ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2011/12 – 14. kolo soutěže

Po čtrnáctém kole má SKK Náchod na čele tabulky náskok čtyř bodů. Nejlepší výkon kola – Michal Jirouš 649 poražených kuželek.

Ve čtrnáctém kole měly převahu domácí celky. Body braly v pěti utkáních. Pouze KK PSJ Jihlava uhrála důležité body v  České Třebové. V boji o titul i na sestupových postech nedoznala tabulka podstatných změn. Vede SKK Náchod s náskokem čtyř bodů na Slavoj Praha, který se po prohře Sokola Husovic v Dačicích posunul na druhou příčku. Sestupové příčky drží po tomto kole Lokomotiva Česká Třebová a Konstruktiva Praha. Oba týmy vyšly v tomto kole naprázdno.

Šestistovek padlo ve čtrnáctém kole deset. Nejlepší výkon dosáhl na kuželně v Náchodě domácí Michal Jirouš, který porazil 649 kuželek. Z hostujících hráčů dosáhl nejlepší výkon kola Stanislav Partl z KK PSJ Jihlava v České Třebové. Porazil 621 kuželek. Vedení v pořadí jednotlivců drží i po tomto kole s výrazným náskokem hráč Slavoje Praha Zdeněk Gartus. Na druhou příčku se posunul Petr Holý z SKK Náchod. Po slabším výkonu v Dačicích klesl Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice na třetí místo. V pořadí jednotlivců dle zisku bodů pro družstvo nedošlo na medailových postech k žádné změně. Všichni vedoucí hráči v tomto kole zvítězili. Pořadí vede Zdeněk Gartus ze Slavoje Praha před Kamilem Nestrojilem z TJ Třebíč a Zdeňkem Vymazalem ze Sokola Husovice.

Spartak Přerov hostil v tomto kole na jaře nijak oslnivě hrající Sokol Luhačovice a podle toho také průběh utkání vypadal. Hned úvodní část zápasu vyzněla jasně pro Spartak Přerov, když Roman Goldemund po výkonu 602 a Jiří Divila 583 brali oba body při náskoku 77 kuželek. Ve střední části překvapivě hostující družstvo srovnalo stav utkání po dvou výhrách Jiřího Kudláčka a Radka Polácha na 2:2. Domácí vedli o 51 kuželek. V závěru zápasu nedala přerovská dvojice Vlastimil Bělíček s Václavem Mazurem hostům žádnou šanci na případný úspěch. Oba dva pokořili šestistovku a bez větších problémů brali oba body.

TJ Třebíč hostila v důležitém utkání Konstruktivu Praha. Domácí se mohli v případě výhry vymanit z přímého ohrožení sestupem a hosté, kteří jsou v tabulce na sestupovém postu se mohli posunout z červených čísel. V utkání byli domácí hráči od úvodních hodů jasně lepší. Petr Března přehrál po dobrém výkonu Lukáše Doubravu a Jirka Mikoláš porazil Františka Obruču. Domácí celek vedl 2:0 při náskoku 53 kuželek. Ve střední části se dařilo domácímu Alešovi Zemanovi. Štěpánovi Koblížkovi nedal žádnou šanci na případný úspěch. Dosáhl výkonu 603 kuželek a po jasné výhře bral bod. Druhý duel byl relativně vyrovnanější. Zdeněk Zahrádka, třebíčský odchovanec, hrál na Robera Pevného. Zdeněk Zahrádka zahral jedničku a dvojku dráhu excelentně. Jasné vedení a 311 poražených kuželek. Ve druhé části se souboj začal vyrovnávat. Zdeněk to po utkání komentoval slovy: „Je škoda, že jsme za mlada dřeli pouze dráhy jedna a dvě.“ Utkání dorostu se hrála právě na nich. Robert Pevný začal postupně umázávat z náskoku a na obou dráhách bral body. Nakonec mu na Zdeňka chyběly pouhé tři kuželky, které znamenaly zisk bodu pro hostující celek. Závěr utkání se hrál v režii třebíčských hráčů. Kamil Nestrojil s Václavem Rypelem nedali hostům žádnou šanci na případný úspěch. Kamil Nestrojil dosáhl druhou šestistovku v utkání, a pečetil tak jasnou výhru domácího celku.

Slavoj Praha hostil Jiskru Kovářská. Hostující celek držel se Slavojem krok v zisku bodů. V poražených kuželkách nestačil hned v úvodu, kde důležitý náskok pro domácí nahrál Zdeněk Gartus, po nejlepším výkonu v utkání, když porazil 608 kuželek. V dalším průběhu domácí tento náskok  postupně navyšovali až na konečných 110 kuželek. Nejlepší výkon hostujícího celku nahrál Jaroslav Tejm, který porazil 582 kuželek.

Lokomotiva Česká Třebová hostila KK PSJ Jihlavu. Pro domácí začíná být každé utkání existenční a každá ztráta bodů z domácího prostředí je odsunuje do sestupových pozic. Domácí celek další domácí utkání nezvládl a přenechal oba body svému soupeři. Po vyrovnaném úvodu, kde výborně zahrál Jan Ševela měli mírně navrch hosté. Jan Ševela porazil 608 kuželek a přispěl velkou měrou ke 44 kuželkám náskoku pro hostující celek po úvodní části utkání. Střed zápasu zcela ovládli hostující hráči. Oba získali bod a Standa Partl nejlepším výkonem v utkání 621 navýšil náskok v poražených kuželkách na 144 pro Jihlavu. V závěru dominovali domácí hráči Petr Holanec 619 a Jiří Hetych 596. Jejich výkony však stačily pouze na korigování náskoku soupeře v poražených kuželkách na 77 a to znamenalo, že Lokomotiva Česká Třebová ztratila další domácí body a stále je na posledním místě v tabulce se ziskem pouhých sedmi bodů.

SKK Náchod v dalším domácícm utkání jasně přehrál SKK Vrchlabí, a pojistil si tak vedoucí příčku tabulky, kterou vede s náskokem čtyř bodů. Vrchlabí i přes jasný výsledek 7:1 drželo dlouho s domácím celkem krok. Prohry ve střední části utkání byly hodně těsné. Vítězství domácího celku pečetil výborným výkonem Michal Jirouš, který zahrál nejlepší výkon utkání i čtrnáctého kola, když porazil 649 kuželek. V této fázi utkání získal jediný bod pro Vrchlabí David Hobl po výkonu 602 poražených kuželek.

Centropen Dačice hostily Sokol Husovice a potřebovaly pro zachování naděje ligové příslušnosti nutně zvítězit. To se jim nakonec v dramatickém a vyrovnaném utkání podařilo. Dačicím vyšel úvod utkání, kde braly oba body a šly do vedení. Ve střední části hosté po dvou výhrách srovnali. Domácí měli navrch o 44 kuželek. O výsledku se tak nakonec rozhodovalo v závěrečné fázi utkání. Oba duely byl hodně vyrovnané. Bojovalo se o každou kuželku. Václav Zajíc uhrál bod na Jiřího Axmana a tak ani těsná prohra Milana Blechy již nemohla nic změnit na těsném vítězství domácího celku. Dačice se díky této výhře posunuly na desátou příčku tabulky.

Datum: 5. 2. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa