ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

MS dorostu – finále – shrnutí závěrečného dne

Shrnutí závěrečných bojů MS dorostu! Naši reprezentanti sahali po medailích.

Poslední den MS dorostu, to je vždy den, kdy se 24 nejlepších hráčů a hráček z týmové soutěže představuje v závěrečném finále. Ten den jsou rozdělovány hned čtyři sady medailí. Dvoje za finálová vystoupení, dvoje za kombinaci.

Dorostenky

Za Česko se posledního dne zúčastnily dvě dorostenky, Karolína Kovaříková se Štěpánkou Vytiskovou, a tři dorostenci, Vojtěch Novák, Jan Mecerod a Ondřej Matula. První šla do hry Vytisková. Od začátku předváděla velmi dobrou hru a spolu s Polkou Katarzynou Mrockiewicz se přetahovala o vedení v rámci náhozu. 154 z první dráhy, doplnila druhou za 152. Na třetí se jí nevyvedla dorážka, ale i přesto uhrála 146 kuželek. Na poslední dráze dlouho útočila na šestistovku, zároveň se přetahovala s Polkou. Úplný konec hry jí ale nevyšel, a tak z toho nakonec bylo 596 kuželek a průběžné druhé místo, 4 kuželky za Polkou, které naopak závěr vyšel náramně. Zároveň byla Vytisková i průběžně druhá v kombinaci.

V druhém náhozu hrála nejlepší z týmové soutěže Karolína Kovaříková. Kovaříková parádně vyšel vstup do hry, zvláště pak první dorážka, díky které úvod zakončovala za 160. Naopak druhá dorážka byla slabší, a tak v polovině měla Kovaříková 297. Hlavní soupeřkou v náhozu jí byla, stejně tak jako u Vytisková, Polka, a to Nicoletta Dudziak, mistryně světa ze sprintu. Kovaříková se na třetí dráze mírně zlepšila (142), ale na závěr se trápila. Dvakrát čest práci v dorážce ji připravilo o lepší výsledek. 124 poslední dráha znamenala celkový součet 563 kuželek. Polka Dudziak zahrála 598 kuželek. Průběžně první v kombinaci byla Maďarka Csenge Sabjan, která ve finále hodila 595, celkem 1167.

Poté přišel závěrečný nához a s ním především chorvatsko-německý souboj. Z jasně nejlepší pozice šla do finále domácí Bianca Zimmermann, která v týmové soutěži zahrála 648. Na nejbližší konkurentku tak měla náskok 31 kuželek. Chorvatky Matea Juričič, Tea Dragičevič a další Němka Samantha Jones se toho ale nelekly a od prvních hodů útočily naplno. Zimmermann se v první polovině dařilo jejich náporu odolávat. Postupně ale čím dál tím víc vadla. Domácí fanoušci výrazně pomohli Jones, která byla v laufu. Chorvati poté mocně podporovali Dragičevič a především Juričič, která nejvíce Zimmermann stahovala. Pro favorizovanou Němku nakonec finále nejhůře, jak mohlo. Zahrála "jen" 555 kuželek. Ve finále tedy skončila až patnáctá. Navíc se před ní v kombinace dostaly všechny dříve zmíněné hráčky, a tak skončila zcela bez medaile. Bronz v kombinace připadl Dragičevič, která ve finále dosáhla na 591, celkem 1208, o pět kuželek více než Zimmermann. Třetí příčku ve finále uhájila Polka Mrockiewicz. Dvě stříbra, tedy jak za finále, tak v kombinaci, slavila Jones. Jejím finálový výkon 628 dal celkový součet 1210. Dvojnásobnou mistryní světa se stala Matea Juričič. V nervy drásajícím závěru dokázala o pět kuželek pokořit výborně finišující Jones, v kombinace se její součet zastavil na 1233 kuželkách, což je nový světový rekord. Vytisková skončila ve finále těsně pátá, Kovaříková 13. V kombinace pak Vytisková desátá, Kovaříková 15.

Dorostenky – finále
1. CRO Matea Juricic 633
2. GER Samantha Jones 628
3. POL Katarzyn Mroczkiewicz 600
5. CZE Štěpánka Vytisková 596
13. CZE Karolína Kovaříková 563
Dorostenky – kombinace
1. CRO Matea Juricic 1233 (WR)
2. GER Samantha Jones 1210
3. CRO Tea Dragicevic 1208
10. CZE Štěpánka Vytisková 1159
15. CZE Karolína Kovaříková 1131

Dorostenci

Po tomto dramatu šli do hry dorostenci. Matula se rozjížděl zvolna. První dráhu uhrál 139, na druhé již přidal 143. Nejlepší byla z jeho pohledu dráha třetí, kde se skloubila dobrá plná i dorážka a celkový součet 157. Ještě poslední plné Matula zahrál velmi dobře, dorážka ho ale zradila. Celkový součet 572. Nejlépe z celého náhozu zahrál Slovinec Denis Pasic, který třetí dráhu zahrál 184 (107+77), celkem 636 a stal se jedním z hlavních adeptů zlaté medaile z finále.

V prostředním náhozu se představil Mecerod s Novákem. Novákovi vyšla úvodní plná, Mecerodovi naopak dorážka, takže Novák zahrál 143, Mecerod o jednu víc. Na druhé už Novákovi sedla i dorážka, zahrál celkem 161 a v polovině měl nahráno 304 kuželek. Naopak Mecerod se dráhou spíše protrápil. 139 ale nebylo nikterak zlým počinem. Třetí třicítka naopak byla koncertem v podání Meceroda, který ke stovce do plných přidal 68 dorážku. Tím se dostal na součet 451. To samé číslo svítilo i u Nováka, který dráhu jistě na 147. Na závěr se oba naši hráči přetahovali o nejlepší výkon. Oba zahráli plné 100. Novák se nakonec zastavil na celkovém čísle 602 kuželek. Mecerod byl ještě o devět kuželek lepší, zahrál 611. To v tu chvíli znamenalo druhé a třetí místo ve finále, a zároveň i v kombinaci, kde oba dosáhli na 1198 kuželek s tím, že Mecerod byl na lepší dorážku na lepší příčce.

Závěrečná runda to byl souboj dvou vynikajících Němců, Daniela Barth a Lukase Funka, s rakouskou eskadrou Matthiase Zatschkowitsche a Lukase Temistokla. Právě prvně jmenovaný byl hlavním adeptem na výhru v kombinaci, neboť měl na druhého Bartha náskok 4 kuželek z týmové soutěže (650:626). Každý z těch čtyř uvedených, zbylá čtyřka hráčů se jim výkony ani nepřiblížila, měla chvilku navrch a chvilku naopak ne. Na závěr z nich prostě musel i při skvělých výkonech být někdo, kdo bude nešťastný. Všechno to padlo na Lukase Funka. Ten v nervózním závěru hodil 607, což ve finále znamenalo šesté místo a v kombinaci (1225) čtvrté místo o jednu kuželku. Lépe dopadl Temistokle. Ani jemu nevyšel úplně závěr, celkem zahrál 608, ale právě ta jedna kuželka navíc mu zajistila bronz z kombinace, ve finále byl pátý. Útok na zlata nevyšel ani Barthovi. Ani on se nevyhnul výpadkům a málem opět kvůli horšímu konci přišel o medaili z finále. Celkových 617 mu ale nakonec stačilo na bronz, když posledním hodem překonal Meceroda. Výhru v kombinaci nakonec slavil hlavní adept zlata, Zatschkowitsch, celkem 1280. Ani on však nemohl být stoprocentně spokojený, neboť finálových 630 stačilo "jen" na stříbro z finále. Zlato si odnesl Slovinec Pasic (636). Češi skončili velmi vysoko. Mecerod ve finále čtvrtý, v kombinaci šestý, Novák v obou disciplínách sedmý. Matula je doplnil na 14. místě ve finále a 16. v kombinaci. V soutěži národů byla nejúspěšnější výprava Chorvatska, před domácími reprezentanty a Rakušany. Češi skončili osmí, slušných výsledků sice uhráli dost, ale medaili bohužel jen jednu.

Dorostenci – finále
1. SLO Denis Pasic 636
2. AUT Matthias Zatschkowitsch 630
3. GER Daniel Barth 617
4. CZE Jan Mecerod 611
7. CZE Vojtěch Novák 602
14. CZE Ondřej Matula 572
Dorostenci – kombinace
1. AUT Matthias Zatschkowitsch 1280
2. GER Daniel Barth 1243
3. AUT Lukas Temistokle 1226
6. CZE Jan Mecerod 1198
7. CZE Vojtěch Novák 1198
16. CZE Ondřej Matula 1151

Takové bylo MS dorostu 2017, za dva roky se nejlepší hráči do osmnácti let utkají znovu, v Rokycanech!

MS dorostu 2017
Datum: 20. 5. 2017 | Sekce: Reprezentace | Autor: Lukáš Dařílek