ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Nejlepšími kuželkáři vyhlášeni Bukovská a Gartus

V sobotu 7.1.2006 proběhlo v Zábřehu slavnostní vyhlášení výsledků anket o nejlepší kuželkáře roku 2005, které zvolila odborná porota. Poprvé v historii byly vyhlášeny i ankety trenér a rozhodčí roku.

Zdeněk GartusVítězem ankety Kuželkář roku 2005 se v mužské kategorii stal Zdeněk Gartus (Slavoj Praha), úřadující mistr České republiky v kategorii jednotlivců a nejlepší hráč reprezentace na Mistrovství světa v Novém Sadu (SCG) v soutěži družstev. Druhé místo obsadil Jiří Němec z klubu TJ Centropen Dačice, překvapivý mistr světa ze soutěže tandemů a třetí místo obsadil Theodor Marančák (TJ Sokol KARE Luhačovice), který je nejlepším hráčem mezi jednotlivci po podzimní části první ligy.

Lenka BukovskáTitul Kuželkářka roku 2005 získala Lenka Bukovská (KK Konstruktiva Praha) mistryně světa v soutěži tandemů. Na druhém místě se umístila Šárka Marková, hráčka mistrovského klubu KK Slavia Praha a vítězka Mistrovství České republiky jednotlivkyň. Sedminásobná vítězka ankety Naďa Dobešová, která je základním stavebním kamenem ženské reprezentace a vítěze Champions League německého klubu Victoria Bamberg, se umístila na třetím místě.

Vítězem ankety Junior roku 2005, která je určena pro hráče ve věku 15–23 let, se stal nejúspěšnější český hráč z Mistrovství světa juniorů v Náchodě Robin Parkan (KK PSJ Jihlava), který jako jediný z českých reprezentantů postoupil do finále jednotlivců. Na druhé místo zvolila svým hlasováním odborná porota jeho reprezentačního i oddílového spoluhráče Jana Kotyzu. Další z juniorských reprezentantů Martin Vaněk z Hagemannu Opava obsadil třetí místo.

Nejlepší Juniorkou roku 2005 byla zvolena Dana Wiedermannová z KK Zábřeh. Opora vicemistra naší ženské ligy v uplynulém roce reprezentovala úspěšně na juniorském i seniorském šampionátu. Hned za ní skončila její sestra Hana Wiedermannová, která získala v roce 2005 kromě druhého místa na Světovém poháru dorostu i bronzovou medaili na juniorském mistrovství světa v soutěži dvojic. Loňská vítězka ankety Lucie Vaverková, bronzová medailistka z juniorského šampionátu (ze soutěže jednotlivkyň), obsadila třetí místo.

Z hráčů ve věku 10–16 let volí odborná porota Talenty roku, kteří v uplynulém roce dosáhli největšího výkonnostního vzestupu. Za rok 2005 byli Talentem roku zvoleni Jan Ševela (KK PSJ Jihlava) a Ludmila Johnová (TJ Loko Č. Třebová).

V letošním roce byl poprvé hlasováním prvoligových a druholigových družstev určen nejlepší rozhodčí uplynulého roku. Vítězkou ankety se stala Soňa Keprtová.

Trenérem roku byl zvolen Luděk Keprt, trenér ženského prvoligového družstva KK Zábřeh a reprezentační trenér, který vedl na mistrovství světa v Náchodě velice úspěšně družstvo juniorek, jehož hráčky získaly 4 bronzové medaile.

Při příležitosti slavnostního vyhlášení výsledků anket byla symbolicky otevřena kuželkářská Síň slávy, do které budou uváděny nejvýznamnější osobnosti, jenž se svými sportovními výkony nebo jiným způsobem výrazně zapsaly do historie kuželkářského sportu v České republice i ve světě.

Jako první byli do Síně slávy uvedeni bývalí předsedové československého kuželkářského svazu Antonín Cihlář, Josef Habřina a Miloš Navrkal, sedminásobná mistryně světa Naďa Dobešová, bývalá úspěšná reprezentantka Marie Švorbová a Václav Šavlík, dlouholetý funkcionář a úspěšný reprezentant.

Stáhnout kompletní výsledky (PDF)

Datum: 7. 1. 2006 | Sekce: Ostatní | Autor: Michal Maryška