bukovskou. Ta hostující byla nakonec úspěšnější v novém rekordu kuželny a v nejlepším ligovém výkonu a na bodu, který Konstruktiva získala, má výrazný podíl. K tomu druhému překvapení se ještě dostanu. Náchod se v posledních kolech vzpamatoval a záchrana v soutěži získává reálnou podobu. Patří mu jarní třetí příčka hned za oběma ligovými suverény. S Jičínem to ale nebylo lehké. Hostující družstvo do poloviny utkání vedlo a definitivní podobu výsledku dala teprve výborným výkonem Michaela Kučerová.

V neděli byly na pořadu dvě předehrávky. Kroměříž zhodnotila své šance na úspěch v Zábřehu a vyslala na zkušenou čtyři prvoligové debutantky. To dalo ráz celému utkání. Brzy bylo rozhodnuto a domácí družstvo mohlo hrát v tréninkovém rytmu. Už si ani nepamatuji, kdy Rýmařov naposled vyhrál a možná si to nepamatují ani domácí ženy. Tentokrát připravily Konstruktivě to druhé překvapení. Z hostujícího družstva lze pochválit jen mistryni světa, Lenku Bukovskou, za čtvrtý nejlepší rýmařovský výkon. To už ale bylo ve chvíli, kdy nebyl nic platný. Do desítky se vešla z domácího družstva výborná Andrea Bučková.

Datum: 5. 2. 2006 | Sekce: Výsledkový servis | Autor: Jindřich Svoboda