ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS družstev – pátý den – shrnutí

Pátý den základní části soutěže družstev žen.

Česko Itálie
Hana Wiedermannová 593 3:1 537 Annamarie Innerhofer
Naděžda Dobešová 609 4:0 569 Dagmar Wiedenhofer
Natálie Topičová 589 3:1 552 Christine Innerhofer
Olga Hejhalová 619 4:0 542 Heidi Hofer
Veronika Petrov 551 3:1 541 Stefanie Schölzhorn
Renáta Navrkalová + Dana Wiedermannová 599 3:1 583 Laura Runggatscher
  3560 20:4 3324  
  8 : 0  

Poslední utkání v základní skupině sehráli české ženy proti Itálii. Jednalo se sice o jejich teprve druhý soutěžní zápas, ale i přesto šlo o první místo ve skupině a výhodnější los pro čtvrtfinále. 

Češky byly velkými favoritkami, i přes to bylo neradno soupeřky podcenit. Proto trenér Keprt do úvodu poslal Hanu Wiedermannovou, kterou doplnila žijící legenda, kuželkářský Jaromír Jágr, Naďa Dobešová. Ta hned mladým ukázala, že to ještě opravdu nezapomněla a uvedla se dráhou 171. Tím si vytvořila dostatečný náskok na svou soupeřku, který až do konce postupně zvětšovala, jasná výhra 609:569. Wiedermannová měla průběh o malinko složitější, zvlášť když prohrála druhou dráhu v poměru 137:136. Přesto však hlavně ve druhé polovině nad soupeřkou dominovala, další jasná výhra 593:537.

Střed se vrátil do původní složení, Natálie Topičová hrála s Olgou Hejhalovou. Topičová měla ospalý úvod, její soupeřka toho využila a vybudovala si dvaceti kuželkový náskok. Topičová tedy musela od druhé dráhy přidat, náskok se jí podařilo stáhnout již poměrně záhy, dostala se do vedení ještě v závěru první poloviny, a to již nepustila, 589:552. Hejhalová hrála celou stodvacítku stabilně. Jediný oddechový čas si vybrala ve třetím plných (88). Soupeřka se jí zvládla držet jen na dvou dráhách, na zbylých výrazně ztrácela. Celková výhra 619:543 byla jednoznačná. 

Na závěr trenér Keprt nejprve připravil technické střídání, když Alenu Kantnerovou nechal odpočívat a nahradila ji Veronika Petrov. S ní do hry nastoupila Renáta Navrkalová. Hvězda rakouského St. Pöltenu nezačala první dráhu vůbec dobře a výrazně prohrála (139:166). Na druhé naopak díky lepší plné zvítězila a ztrátu stáhla. Vzhledem k průběhu utkání ji na druhou polovinu nahradila Dana Wiedermannová. Ta se také nejprve rozehrávala, na druhé, poslední dráze již hrála bezchybně. Soupeřka, Laura Runggatscher, se však nevzdávala a v podstatě až do konce držela naději na bod, nakonec prohrála 583:599. Petrov si po celou dobu hlídala soupeřku. Její výkony sice nebyly úplně vysoké, ale na výhry na dráhy to stačilo. Za stavu 3:0 jí poslední dráha nevyšla, takže se Italka dotáhla. To ale nemohla nic změnit na tom, že Petrov zvítězila 551:541. 

Češky zvítězily hladce 8:0 3560:3324, když soupeřkám povolily uhrát jen čtyři dráhy. Vzhledem k výsledkům ve skupině A čeká Češky v pátek od 15:00 bývalé federální derby s nažhavenými Slovenkami.

Souhrn ostatních utkání

Ráno si nejprve na závěr svého vystoupení na MS zatrénovaly Bosňanky. Vedle nich o čest zápas zklamaných sehrály Rakušanky s Estonkami. Rakušanky v předchozích zápasech trápily favorizované Maďarky i domácí výběr. Naopak proti Estonkám byly samy favoritkami a svou roli příliš nezvládaly. Hráči z pobaltské země až do posledních hodů držely takřka vyrovnaný stav a chvílemi i vedly. Na úplném konci utkání se ale přeci jen projevily větší zkušenosti a možná i kvalita, která byla na straně Rakušanek. Ty tak zvítězily 6:2 3425:3390.

V souběžně hraném utkání s českým zápasem se o prvenství ve skupině D utkaly Německo s Maďarskem. Průběh byl podobný jako u předchozího utkání. Německo bylo favoritem. Maďarky ale nehrály vůbec špatně, a tak jim Němky nedokázaly odskočit. Maďarky chvílemi i vedly a sahaly minimálně po bodu. Frenetické povzbuzování domácího publika ale Němky vyhecovalo. Závěrečná šedesátka posledního náhozu tak zcela patřila jim. Maďarky jejich maximálnímu náporu nedokázaly čelit. Němky zvítězily 5:3 3594:3532.

Odpolední session nejprve zahájily Slovenky s Dánkami. Slovenky si výhrou 7:1 3477:3116 stvrdily postup mezi nejlepší osmičku šampionátu. Vedle nich si poslední vystoupení výhrou zpříjemnily Francouzky. 

Večer, v samotný závěr základní části ženské soutěže se Slovinky utkaly s Rumunkami. Rumunky musely nutně zvítězit, aby měly šanci na postup, a to vzhledem k prohře se Slovenkami. Slovinky měly lepší vstup do utkání, když vyhrály oba souboje, ovšem na poražené kuželky byl stav vyrovnaný. Prostřední část zápasu dopadla smírně, a tak rozhodnout musel závěr. Luminita Viorica Dogaru dala Rumunkám naději v podobě výborného výkonu 635, Slovinky však výkony na hranici 600 kuželek v klidu pohlídaly náskok a konečnou výhru 6:2 3556:3527. Vedle nich souboj o první místo ve skupině svedly Chorvatky se Srbkami. Balkánské derby mělo favorita v podobě reprezentantek v červenobílých dresech Chorvatska. Favorit svoji roli potvrdil hned úvodu, kdy Marijana Liovic zahrála 639 a Klara Sedlar dokonce 643. Tím bylo prakticky hotovo. Maja Djukič sice v prostřední části hry zahrála 639 a výrazně vyhrála. V závěru však Nataša Ravnič-Gasparini nahrála 631 a Ines Maričič ještě o 35 více, tedy krásných 666. Chorvatsko zvítězilo 7:1 3743:3549.

Program čtvrtfinále

V pátek ráno vše načnou od 8:00 Slovinky s Italkami, vzhledem k výkonů obou týmů by to měla být jasná záležitost pro Slovinsko. V 11:30 budou hrát Chorvatky proti Maďarkám. S přihlédnutím k dosavadním výkonům by výhra Maďarska byla senzací. Od 15:00 hrají naše děvčata se Slovenkami. Ty sice v průměru dosahují nižších čísel než Češky, vyhecované derby však většinou bortí všechny předpoklady. A poslední čtvrtfinále si od 18:30 zahrají domácí Němky se Srbkami. Tento zápas by mohl přinést napínavou bitvu. Němky budou mít v zádech podporu domácích fanoušků, a to by jim mohlo vnést vítr do plachet. Hrát se dle rozpisu bude na dráhách 5–8.

Datum: 24. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek