ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První zprávy.cz: Český bronz z kuželkářského mistrovství světa v Zalaegerszegu

Celý čtvrtý květnový týden probíhaly boje v maďarském Zalaegerszegu o světový kuželkářský titul v družstev mužů a žen. Světový šampionát skončil pro české barvy úspěchem, o který se postarala ženská reprezentace. Češky vybojovaly bronzové medaile.

Mistrovství světa 2013, Zalaegerszeg (HUN) Třetí místo je nejlepším výsledkem z dosavadních pěti šampionátů, které se hrály nově vyřazovacím způsobem. Češky po postupu ze základní skupiny ve čtvrtfinále přešly přes Slovinsko (3607:3591), v semifinále však podlehly Rumunkám (3599:3653). Mistryněmi světa se staly Maďarky, které ve finále porazily Rumunsko (3526:3498). Maďarky tak dokázaly obhájit titul z předchozího šampionátu. Pro české ženy jsou bronzové medaile v soutěži družstev obrovský úspěch, neboť naposled Česká republika získala medaile před pětadvaceti lety. Není bez zajímavosti, že naposledy se ještě jako výběr Československa kuželkářky radovaly v roce 1988, shodou okolností také v Maďarsku jenže na jiném místě v hlavním městě Budapešti.

I v mužích se ze zlatého kovu raduje pořadatelská reprezentace Maďarska, která ve finále přehrála výběr Makedonie, a to v novém světovém rekordu 4012 poražených kuželek při skore 4012:3809. České družstvo mužů nepostoupilo ze základní skupiny a nenavázalo tak na úspěch z předchozího mistrovství světa v roce 2011, kde skončilo na bronzovém stupínku.

Příští rok v květnu 2014 se bude konat  Mistrovství světa jednotlivců v tuzemsku a hostitelem bude město Brno.

Datum: 30. 5. 2013 | Sekce: Zajímavosti | Autor: Petr Skála