ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1.KLM – 22. kolo soutěže

O zisku mistrovského titulu bylo již rozhodnuto po předposledním kole. Získal jej Slavoj Praha. V posledním kole se bojovalo o druhou sestupovou příčku. Černý Petr zůstal Moravské Slavii Brno, která doprovodí TJ Valašské Meziříčí do nižší soutěže. Ozdobou kola byl vynikající výkon Miroslava Jelínka z Jiskry Kovářská v Luhačovicích. Porazil 676 kuželek a to je vůbec nejvyšší výkon v tomto soutěžním ročníku.

Je dobojováno. Mistrovský titul vybojovali hráči Slavoje Praha a nejvyšší soutěž opouští po ročním působení TJ Valašské Meziříčí společně s Moravskou Slavii Brno. Jejich místa nahradí TJ Třebíč a o dalším postupujícím se rozhodne až příští týden, kdy se dohrává zbytek soutěží. Druhé místo získali hráči KK PSJ Jihlava a na třetí příčku se probojovali hráči SKK Primátoru Náchod, největší skokan soutěže, ti byli ještě dvě kola před koncem na sedmé příčce a o medailovém postu se jim asi vůbec nezdálo.

V poslední kolo soutěže byla úspěšnost domácích družstev 50 %. Z hostujících celků zvítězila v tomto kole Jiskra Kovářská v Luhačovicích, SKK Primátor Náchod v Praze nad Slavojem a hráči Centropenu Dačice zvítězili na Konstruktivě. Černý Petr v boji o sestup nakonec zůstal Moravské Slavii Brno, která v Přerově před početnou návštěvou bojovala, ale z výhry a udržení v soutěži se radovali domácí. Jednotlivci v tomto kole podali několik mimořádných výkonů. Padlo dvanáct šestistovek. Vůbec nejlepší výkon v tomto soutěžním ročníku zahrál Miroslav Jelínek z Jiskrý Kovářská v Luhačovicích. Porazil vynikajících 676 kuželek a přehrál dosavadní nejlepší výkon Ondry Sobčáka z 18. kola o tři kuželky. Roman Goldemund v úvodu existenčního utkání v Přerově porazil 640 kuželek a velkou měrou přispěl k úspěchu a udržení se  domácího týmu v soutěži. Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová porazil 637 kuželek a v celkovém pořadí jednotlivců se vrátil na první příčku průměrem 604,2, druhý v pořadí jednotlivců skončil Zdeněk Vymazal 600,2 a třetí příčku získal Jan Kotyza 595,6. V pořadí úspěšnosti v zisku bodů zvítězil Zdeněk Vymazal ze Sokola Husovice se ziskem 20 bodů a tomu odpovídá uspěšnost 91 %. Druhou příčku obsadil Robin Parkan z KK PSJ Jihlava se ziskem 19 bodu a třetí Lukáš Doubrava z Konstruktivy Praha se ziskem 18 bodů.

V souboji o záchranu hostila Konstruktiva Praha Centropen Dačice a jenom výhra v utkání jim dávala 100% jistotu udržení se v soutěži. Oba celky nepodaly v utkání nijak zázračné výkony. Ani jeden se neprosadil do nejlepší desítky výkonů na Konstruktivě v tomto soutěžním ročníku. Úvodní část utkání vyhráli domácí hráči na body 2:1, ale to že to pro ně nebude vypadat nijak příznivě signalizoval počet celkově poražených kuželek, kde měli hosté o 15 víc. Druhá část utkání to potvrdila. Domácí hráči zůstali hluboko pod svými možnostmi. Bod uhrál pouze Milan Franěk na Pavla Kabelku a to na zisk bodů nestačilo. Domácí se tak museli spoléhat na to, jak skončí utkání v Přerově, a to nakonec pro ně dopadlo dobře.

Moravská Slavia Brno přijela do Přerova se silnou podporou svých fanoušků. Hosté v utkání bojovali, ale nakonec na dobrý výkon přerovských hráčů neměli. Úvod utkání zastihl ve vynikající formě domácího Romana Goldemunda. Porazil vynihajících 640 kuželek. Pavel Dvořák se snažil, ale s 592 poraženými kuželkami na Romana tentokrát neměl. Ve druhé dvojici Petr Mika těsně přehrál Milana Kandu, a tak byla Moravská stále ve hře. Hosté prohrávali o 35 kuželek. Střední část zápasu dopadla stejně. Pouze hosté díky výraznější výhře Zdeňka Vránka stáhli na rozdíl devíti kuželek. Hektický byl souboj Dalibora Matyáše s Miroslavem Milanem. Domácí hráč rozhodl duel na třetí dráze, kde porazil 172 kuželek. Úvodní část závěrečných duelů vyzněla jednoznačně pro domácí. Vytvořili si důležitý náskok a na ten již Moravská nedosáhla. Pavla Paliána, kterému se nedařilo, střídal po 75. hodu jan Bernatík, ale to již nemělo velk7 vliv na konečný výsledek. Domácí celek si tak touto výhrou zajistil ligovou příslušnost i pro příští soutěžní ročník.

Skokan roku, družstvo SKK Primátoru Náchod, zajiždělo k utkání posledního kola na dráhy nového přeborníka Slavoje Praha a hráči určitě příliš nepředpokládali, že se posunou na medailový post. Domácí celek již ani prohra nemohla odsunout z prvního místa. Utkání začal hostům výborným výkonem Petr Holý a naznačil, že to domácí nebudou mít jednoduché a táke neměli. V každé fázi zápasu uhrála obě družstva po bodu, a tak o výsledku rozhodovaly poražené kuželky a těch měli nakonec o 12 více hosté. Ti se mohli radovat z výhry dvojnásobně. Díky této výhře se posunuli na třetí příčku v tabulce, o které se jim ještě dvě kola před koncem soutěže ani nezdálo. To byli až na sedmém místě tabulky.

Lokomotiva Česká Třebová, velký kandidát na bronzové medaile, utkání na drahách posledního celku v tabulce neustála, a to jim Pavel Jiroušek hodil vůbec nejlepší výkon na kuželně ve Valašském Meziříčí. Celkově porazil vynikajících 637 kuželek, které ho vynesli na první příčku v pořadí jednotlivců. Šestistovku přidal ještě Pavel Vymazal. Ani to však na domácí nestačilo. Ti zahráli svůj nejlepší domácí výkon v soutěži. Na body uhráli oba týmy stejně. Rozhodovaly poražené kuželky. Domácí porazili celkově o 12 víc a zcela zaslouženě zvítězili. Nejlepší výkon domácích zahrál Radim Metelka, když porazil 624 kuželek.

Hráči Sokola Husovice mohli v případě úspěchu v Jihlavě dosáhnout na medailový post. To se jim na dobře hrající celek domácích nepodařilo, a tak celkově skončili na šesté příčce.

V utkání Sokol Luhačovice versus Jiskra Kovářsku již v podstatě o nic nešlo. Oba celky ze středu tabulky daleko od medailových postů i od sestupu. Pouze v případě výhry mohla Jiskra Kovářská svého soupeře v tabulce přeskočit. To se nakonec stalo. Hosté zahráli v Luhačovicích výborně. Dařilo se Miroslavovi Jelínkovi. Ten zahrál vůbec nejlepší výkon tohoto soutěžního ročníku, když porazil 676 kuželek. Přes šestistovku šli ještě Vladimír Zeman ml. 613 a domácí Jiří Staněk 611. 

Datum: 10. 4. 2011 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa