ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2011/12 – 13. kolo soutěže

Jasná výhra SKK Náchod v Jihlavě, překvapivé vítězství TJ Třebíč v Luhačovicích.

Domácí i hostující týmy získaly v tomto kole po třech výhrách. Body z venku přiváží překvapivě TJ Třebíč z Luhačovic, vedoucí celek tabulky SKK Náchod zvítězil v Jihlavě a v pražském derby prohrála Konstruktiva se Slavojem Praha. Tabulka na čele nedoznala podstatných změn. Stále vede SKK Primátor Náchod s náskokem tří bodů na Sokol Husovice a čtyř na Slavoj Praha. Na konci tabulky rovněž nedošlo k velkým změnám. Pouze TJ Třebíč se po výhře venku posunula z předposledního na sedmé místo. Sestupové příčky drží po tomto kole Konstruktiva Praha a Lokomotiva Česká Třebová.

Již příští kolo může hodně napovědět jak se bude vyvíjet boj o sestup. TJ Třebíč hostí Konstruktivu a Lokomotiva Česká Třebová má doma KK PSJ Jihlava. Šestistovek padlo v tomto kole osm. Nejvyšší výkon kola dosáhl Martin Kovář z SKK Náchod v Jihlavě, kde porazil 623 kuželek. Zdeněk Gartus ze Slavoje porazil na Konstruktivě 620 kuželek a potvrdil tak vedení v pořadí jednotlivců. Vede průměrem 616 před Zdeňkem Vymazalem ze Sokola Husovice. Rovněž pořadí dle zisku bodu pro družstvo vede Zdeněk Gartus. Vedoucí příčku opustil Zdeněk Vymazal, který prohrál v tomto kole doma na body s přerovským Vladimírem Mánkem, i když na kuželky vyhrál o čtyři. Na druhou příčku se posunul třebíčský Kamil Nestrojil, který ani v Luhačovicích nezaváhal, když výkonem 604 porazil Michala Markuse.

Sokol Husovice hostily v tomto kole Spartak Přerov a hosté, kteří přijeli do Brna bez náhradníka, na to nakonec doplatili. Po úvodní části utkání držel Přerov s domácími na body krok díky výhře Vladimíra Mánka nad Zdeňkem Vymazalem. Ve druhé dvojici vyhrál domácí Libor Škoula o 55 kuželek, a tak měly Husovice na kuželky jasně navrch. Ve střední části se nedařilo přerovskému Romanovi Goldemundovi a ani vynikající výkon jeho spoluhráče Jiřího Hendrycha, který porazil 605 kuželek, nemohl nic změnit na tom, že domácí vedli před závěrem o 129 kuželek. V závěru si hosté vypili kalich hořkosti až do dna. Jiří Kudela z důvodu zranění musel z náhozu odstoupit a bylo rozhodnuto. Vlasta Bělíček bojoval, ale ani on na bod nedosáhl.

SKK Vrchlabí hostilo sestupem ohroženě Dačice a postavení družstev v tabulce bylo na průběhu utkání hodně znát. Domácí hráči vyhráli jasně úvod utkání 2:0 při náskoku 51 kuželek. Výborně zahrál David Hobl 611. Ve střední části vykřesal naději hostujícímu celku Milan Blecha, který výkonem 585 snížil na 3:1 při náskoku 39 kuželek pro domácí. V závěru zápasu nepřipustili hráči Vrchlabí žádný zvrat. Oba jasně zvítězili. Milan Rolf porazil 610 kuželek a pečetil tak jasnou výhru domácího celku.

KK PSJ Jihlava hostila v tomto kole vedoucí celek tabulky SKK Náchod. Jihlava držela krok s hostujícím celkem pouze v úvodní části utkání, kde Jiří Partl uhrál bod s Romanem Strakou. Daniel Braun prohrál těsně s Ladislavem Beránkem. Stav utkání 1:1 a Jihlava naposled vedla na poražené kuželky o pět. Střední část utkání domácí nezvládli. Zkušenosti se projevili. Martin Kovář po nejlepším výkonu v utkání 623 a Jaroslav Hažva otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch. V závěru sice uhrál bod pro Jihlavu Stanislav Partl, ale to nestačilo. Hostující Petr Holý výkonem 607 jasně přehrál Tomáše Valíka. Náchod tak získal další dva body do tabulky, kterou vede s náskokem tří bodů.

Jiskra Kovářská hostila poslední Lokomotivu Česká Třebová a průběh utkání plně odpovídal postavení družstev v tabulce. Kovářská jasně vyhrála úvod utkání, kde David Junek s Petrem Dvořákem bez větších problémů uhráli oba body a domácím zajistili náskok 89 bodů. Ve střední části vykřesal hostům malou naději Karel Zubalík, když získal bod na Milana Hroudu. Kovářská v této fázi utkání navýšila náskok na 98 kuželek. Závěr  se opět hrál v režii domácích hráčů. Jaroslav Tejml a Vlastimil Zeman st. nezaváhali, svoje soupeře jasně přehráli a dovedli tak utkání do vítězného konce.

Pražské derby mezi Konstruktivou a Slavojem bylo v obou částech hodně vyrovnané. V úvodní měly navrch hosté, když vyhráli 2:1 při náskoku 57 kuželek. Velkou zásluhu na tomto náskoku měl Zděněk Gartus, který dosáhl nejvyššího výkonu v utkání, když porazil 620 kuželek. Druhá část utkání naopak vyzněla pro domácí hráče. Konstruktiva ji vyhrála 2:1 a byla rovněž lepší na kuželky. Z náskoku soupeře nakonec její hráči umazali 21 kuželek a to na celkové vítězství nestačilo.

Sokol Luhačovice hostily v tomto kole TJ Třebíč. V tomto utkání překvapivě drželi domácí krok s hostujícím celkem pouze v úvodu zápasu, kde jejich jediný bod uhrál Jiří Staněk. V dalším průběhu utkání to šlo s domácími z kopce. Hráči TJ Třebíč hráli výborně a dosáhli v Luhačovicích druhý nejlepší výkon družstva v sezóně. Lepší byl pouze SKK  Náchod v 10. kole. Zkázu domácích zahájil Robert Pevný, který výkonem 612 přehrál Jiřího Mrlíka, který zahrál nejlepší výkon domácích 590. Domácí hráči pak zahráli sérii vyrovnaných výkonů. Všichni porazili shodně 575 kuželek a to na rozjetou Třebíč nestačilo. Vašek Rypel a Petr Března 598 a výhru Třebíče pečetil Kamil Nestrojil výkonem 604 poražených kuželek. Díky této výhře se Třebíč posunula v tabulce z předposlední na sedmou příčku.

Datum: 22. 1. 2012 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa