ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Ohlédnutí za MS juniorů 2012

Při finálových bojích Světového poháru již přibyla do haly naše juniorská reprezentace a stihla ještě zafandit našim mladým reprezentantům.

Krátce po slavnostním závěru SP pak trenéři Jan Výrek a Petr Dobeš odjeli se svými svěřenci zpět domů. Junioři pak absolvovali nutné „kolečko“ – akreditace v hale, ubytování také v Jugendherberge, dovybavení reprezentačním oblečením, slavnostní zahájení – tentokrát s velmi milým a hezkým programem. Na technické poradě nám vylosovali ještě jeden tandem děvčat navíc, takže jsme mohli do soutěže postavit tři dívčí dvojice. Od úterního rána pak vždy do pozdního večera běžel program světového šampionátu. Jak tedy „šly“ jednotlivé hrací dny.

Úterý, 22. 5. 2012 – Soutěž družstev juniorek

České družstvo juniorek pro Mistrovství světa 2012 v kategorií U23Družstvo nezačalo špatně, výtečně zahrály zejména Nikola Tatoušková (574) a Simona Koutníková (564) a ještě po čtvrté hráčce bojovalo o cenný kov. Závěr nám, bohužel, vůbec nevyšel a nakonec z toho bylo až deváté místo. Překvapivě se nedařilo již zkušeným hráčkám rakouských soutěží Renatě Navrkalové a Zuzaně Musilové, které si neporadily s velmi citlivými náhozovými deskami.

Suverénními vítězkami se staly nakonec domácí Němky, i když ani ony si často nevěděly rady s tím jak „udržet“ ulici. Ale nakonec se s drahami vyrovnaly ze všech nejlépe. Výborně si vedly slovenské juniorky a ziskem stříbra pokračovaly ve stopách svých mladších kolegů ze světového poháru. Museli jsme uznat jejich kvalitu, přičemž jich je ani ne třetina našich juniorů a juniorek. A dlouhodobá péče o mládež pod vedením šéftrenérky Anny Martiškové přináší ovoce.

Středa, 23. 5. 2012 – Soutěž družstev juniorů

České družstvo juniorů pro Mistrovství světa 2012 v kategorií U23S nadějemi na dobrý výsledek vstupovali do soutěže naši junioři, ta se však vyvíjela od prvních hodů v náš neprospěch. Zatímco juniorky držely krok s nejlepšími dvě třetiny, junioři bohužel „propadli“ hned v úvodu. Vždyť na první místo nám po 120 hodech chybělo 155 kuželek! Vůbec se nedařilo Radimu Metelkovi, kterého po polovině vystřídal Petr Bracek. Závěrečný resultát však byl pouhých 507 kuželek a předposlední místo před Makedonci. Ti se pak při závěrečném účtování dostali před nás.

V našem družstvu lze vyslovit spokojenost s výkony Zdeňka Ransdorfa a Michala Kratochvíla. Oba také postoupili do sobotního finále, ostatním se nedařilo (a to je řečeno velmi kulantně). Výsledné 9. místo je určitě zklamáním, před námi však byly ještě tři dny soutěží a také víra v lepší výsledky.

Čtvrtek, 24. 5. 2012 – Soutěž tandemů juniorek a juniorů

V soutěži jsme měli celkem pět tandemů. Věřili jsme, že přece jen tentokrát „zacinká“ nějaký kov. Ani tady se nám však nepodařilo dosáhnout na medailová umístění, přestože cenné kovy nebyly daleko.

Z tří tandemů dívek byly dva ve čtvrtfinále, pouze tandem Renata Navrkalová a Zuzana Musilová opustil soutěž již v prvním kole po dvojím „rozstřelu“. Ve čtvrtfinále pak pár Michaela Divišová a Ludmila Johnová prohrál s pozdějšími vítězkami z Chorvatska a druhá čtvrtfinálová prohra potkala až do té doby výbornou dvojici Gabrielu Helisovou a Markétu Jandíkovou.

Podobná situace byla i u juniorů. Pár Daniel Neumann a Petr Bracek prohrál v prvním kole až na „sudden victory“ (rozstřel) a pro dvojici Jiří Vícha a Michal Pytlík byla konečnou stanicí čtvrtfinálová prohra s pozdějšími maďarskými vítězi.

Pátek, 25. 5. 2012 – Soutěž smíšených tandemů a sprint

Dnešní den byl věnován hned dvěma disciplinám – smíšeným tandemům, tzv. „tandem mix“ a sprintům v obou kategoriích.

Právo na start v tandemech měl jen jeden pár z každého státu, protože se však přihlásilo jen 15 zemí, byl jeden tandem navíc vylosován pro Polsko. Naši trenéři postavili mix ze dvou nejlepších hráčů ze soutěže družstev (Nikola Tatoušková a Michal Kratochvíl), oba prokázali své kvality v mixu již před třemi týdny ve Schwenningenu. Ukázalo se však, že to nebylo nejšťastnější řešení. A to vůbec ne po výkonnostní stránce, ale výsledek ne že ovlivnilo, ale přímo zvrátilo několik faktorů a bohužel i našich chyb.

  • 1. Podle pravidel NBC zahajuje soutěž muž. Náš první hod (sedmičku) však provedla Nikola a rozhodčí po chvíli udělil Nikole žlutou kartu a až ve 23. hodu (!) změnil kartu na červenou a provedl korekci na počítači.
  • 2. Nikole pak navíc „nestačila“ délka prkna a hodila několik „bosých“ a pedantický rozhodčí to nenechal bez povšimnutí a párkrát ji „přimáčkl“ červené světýlko a další kuželky byly pryč.

Přesto utkání dospělo až do Sudden Victory a tam byla úspešnější polská dvojice. Spekulovali jsme o podání protestu (za odmazání prvního hodu – což jinak bylo správně, ale ne až ve 23. hodu). Mezitím soutěž pokročila dále a naši přemožitelé už nastoupili k utkání druhého kola. A po konzultaci s hlavním rozhodčím jsme od protestu upustili a zřejmě ušetřili vklad 100 EUR, který by propadl ve prospěch NBC.

Simona Koutníková na Mistrovství světa 2012 v kategorií U23Ihned po skončení finále smíšených tandemů nastoupili k utkáním prvního kola sprinterky a sprinteři. Celkem po 32 účastnících měli jak juniorky, tak junioři – mezi nimi naše tři juniorky a pouze jeden junior, což byl důsledek neúspěšného vystoupení na posledním MSJ v Rijece.

Letošní výsledek byl sice malinko lepší než v Rijece, ale opět nám medaile „protekly“ mezi prsty. Z juniorek postoupila do druhého kola pouze Renata Navrkalová, ale i pro ni znamenalo konečnou. A jen se potvrdilo, že skvělá forma z rakouské ligy byla pryč. Zdeněk Ransdorf na tom byl o malinko lépe – probojoval se do čtvrtfinále a jediná kuželka v Sudden Victory (16:17) ho dělila od minimálně bronzové medaile. A ještě k juniorkám – přemožitelkou Simony Koutníkové a také v Sudden Victory (17:19) byla pozdější světová šampionka Slovenka Lubica Listoferová.

Sobota, 26. 5. 2012 – Finále jednotlivců a kombinace

Nikola Tatoušková na Mistrovství světa 2012 v kategorií U23Poslední den MSJ, poslední šance alespoň trochu napravit reputaci. Ale výkony našich finalistů opět zůstaly dosti vzdáleny těm nejlepším, a tak letošní vystoupení české reprezentace patří mezi ty nejhorší v historii českého kuželkářského sportu. Hodnocení z pohledu obou reprezentačních trenérů ještě doplní tento článek, jakmile ho zpracují.

Simona Koutníková začala přímo skvěle – po šedesáti hodech 292. Druhá polovina jí však vůbec nevyšla. Nikola určitě myslela na problémy v pátečních tandemech. Hlavně do plných to bylo špatné (339), dorážku měla pátou nejlepší ze všech 24 finalistek. A protože ani oba naši junioři neměli svůj den a nezopakovali své výsledky z družstev, zbylo na ně umístění až ve druhé polovině startovního pole. A tyto jejich výkony znamenaly i pád v pořadí kombinace.

Úžasný byl průběh finále juniorů, kdy se o medailích rozhodovalo opravdu až v posledních hodech a dominoval opět famózní Srb,18letý Robert Ernjesi, který po světovém rekordu dorostenců (662) při soutěži družstev ovládl i soutěž jednotlivců a kombinaci. A nikdo o něm nemluvil jinak než jako o „novém Zavarkovi“…

Hodnocení národů

Tristní je i pohled na hodnocení národů, v němž jsou přidělovány body za umístění v jednotlivých disciplinách. Ani se nechce věřit, kdeže jsme se to ocitli…

  Hodnocení národů
1. GER Něměcko 283
2. HUN Maďarsko 183
3. SLO Slovinsko 177
12. CZE Česká republika 68

Při závěrečném slavnostním ceremoniálu jsem převzal vlajku NBC pro zem, která bude pořádat Mistrovství světa juniorů v roce 2014.

Petr Holý st.,
předseda KSR a vedoucí výpravy na SP a MSJ

Česká reprezentace pro Mistrovství světa 2012 v kategorií U23
Datum: 29. 5. 2012 | Sekce: Reprezentace | Autor: Petr Holý