ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2013/14 – 12. kolo soutěže

I přes prohru v brněnském derby vedou tabulku Husovice s náskokem dvou bodů na Slavoj Praha. Šest šestistovek padlo na kuželně v Náchodě.

Hosté zaznamenali ve 12. kole soutěže jedinou výhru a to zásluhou Slavoje Praha, který připravil Spartaku Přerov další domácí prohru. Ve zbývajících utkáních se ze zisku bodů radovaly domácí celky. Ligovou tabulku vede i přes prohru v brněnském derby Sokol Husovice s náskokem dvou bodů na pražský Slavoj a tří na Moravskou Slávii Brno. Na konci tabulky k velkým změnám nedošlo. Oba celky na sestupových postech prohrály. Poslední Centropen Dačice ztrácejí na předposlední Přerov bod a TJ Třebíč na desátém místě, se kterou v tomto kole prohrály, pět bodů.

Jednotlivci se v tomto kole činili. Šestistovku překonali v tomto kole celkem patnáctkrát. Nejvíc šestistovek padlo na kuželně v Náchodě, kde se to hráčům podařilo šestkrát. V Brně na Morendě se to podařilo čtyřikrát. Nejlepší výkon kola zaznamenal Zdeněk Vránek  z Moravské Slávie Brno, kde porazil 639 kuželek. O jednu kuželku méně zahrál Jiří Hetych z SKK Náchod. Třetí nejlepší výkon kola zaznamenal Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice výkonem 629 poražených kuželek. Vedení v pořadí jednotlivců drží i po tomto kole s velkým náskokem Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha, který porazil v Přerově 616 kuželek. Druhý Filip Dejda ze Sokola Kolín ztrácí plných 20 průměrových kuželek. Pořadí dle získaných bodů pro družstvo vede s jednou prohrou Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice před Jiřím Mrlíkem ze Sokola Luhačovice a Filipem Dejdou ze Sokola Kolín.

Brněnské derby pro sebe rozhodla Moravská Slávia Brno ve střední části utkání, kde získala zásluhou výkonů Zdeňka Vránka 639 a Miroslava Milana 610 rozhodující náskok 118 kuželek a vedení 3:1, který domácí ve vyrovnaném závěru udržely. Hosté sice uhráli dva body, ale rozdíl v poražených kuželkách se nezměnil.

Spartak Přerov ani v dalším domácím utkání nedosáhl na zisk bobů. Tentokrát byl nad jeho síly celek Slavoje Praha. Hosté byli od úvodních hodů lepší a postupně si vytvořili před závěrečnou částí utkání výrazný náskok 119 kuželek při vedení 4:0. Domácí hráči byli v závěru lepší, ale to stačilo jen na korigování nepříznivého výsledku.

V utkání družstev z chvostu tabulky hostila TJ Třebíč v důležitém utkání poslední celek tabulky Centropen Dačice. Úvod utkání skončil dělbou bodů. Domácí získali mírný náskok v poražených kuželkách zásluhou Roberta Pevného, který zahrál nejlepší výkon zápasu, když porazil 611 kuželek. Střed utkání byl ve znamení průměrných, chvílemi i podprůměrných, výkonů na obou stranách. O úrovni svědčí i skutečnost, že hostující Tomáš Bártů bral první bod po výkonu 118. Naštěstí pro domácí nakonec Jirka Mikoláš uhrál bod. Druhý získal hostující hráč díky zisku setových bodů. Na kuželky prohrál o 16 kuželek. Do závěru bylo vše otevřené. Naštěstí pro domácí se ani v závěru zápasu hostům nedařilo. Oba zahráli pod svoje možnosti. Domácí hráči získali oba body a tím i cenné vítězství. Vašek Rypel po zranění konečně předvedl jistou hru, na kterou se dalo dívat a Kamila Nestrojila stálo zaváhaní na druhém náhozu dosažení ještě lepšího čísla.

Sokol Kolín hostil Sokol Luhačovice ve vyrovnaném utkání, kde bylo otevřeno vše až do konce. V každé části utkání získala obě družstva po bodu, a tak o konečném výsledku rozhodovaly poražené kuželky. Důležitý náskok získal Kolín ve střední části, kde Jiří Kudláček a střídající Pavel Kubálek u hostujícího týmu ztratili 33 kuželek a domácí tak navýšili náskok na 45 kuželek a ten udrželi až do konce utkání.

SKK Náchod hostil v prvním jarním kole SKK Rokycany. V zápase, kde plná polovina hráčů dosáhla výkon vyšší jak šest set, vybojovali domácí hráči oba body. Hostující celek měl po úvodu při rovnosti bodů mírně navrch v poražených kuželkách. Ještě první dráha ve druhé části utkání vyzněla pro hosty. V dalším průběhu začali získávat domácí převahu a postupně navyšovali náskok. Excelentní duel v závěru mezi Jiřím Hetychem a Janem Endrštem vyzněl ve prospěch domácího hráče poměrem 3:1 při poraženích kuželkách 639:621. A to byla skvělá tečka za vynikajícím utkáním, kde oba body brali domácí hráči a v tabulce se posunuli na šestou příčku.

V dohrávce 10. kola mezi TJ Valašským Meziříčím a TJ Třebíč byly pokořeny dvě šestistovky. Zasloužili se o ně z domácího týmu Radim Metelka, který porazil výborných 635 kuželek a za hosty Petr Dobeš výkonem 607. Vyrovnané utkání nakonec skončilo dělbou bodů, když hosté získali čtyři body ze hry a domácí rovnali větším počtem poražených kuželek. 

Datum: 12. 1. 2014 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa