ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2011/12 – 17. kolo soutěže

Stoprocentní bodový zisk domácích celků. SKK Náchod navýšil náskok na čele tabulky na tři body. Obě družstva na sestupových postech bez zisku bodů.

Poprvé v letošním ročníku soutěže vyšly hostující celky naprázdno. Domácí družstva uhrála plný počet bodů. Vedoucí SKK Primátor Náchod navýšil po zaváhání Slavoje Praha v Husovicích náskok na čele tabulky již na tři body. Hráči Sokola Husovice díky této výhře překočili Slavoj a jsou na druhém místě v tabulce. Celky na sestupových postech i po tomto kole ztratily. Hráči Lokomotivy Česká Třebová i Konstruktivy nezískali ani bod a na záchranu jim chybí šest resp. pět bodů.

V tomto kole padlo dvanáct šestistovek. Největší podíl na tom má utkání v Náchodě, kde domácí družstvo porazilo vynikajících 3603 kuželek a hráči šli přes šestistovku celkově čtyřikrát. Nejlepší výkon v utkání dosáhl domácí Daniel Neumann, který porazil 627 kuželek a to je zároveň nejlepší výkon kola. Třikrát pokořili šestistovku hráči na kuželně ve Vrchlabí a v Husovicích. Pořadí jednotlivců dle dosaženého průměru nedoznalo podstatných změn. Pouze náskok vedoucího Zdeňka Gartuse ze Slavoje Praha se po jeho nevýrazném výkonu proti Husovicím podstatně snížil. Pořadí dle zisku bodů vede rovněž Zdeněk Gartus. V těsném zavěsu ma za sebou Martina Kováře z SKK Náchod a Kamila Nestrojila z TJ Třebíč. Ten v tomto kole z důvodu zranění nenastoupil a klesl na třetí příčku.

SKK Náchod zahrál své nejlepší domácí utkání v letošním ročníku soutěže. Proti tomu neměl Spartak Přerov nejmenší šanci na případný úspěch. Hosté navíc nastoupili se třemi náhradníky v sestavě a tak ani vynikající výkon Vlastimila Bělíčka, který porazil 617 kuželek, nemohl nic změnit na jasné prohře hostujícího celku. Stačilo to pouze na zisk čestného bodu pro hostující celek. O jasné výhře SKK Náchod hovoří i skutečnost, že přerovští hráči získali pouze čtyři setové body.

Klíčový zápas se hrál na kuželně v Dačicích, kde domácí hostili v tabulce poslední Lokomotivu Českou Třebovou. Hostující celek držel s domácími krok pouze v úvodu utkání, kde čestný bod pro hosty uhrál Jiří Hetych. To bylo ze strany Lokomotivy Česká Třebová vše. V dalším průběhu hosté postupně ztráceli až na konečný rozdíl 161 kuželek. Vítězství domácícho celku pečetil opět před početnou návštěvou Milan Blecha nejlepším výkonem v utkání, který má hodnotu 585 poražených kuželek.

Utkání v Husovicích, kde domácí hostili druhý celek tabulky Slavoj Praha, mělo punc boje o druhou příčku. Před tímto kolem ztráceli domácí hráči na svého soupeře jediný bod. Hráči Husovic ovládli úvodní část utkání. Na vedení 2:0 neoptřebovali ani nijak oslnivé výkony. Střední část utkání v podstatě rozhodla o výsledku. Jan Machálek a Jiří Axman dominovali. Oba překonali šastistovky a navýšili vedení o 174 kuželek na 4:0. Hosté posílili konec, ale Zdeněk Gartus s Antonem Stašákem na srovnání stavu neměli a to ani při nevýrazném výkonu domácího Davida Plška, kterému chyběly čtyři kolky do pětistovky.

Družstvo TJ Třebíč odjelo do Vrchlabí bez svého nejlepšího hráče Kamila Nestrojila. Na jeho výkonu to nebylo znát a svého soupeře dost potrápilo. Úvod utkání byl hodně vyrovnaný. Hostující Jirka Mikoláš poměrně hladce přehrál Jiřího Bartoníčka a rovněž druhý třebíčský hráč Aleš Zeman měl na zisk bodu. O jeho prohře nakonec rozhodla až poslední dorážka, kde ztratil náskok z plných a tím i bod pro družstvo. Ve střední části zápasu došlo opět k dělbě bodů. Vrchlabí, ale získalo díky šestistovce Kamila Fiebingera náskok v poražených kuželkách na 37. Závěr utkání nakonec vyzněl pro domácí, kteří navýšili náskok na 76 kuželek a díky tomu uhráli vítězství. Vynikající duel předvedla v této fázi utkání dvojice Michal Rolf 616 a Václav Rypel 614. Domácí hráč byl o dva kolky lepší. Václav Rypel uhrál tři setové body a díky tomu uhrál bod.

Utkání dvou celků z dolní poloviny tabulky se hrálo v Jihlavě, kde domácí hostili Sokol Luhačovice. Hráči Luhačovic drželi po celé utkání s domácím celkem krok v zisku bodů. Na poražené kuželky postupně ztráceli a díky tomu se mohli domácí hráči radovat z důležité výhry, která je posunula v tabulce před své soupeře. Vynikající výkon v utkání po nevýrazném výkon u v minulém kole v Třebíči předvedl Petr Benedikt, který porazil 620 kuželek a byl v utkání nejlepší.

Sestupem ohrožená Konstruktiva Praha zajížděla ke svému dalšímu utkání do Chomutova na Jiskru Kovářskou. Hostující celek měl utkání velmi dobře rozehrané. Po dvou třetinách stav 2:2 a plus 37 kuželek pro hosty. V závěru utkání byli domácí lepší. Konstruktiva ještě dráhu před koncem mohla snít o případné remíze nebo výhře, když celkově vedla o šest kuželek a oba hráči Konstruktivy měli na zisk bodu. Poslední dráha rozhodla o opaku. Jaroslav Tejml 171 a celkově 602, jeho spoluhráč Milan Hrouda 155 a celkových 587 rozhodlo o výhře Jiskry Kovářská.

Datum: 4. 3. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa