ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

Výsledky ČAH 2011

Po roce se konaly České akademické hry opět v Praze a kuželky se znovu hrály na šestidráze KK Konstruktiva. Akademickými mistry se stali Markéta Jandíková a Marek Rozsíval. Článek k této akci byl původně určen pro Kuželkářské listy, ale protože se do finálního vydání nevešel, přinášíme ho zde na webu.

Nové tisíciletí již prožívá svůj jedenáctý rok. Stejně starou soutěží jsou i České akademické hry, tedy „olympiáda“ univerzitních studentů, jejichž nedílnou součástí jsou i kuželky.

11. ročník akademického mistrovství se znovu koná v hlavním městě pod záštitou Českého vysokého učení technického, které pořádalo i loňský ročník. Pro soutěž kuželkářů byla za místo konání opět vybrána kuželna pražské Konstruktivy. 7. června se zde tedy opět rozhodlo o akademických mistrech, tentokráte pro rok 2011. Loňská prvenství obhajovali mezi celkem 35 hráčkami a hráči Jana Račková z Mendelovy univerzity a Jan Kotyza z Vysoké školy chemicko-technologické.

Soutěže žen se nakonec zúčastnilo dvanáct hráček. Příliš se v ní nedařilo některým velkým favoritkám. Kamila Barborová startující za Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně nakonec po výkonu 508 skončila sedmá a Kristýna Strouhalová z Ostravské univerzity šestá, když zahrála jen o kuželku víc. Podle jejích představ se nedařilo ani obhájkyni prvenství Janě Račkové, která ale nakonec díky 532 poraženým kuželkám brala bronz. O zlatu se rozhodovalo mezi Martinou Čapkovou z Univerzity Karlovy a Markétou Jandíkovou z Vysoké školy báňské. Čtyři kuželky nakonec určily, že zlato putovalo do Ostravy zásluhou Jandíkové. S jejím výkonem 550 by se neztratila ani mezi muži. Pro Vysokou školu báňskou to byla třetí výhra v historii akademických her.

Startujících mužů bylo 23. A i mezi nimi bylo pár favoritů. Se sedmým místem se nakonec musel spokojit loni stříbrný Michal Šimek z Vysokého učení technického (545). Svůj čtvrtý titul nezískal ani Jan Kotyza. Druhý nejstarší hráč her letos nepředvedl výborný výkon jako v roce 2010 a skončil pátý. Velký boj o bronz spolu svedli Jakub Pleban a Michal Kratochvíl, oba zástupci Vysokého učení technického. Nakonec se radoval o tři roky mladší Kratochvíl, jenž porazil o jednu kuželku více než jeho kolega (558). Stříbro patří zkušenému. Nejstarší hráč her Jaroslav Vymazal z Univerzity Tomáše Bati totiž porazil ještě o čtyři kuželky více než Kratochvíl, a právem mu tak patří druhá příčka. Akademickým mistrem se pak celkem s přehledem stal Marek Rozsíval, další zástupce brněnského VUT. 578 kuželek bylo sedmého června pro ostatní hráče nedosažitelných. Trochu překvapivě je tato výhra vůbec první pro tuto vysokou školu, ačkoliv ta má pravidelně velké zastoupení mezi hráči (letos to byla celá jedna pětina).

Pokud nahlédneme na akademické hry jako na celek, tak i letos s přehledem zvítězila naše největší univerzita, Univerzita Karlova, kterou na medailových stupních doplnilo České vysoké učení technické a Vysoká škola ekonomická. Letos tedy Praha výrazně předčila zbytek země. Situace se ale již příští rok může otočit.

Muži
1. Marek Rozsíval VUT Brno 578
2. Jaroslav Vymazal UTB Zlín 562
3. Michal Kratochvíl VUT Brno 558
Ženy
1. Markéta Jandíková VŠB-TU Ostrava 550
2. Marina Čapková UK Praha 546
3. Jana Račková Mendelu Brno 532
Medailisté a medailistky Českých akademických her 2011 v kuželkách

Medailisté a medailistky Českých akademických her 2011 v kuželkách

Datum: 9. 7. 2011 | Sekce: Mistrovství ČR | Autor: Lukáš Dařílek