ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

První liga mužů 2011/12 – 1. kolo soutěže

Nový ročník ligových soutěží zahájil. V úvodním kole 1. KLM uhrály domácí týmy čtyři výhry. Hosté se radovali dvakrát, když Spartak Přerov porazil nováčka soutěže TJ Třebíč a SKK Náchod přehrál těsně Jiskru Kovářskou. V prvním kole padlo osm šestistovek. Nejlepší výkony kola byly dosaženy na třebíčské kuželně. Hostující Jiří Kudela porazil 632 kuželek a domácí Kamil Nestrojil 626 kuželek.

Mistr republiky Slavoj Praha přijel do Luhačovic v plné síle, ale od prvních hodů bylo jasné, že domácí nebudou chtít první zápas v sezóně jen tak odehrát a o body se bude urputně bojovat. Hostující Martin Kozel na první dráze přehrál Jirku Mrlíka, jenže pak se domácí hráč rozehrál a souboj na zbývajících drahách už režíroval on a utkání jasně vyhrál. Jirka Kudláček začal proti Zdeňkovi Gartusovi nebojácně a první dráhu jasně vyhrál, pak ale Zdeněk ukázal v čem je jeho hráčská síla. Využil svých  zkušeností, zklidnil hru a dokázal využit každé soupeřovi chyby k obratu v utkání a zisku bodu pro družstvo. Vyrovnáno, +8 kuželek pro domácí. V prostřední dvojici si domácí Jirka Staněk vybral slabší chvilku na první, čehož využil  Jarda Procházka, a poslední dráze, kde ho přehrál střídající Standa Tichý a získali bod pro Slavoj. Radek Polách těžil z lepší hry do plných a ve vyrovnaném souboji získal, hlavně díky výraznějšímu vítězství na třetí dráze, proti Standovi Březinovi bod pro domácí. Před finále je stav 2:2, +13 kuželek pro domácí. Poslední dvojice připravili opravdu infarktový závěr, Petr Pavlík začal ve velkém stylu a točil po 60 hodech 323 proti 273 kuželkám Michala Markuse. Souboj ve druhé dvojici byl vyrovnanější, a přestože Pavel Kubálek přehrával Antona Stašáka, hosté obrátili vývoj utkání a drama bylo na světě. Ve finále se ale Michal vzpamatoval, zklidnil hru a využil určité nesoustředěnosti soupeře k rozhodujícímu obratu v utkání, když porazil 310 proti 255 kuželkám soupeře a tím dokázal nejen získat dva body, ale i 5 kuželek k vítězství. Pavel Kubálek pokračoval ve své hře, zvítězil na třech drahách a přidal +52 kuželek jako pojistku na celkové vítězství domácího družstva.

Nováček soutěže SKK Vrchlabí hostil v prvním kole Sokol Husovice. Domácí tým dokázal zvítězit, když hosté nezvládli sestavu. Loňský druhý hráč pořadí jednotlivců Zdeněk Vymazal neměl platný registrační průkaz. Hosté ho uvedli na sestavu a díky tomu museli využít první střídání. Celé dvě třetiny mělo utkání vyrovnaný průběh. Husovice vedly před závěrem o 18 kuželek. Koncovka utkání se hrála plně v režii domácícho celku. Oba domácí hráči poměrně jasně zvítězili a ziskem dvou bodů pečetili výhru Vrchlabí.

Druhý nováček TJ Třebíč hostil Spartak Přerov. Po vyrované úvodní části, kde výborně zahrál domácí Petr Března, když porazil 604 kuželek, nezvládli třebíčtí hráči střední část utkání. Přerov šel do vedení 3:1 a zásluhou výborného výkonu Jakuba Plebana smazal rovněž náskok domácího celku v poražených kuželkách. Závěr utkání zastihl ve výborné formě hostujícího Jiřího Kudelu, který hned na první dráze výkonem 186 sebral domácím hráčům vítr z plachet. Na Vaška Rypela nahrál 63 kuželek a bylo v podstatě rozhodnuto. Ani vynikající výkon Kamila Nestrojila 626 již nemohl nic změnit na výhře hostujícího celku. Domácí v závěru ještě zabojovali. Na poslední dráze smazali z náskoku Přerova 71 kuželek. Na remízu jim nakonec chybělo 21 kuželek.

Jiskra Kovářská hostila v prvním kole SKK Náchod. Z vyrovnaného a dramatického utkání si body nakonec po velmi těsné výhře odvážejí hosté. Při shodném bodovém zisku ze hry rozhodly o výhře Náchoda pouhé tři kuželky, o které nahráli hostující hráči víc. Výborný výkon podal v závěru utkání domácí Jaroslav Tejml, když porazil 612 kuželek. Spolu s Vlastimilem Zemanem umazávali z náskoku hostujícího celku. Před poslední dráhou šli do vedení o osm kuželek. Závěrečná dráha vyzněla lépe pro hráče Náchoda.

Na jihlavské kuželně se utkala dvě družstva, která poznamenala odchody hráčů do zahraničí. V úvodní fázi utkání měli navrch hostující hráči. Výborně zahrál Jirka Malínek a Dačice šli do vedení 2:0. Střední část utkání byla, co se výkonů týka, o hodně horší než ta první. Domácí hráči v ní uhráli oba body a srovnali stav utkání. Dačice ještě žili z náskoku z úvodu a vedli o 28 kuželek. Závěr utkání vyzněl lépe pro domácí. Standa Partl porazil výborných 617 kuželek, a když i Tomáš Valík uhrál těsnou výhru nad Karlem Novákem, mohli se domácí hráči radovat z prvního vítězství.

Konstruktiva Praha hostila Lokomotivu Českou Třebovou. Úvod utkání byl hodně vyrovnaný. Hostující Jiří Hetych porazil 614 kuželek. Druhý bod mohl hostům uhrát Petr Holanec. Jaroslava Pletichu měl na lopatkách. Poslední dráhu nezvládl a domácí hráč bral bod po těsné výhře o jednu kuželku. Druhá polovina utkání se již hrála zcela v režii domácích hráčů. Ti nedali hostujícímu celku žádnou šanci a zcela po zásluze jasně zvítězili.

Datum: 18. 9. 2011 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa