ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za SP žactva a MS dorostu

Mistrovství světa družstev v německém Speichersdorfu pomalu a jistě spěje ke svému závěru. Pojďme se však podívat, jak to vše začalo. Před dospělými dostali v Německu příležitost porovnat své umění nejprve mladí kuželkáři.

IV. Světový pohár U14

Světový pohár U14 2015 (Speichersdorf, GER) První na řadu přišli žáci se svým Světovým pohárem U14. Nás zastupovali letošní vítězové PMN: Kateřina Vyhnálková a Petr Vaněk. Komise mládeže ČKA rozhodla, že jejich trenéry pro tuto akci budou David Wohlmuth a Tomáš Vít. Pro trenéry a pochopitelně také pro hráče se jednalo o premiéru v mezinárodních soutěžích.

Oba naši reprezentanti vstoupili do soutěže velice dobře, když Katka v dopolední kvalifikaci výkonem 557 skončila druhá a Petr náhozem 539 byl třetí. Oba tak bez zaváhání postoupili do finále, které bylo na pořadu následující den – v pátek 8. 5. 2015. Čtvrteční odpoledne bylo vyhrazeno pro soutěž dvojic. Katka opět předvedla solidní výsledek: 543; Petrovi se však nedařilo a jeho 489 znamenalo, že celkovým součtem 1032 skončila naše dvojice na 8. místě.

V pátečním finále se našim hráčům příliš nevedlo. Viditelně jim docházely síly: fyzické i psychické. Oba se svorně svými výkony (Katka 520, Petr 499) zařadili na závěr finálového pole.

Světový pohár U14 je něco, co nelze srovnávat s žádnou soutěží u nás: vysoká mezinárodní prestiž, velký pocit zodpovědnosti, 3×120 hs ve dvou dnech, hra s koulí 15 cm. Pro oba naše zástupce to byla velká škola. Sami jasně poznali, kde mají své rezervy. Pokud se z toho dokáží poučit a své zkušenosti dobře využít ve svém dalším sportovním životě, splnilo jejich vystoupení na SP svůj účel. Věřme také, že se stanou vzorem, který přitáhne k našemu sportu další mladé zájemce.

XI. Mistrovství světa U18

Na Světový pohár U14 navázalo Mistrovství světa U18 (tj. dorostu). Než se mu budeme věnovat, připomeňme si, že na tom minulém před dvěma lety v maďarském Zalaegerszegu skončili naši dorostenečtí reprezentanti bez zisku medaile na 7. místě v hodnocení národů. Nejlepšího výsledku tehdy dosáhla Linda Utíkalová, když se v kombinaci jednotlivkyň umístila na 6. místě. To letošní MS dopadlo pro nás mnohem lépe.

Družstva dorostenek

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)První na programu šampionátu byla soutěž družstev dorostenek. Často se říká, že dobré vykročení je důležité pro zdárný průběh celé akce. Roli „super načínáka“ svěřil trenér Jenda Výrek Nině Brožkové. Pro Ninu to byla premiéra na mezinárodní scéně a vyrovnala se s ní na výbornou. Její nához 589 byl druhý nejlepší mezi prvními hráčkami všech družstev a jen o 2 kuželky za nejlepší Srbkou Ljubenković.

Naší druhou hráčkou byla Míša Dvořáková, nejmladší v našem týmu. Hra se jí nedařila a po půlce ji vystřídala Veronika Wohlmuthová. Bohužel ani Verče se hra nedařila, byla jen o pár kuželek lepší než Míša. Jejich společný výkon 528 nás nepotěšil. V tuto chvíli se projevila síla celého kolektivu. Co se stalo, se stalo a nemá už smysl se tím zaobírat. Všichni se soustředili na druhou polovinu soutěže družstev. Nejprve přišla na řadu Natálka Topičová a na 100 % splnila svoji roli. Jako jediná z družstva měla zkušenosti s podobnou soutěží a plně toho využila. Náhozem 604 kuželek se stala nejlepší hráčkou v soutěži družstev a opět nás vrátila do boje o medaile.

Roli „dotahováka“ přisoudil trenér Nikole Portyšové, která se svého úkolu nezalekla. Od počátku nasadila ostré tempo a své soupeřky drtila. Samotný závěr byl napínavý, ale Nikča udržela nervy na uzdě a výkonem 600 poražených kuželek zajistila pro naše děvčata zlatou medaili a mistrovský titul v novém českém rekordu 2321.

Družstva dorostenců

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)Neděle 10. 5. 2015 byla vyhrazena soutěži družstev dorostenců. O náš dobrý vstup se zasloužil Mojmír Holec. Jeho výkon 605 znamenal v tom okamžiku teprve třetí šestistovku na MS – a pod všemi byli podepsáni naši hráči. Druhý post svěřil trenér Petr Dobeš našemu nejzkušenějšímu hráči: Honzovi Bínovi. Záměr se podařil, Honza sice šestistovku nepokořil, ale chyběly mu k tomu jen 4 kuželky – náš prapor stále vlál vysoko. Tento příjemný stav platil i po našem třetím hráči, kterým byl Dominik Ruml. V rozhodujících chvílích si vypomohl hodovkami a po posledním hodu mu na displeji svítilo výborných 594. Náš poslední hráč, Pepa Brtník nastupoval kvůli špatnému umístění družstva na minulém MS už v předposlední rundě. V závěru byla na Pepovi znát nervozita. Mrzet ho může poslední hod, kdy do plných vyrazil jen 2 kuželky a připravil se tak o účast ve finále. Přesto tíhu zodpovědnosti ustál a jeho výkon 573 znamenal pro nás průběžně vedoucí pozici v novém českém rekordu 2368.

V poslední rundě si k mistrovskému titulu v novém světovém rekordu 2483 (jediný, který při MS dorostu padl) dokráčeli Chorvaté. Na druhé místo se zařadili domácí Němci. Zpočátku se zdálo, že nás budou ohrožovat naši východní přátelé ze Slovenska, ale nakonec nás už nikdo další nepřekonal, a tak si naši reprezentanti mohli opět užít stupňů vítězů. Po dvou dnech bylo rozhodnuto, že žádný z našich reprezentantů se nebude vracet domů bez medaile. Medailová žeň však neměla ještě skončit.

Tandemy

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)Pondělní program MS patřil tandemům. Celkem se na start postavilo 16 tandemů dívek a 16 tandemů chlapců. Každý stát měl k dispozici 1 místo v každé kategorii. Obsazení volných míst byla nalosována při technické poradě. Díky tomu jsme v kategorii dívek měli dvojí zastoupení.

Z prvního kola postoupily oba naše tandemy dívek, shodou okolností oba na Sudden-Victory. Zatímco Natálka s Nikolou nenechaly nic náhodě a obě srazily všechny kuželky, tak Míša s Verčou se nemusely příliš snažit: jejich soupeřky se zmohly v součtu na pouhých 7 kuželek. Druhé kolo se stalo konečnou pro Natálku s Nikolou. V závěru první dráhy daly Němkám šanci na zisk setového bodu, ty toho využily a nastartovaly tak svojí cestu k mistrovskému titulu. Naopak druhá dvojice – Míša s Verčou – se nenechala od polského tandemu zastavit. Vítězství v Sudden-Victory v poměru 11:10 znamenalo postup do třetího kola. V něm narazily na Slovinky, které jim vystavily stopku. I přes porážku se naše reprezentantky mohly radovat. Vždyť vybojovaly bronzové medaile a zlepšily si náladu po svém nepovedeném vystoupení v soutěži družstev.

Kategorie dorostenců nám takovou radost neposkytla. Trenér nasadil nejsilnější pár: Mojmír a Honza. Bohužel svoji pouť pavoukem soutěže ukončili na samém počátku, když v úvodním kole nestačili na Francouze – ti si nakonec vybojovali bronzové medaile. O titul si to rozdali Srbové s favorizovanými Chorvaty. O vítězích muselo rozhodnout Sudden-Victory, ve kterém Chorvaté katastrofálně selhali. Díky poměru 17:6 se z titulu mohli radovat Srbové.

Smíšené tandemy a sprinty

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)První dva dny se rozdávalo po jedné sadě medailí. V pondělí byly k dispozici dvě a na úterý byly nachystány tři – a to pro soutěž smíšených tandemů a pro soutěž ve sprintu dívek a chlapců. Zatímco v soutěži tandemů jsme měli jen jedno želízko v ohni, tak v obou kategoriích ve sprintu jsme měli po třech.
Nejprve byla rozehrána soutěž v tandemech. Naše barvy zde měli hájit Honza s Ninou. Bohužel moc dlouho se jim to nedařilo. Hned v prvním kole byli vyřazeni (jak jinak než v Sudden-Victory) slovenskou dvojicí.

Do sprintu děvčat nastoupil za nás trojlístek „N“ – Natálka, Nikola a Nina. První zaváhala Nina. A to doslova a do písmene. Hned na úvod prohrála první dráhu, protože jí vypršel časový limit. Druhou dráhu sice vyhrála, ale v Sudden-Victory byla úspěšnější její italská soupeřka. Menší náplastí na toto zaváhání byl fakt, že v druhém kole by narazila na Ninu. Ta nezaváhala a Italku vyřadila. Do čtvrtfinále tak (s ohledem na los) postoupilo maximum našich hráček: vedle Niny se do třetího kola probojovala také Natálka. Bohužel obě hráčky zůstaly před branami stupňů vítězů. Na konci soutěže propukla naopak radost u našich východních sousedů – Dominika Jankovičová ze Slovenska se stala mistryní světa.

V kategorii chlapců dostali příležitost nás reprezentovat Honza, Dominik a Petr Hendrych, pro kterého to byla první příležitost zahrát si na MS. Zatímco Honza s Dominikem svorně vypadli v prvním kole poměrem 0:2 na dráhy, Petr vstoupil do soutěže vítězstvím 2:0. Tím odstartoval svoji spanilou jízdu soutěží. A nebyla to cesta krátká. Sice klopotná, ale úžasná. Každého soupeře si nejprve pustil před sebe, a pak si ho vychutnal. Vycházelo mu to dobře až ve finále se to zadřelo: posledním hodem při první Sudden-Victory vyrazil od roha jen 4 kuželky. Němec Sommer vycítil svoji šanci a druhé Sudden-Victory ji zrealizoval. Přesto je pro Petra zisk stříbra vynikající výsledek. Díky němu zavřel ústa i případným kritikům, kteří by mohli poukazovat, že si bronz v soutěži družstev nezasloužil (když do ní nezasáhl).

Finále jednotlivců

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)Mistrovství světa gradovalo čtvrtý den finálem jednotlivců. To nejprve rozehrály dívky. První dvě rundy nás příliš nezajímaly, protože jsme v ní neměli své hráčky. Přesto za zaznamenání stojí výkon Srbky Herminy Lukać, která se v druhé rundě výkonem 609 usadila na prvním místě (a už tam zůstala). Do poslední rundy nastupoval za nás opět trojlístek „N“ – Natálka, Nikola a Nina. I když se děvčata snažila a bojovala, stal se určitě pro Natálku s Ninou jejich finálový start zklamáním. Nás však může těšit výkon Nikoly. Svým finálovým náhozem 587 si sice vybojovala nepopulární „bramborovou“ medaili, ale právě zásluhou tohoto výkonu se v součtu se startem v družstvech stala mistryní světa v prestižní soutěži v kombinaci. Součtem 1187 navíc vytvořila nový český rekord.

Finále chlapců nám již medailovou radost nepřineslo. Přesto se v něm naši hráči neztratili. Honza výkonem 607 skončil na pěkném pátém místě a Dominik byl náhozem 606 hned za ním. V kombinaci byl nejlepší Honza na osmém místě. Finále se stalo doménou Chorvatů. V samotném finále nebyli 100% – bronz patří Rumunovi Lincu – kombinaci však ovládli a stupně patřily jen jim. V souvislosti s kombinací stojí za pozornost výsledek Němce Bauerleho. V družstvech byl s přehledem nejlepší, aby ve finále porazil téměř o 100 kuželek méně a v kombinaci zůstal těsně pod stupni vítězů.

Závěr

Kuželky nejsou jednoduchým sportem. K vítězství na MS je třeba umět kuželky hrát, ustát atmosféru soutěže a mít trochu sportovního štěstí. Plusem letošního MS může pro nás být fakt, že máme mladé hráče, kteří kuželky umí hrát a dokáží se vyrovnat s atmosférou soutěže, která v našich domácích podmínkám nemá obdoby. Pokud zůstanou kuželkám věrní a dostanou se na další MS, mohou svoji zkušenost využít a navázat na úspěchy ze Speichersdorfu. Přiznejme si však, že všechno nebylo ideální. I hráči to jistě vědí. Příkladem může být ztráta koncentrace v samotném závěru startu. Před posledním hodem na dráze (hraným do všech 9 kuželek) se obvykle říká: „Co nejvíc!“ Na MS však pro nás mnohdy platilo: „Co nejmíň.“

Po skončení MS jsem ještě v jeho dějišti poblahopřál medailistům, poděkoval osobně všem hráčům, reprezentačním trenérům a dalším členům našeho realizačního týmu za dosažené výsledky a popřál jim hodně úspěchů v jejich dalším sportovním životě. Hráče jsem požádal, aby naše poděkování tlumočili také svým rodičům a oddílovým trenérům. Bez nich by nebyli schopni dosáhnout výsledků, které se jim na MS povedly.

Poděkování si však také zaslouží Jana Holubová s Renatou Šimůnkovou, které se snažily – vedle svých dalších povinností – předávat informace o úspěších našich hráčů českým fanouškům doma. Nebylo to jednoduché. Německo, tahoun EU – člověk by čekal, že v dějišti šampionátu bude vyřešen problém s připojením se k internetu. Nebyl! Přesněji řečeno byl, ale velice nedostatečným způsobem. Pro MS družstev jsme se z toho poučili.

Mistrovství světa U18 2015 (Speichersdorf, GER)Poslední poděkování patří kuželkářským fanouškům, kteří se přijeli na naše hráče podívat do dějiště MS a osobně je podpořit. Kdyby se udělovaly medaile za podporu hráčů z hlediště, stříbro by bylo naše – na domácí Němce nikdo neměl. I oni tak mají svůj nezanedbatelný podíl na celkovém třetím místě naší výpravy v hodnocení národů.

Velmi často se diskutuje, zda jsou kuželky individuální či kolektivní sport. Samozřejmě, že hráč je na dráze sám. Záleží pouze na něm, jak se mu povede odhození koule. Při soutěži na takovéto úrovni rozhodují úplné maličkosti. A mezi ně zcela jistě patří psychická pohoda. Pokud se týmu daří, pokud se nese na vítězné vlně, je k úspěchu mnohem blíž. A my jsme zásluhou našich hráčů kráčeli od jedněch stupňů vítězů k dalším. Každý den stál někdo z našich hráčů na bedně a dvakrát nám dokonce zahráli naší hymnu. Úžasný zážitek, který si hráči připravili v prvé řadě pro sebe a pak také pro nás, diváky a fandy kuželkářského sportu.

Je příjemné hodnotit úspěšný šampionát. Věřme, že k tomu budeme mít co nejvíce příležitostí. Hlavně však nesmíme usnout na vavřínech. Jedno mistrovství skončilo a už je třeba se chystat na další. Tak ať je také úspěšné.

Datum: 21. 5. 2015 | Sekce: Reprezentace | Autor: Jiří Jančálek