ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2012/13 – 5. kolo soutěže

Vynikající výkon dorostence v dresu TJ Třebíč. Petr Dobeš po excelentním výkonu porazil vynikajících 647 kuželek.

V tomto kole hostující týmy na domácí nestačily. Získaly pouze jediný bod a to díky remíze Sokola Husovice v Přerově. Vedoucí příčku i po tomto kole drží TJ Třebíč. Po domácí výhře nad Centropenem Dačice má družstvo stále čisté konto. Na druhé místo se posunul SKK Náchod, který nadělil po výborném výkonu kanára Jiskře Kovářská. Na konci tabulky jsou stále bez zisku bodů hráči TJ Valašského Meziříčí. Ani v příštím kole to nebudou mít jednoduché. Na svých dráhách přivítají družstvo SKK Náchod.

Hráči se v tomto kole hodně zlepšili. Po jedné šestistovce v minulém kole jich padlo třináct. Z tohoto počtu v Náchodě čtyři a po třech v Třebíči a Přerově. Vynikající výkon podal teprve dorostenec v dresu TJ Třebíč Petr Dobeš ml. Zahrál nejlepší výkon kola a zatím i soutěže, když porazil 647 kuželek. Hlavně druhá dráha stála za to. Byla radost se na to dívat. Tři hodovky v konci plných. Dvě hned na začátku dorážky a k tomu v zápětí osm a jedna, to nepotřebuje žádný komentář. Škoda, že Třebíč nemá licenci na uznávaní ČR rekordů, tento výkon je o pět kuželek lepší než stávající rekord Miloše Stloukala z roku 2007 z MS v Košicích. Druhý výkon kola zahrál Zdeněk Gartus, když porazil 638 kuželek. O dvě kuželky  méně zahrál v Přerově Vlastimil Bělíček a ještě o jednu méně v  Náchodě Jaroslav Hažva, který se usadil na vedoucí příčce v pořadí jednotlivců průměrem 594,6. Druhý je Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha 589,7, kterému šlape na paty dvojice třebíčských hráčů Robert Pevný 588,7 a Kamil Nestrojil 588,2. V pořadí jednotlivců dle získaných bodů pro družstvo jsou již jen tři hráči se 100% ziskem. Na první místo se posunul po tomto kole Robert Pevný z TJ Třebíč před Milana Blechu z Centropenu Dačice díky půlsetovému bodu. Třetí hráč se 100% ziskem je Karel Novák z Centropenu Dačice. Doplácí na to, že díky zranění nemohl ve dvou utkáních bodovat. V příštím kole již pravděpodobně nastoupí a určitě bude chtít znovu do pořadí promluvit.

V Přerově domácí zachránili alespoň bod až v hodině dvanácté. Hosté až do poslední dráhy měli navrch. Na poslední dráze zaváhal hostující Dušan Ryba. Na jeho 116 hodil Vlastimil Bělíček 170. Přerov díky tomuto výkonu smazal náskok Husovic na plus 24 a zachránil tak zisk alespoň bodu za remízu 4:4. Nejlepší výkon utkání zahrál právě domácí Vlastimil Bělíček, když porazil 636 kuželek.

V Jihlavě se představil nováček soutěže Sokol Kolín a domácí hodně potrápil. Hosté drželi s Jihlavou dlouho krok a vše bylo otevřené. Oba body nakonec zachraňoval Tomáš Valík, který porazil 599 kuželek a jistil tím dva body za poražené kuželky. Po výpadku venku opět výborný výkon doma. Nejlépe zahrál v tomto utkání domácí Václav Rychtařík, který porazil 611 kuželek.

Třebíč hostila v tomto kole Centropen Dačice a hned v úvodu Petr Dobeš nastavil, kdo bude na kuželně pánem. K jeho 647 poraženým kuželkám je komentář v úvodu zpravodaje. Hosté i ve střední části drželi s domácími krok v zisku bodů a po rozpačitém začátku domácích hráčů nebylo vše úplně jisté. Oba dva pak zahráli druhou šedesátku na jedničku a nedali hostujícím hráčům žádnou šanci na případný úspěch. Václav Rypel 305 a Kamil Nestrojil 332 pečetili nakonec jasnou výhru domácích. Oba dva díky tomu dosáhli na šestistovky, když Vašek Rypel porazil 608 a Kamil Nestrojil 606 kuželek.

Slavoj Praha hostil nováčka soutěže TJ Valašské Meziříčí a hned v úvodu ukazali jeho hráči, kdo bude na kuželně pánem. Zdeněk Gartus konečně zahrál doma dle svých představ. Nejlepší výkon utkání a jasné vedení domácího celku po úvodu. Ve střední části uhráli hosté bod zásluhou těsné výhry Vladimíra Výrka. Vedení domácích o 138 jim velkou šanci na zisk alespoň bodu nedávalo. V závěru se nedařilo Standovi Tichému. Střídal ho Jarda Pichl (tímto ho zdravím). Ani jemu se však příliš nevedlo. Tento výkon však již neměll žádný vliv na výhru domácího celku. Bod Antona Stašáka a plus 62 kuželek hovořilo jasně ve prospěch domácích.

SKK Náchod předvedl v tomto kole doma excelentní výkon a nedal hostující Jiskře Kovářská žádnou šanci na případný úspěch. Hostující celek si z Náchoda odváží kanára po prohře 8:0. Domácí nedovolili zisk bodu ani v duelech, kde hostující hráči nahráli stejně nebo víc. Ani David Junek, který nahrál druhý nejlepší výkon v utkání, když porazil 622 kuželek, nebral na Martina Kováře bod. Náchod nahrál celkově 3623 kuželek a to je nejlepší výkon družstva v tomto soutěžním ročníku.

Sokol Luhačovice hostily v tomto kole SKK Vrchlabí. Domácí hráči zůstávají v letošním ročníku hluboko za svými výkony z minula. Na slabě hrající hostující celek to stačilo. Po poměrně dobrém úvodu, kde domácí získali oba body přešlo utkání do hlubokého podprůměru. Hráči Luhačovic drželi jasné vedení. Na ligovou úroveň vrátil utkání až v závěru Radek Polách výkonem 573 poražených kuželek.

Datum: 21. 10. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa