ČKA na Facebooku
ČKA na Facebooku
Zpravodaje ČKA
objednat
RSS exporty
RSS články

1. KLM – 12. kolo soutěže

KK PSJ Jihlava zvítězila v České Třebové a drží čelo tabulky. Slavoj Praha po těsné výhře doma o dvě kuželky nad Valaským Meziříčím drží na druhém místě krok. Jiskra Kovářská výhrou nad SKK Primátorem Náchod posiluje naději. Dačice nadělily Spartaku Přerov kanára.

První kolo jarní části soutěže přineslo čtyři výhry domácích celků a jednu remízu. Jedinou výhru hostujícího družstva si na svoje konto připsali hráči vedoucího celku tabulky v České Třebové. Vedení v tabulce si po 12. kole udržel KK PSJ Jihlava před Slavojem Praha, který doma po velké bitvě těsně přehrál TJ Valašské Meziříčí. Obě družstva mají na svém kontě shodně 20 bodů. Třetí v tabulce Sokol Luhačovice v tomto kole v Brně na Moravské Slavii pouze remizoval a díky tomu se jeho ztráta na vedoucí celky navýšila na pět bodů.

Hráči mají v tomto kole na svém kontě celkem jedenáct šestistovek. Nejhodnotnější výkon předvedl v České Třebové hráč KK PSJ Jihlava Pavel Petrů, který porazil vynikajících 652 kuželek a to je třetí nejlepší výkon v tomto soutěžním ročníku. Pořadí jednotlivců dle dosažených průměrů se po tomto kole nezměnilo. Stále vede Pavel Jiroušek z Lokomotivy Česká Třebová, před Michalem Markusem ze Sokola Luhačovice a Jaroslavem Procházkou ze Slavoje Praha. Pavel Jiroušek v tomto kole nenastoupil a oba jeho pronásledovatelé na něj v průměrech ztratili. Pořadí jednotlivců dle získaných bodů pro družstvo vede po 12. kole Robin Parkan z KK PSJ Jihlava, který jich má na svém kontě 11 při úspěšnosti 92 %.

Slavoj Praha hostil TJ Valašské Meziříčí  a měl doma namále. Zahrál svůj nejhorší výkon v soutěži a nebýt zaváhání hostujícího Vladimíra Výrka v závěru utkání, mohli si hosté odvézt z Edenu oba body. Při shodném zisku bodů ze hry rozhodovaly o výsledku poražené kuželky a do posledních hodů nebylo rozhodnuto. Nakonec o výhře Slavoje Praha rozhodly pouhé dvě kuželky, o které měli na svém kontě víc domácí hráči.

Vedoucí celek soutěže se představil v České Třebové a utkání mohlo hodně napovědět o tom jak si hostující celek vyšlápne do jarní sezóny za ziskem titulu. Hosté posílili úvodní dvojici, kde nastoupil netradičně Jan Kotyza s s Robinem Parkanem. Tento krok se hostům vyplatil. Oba pokořili šestistovku a domácí hráče jasně přehráli. Česká Třebová ve střední šásti kontrovala a díky výhrám Martina Podzimka a Miroslava Šnejdara srovnala stav na 2:2. Na kontě jihlavských hráčů zůstalo stále plus 36 kuželek. Závěr utkání probíhal zcela v režii hostujícího celku. Pavel Petrů podal vynikající výkon. Porazil 652 kuželek, kterým pečetil jasnou výhru KK PSJ Jihlava. Hosté zahráli v České Třebové nejlepší výkon družstva v tomto soutěžním ročníku. Česká Třebová při neúčasti svého nejlepšího hráče Pavla Jirouška naopak svůj nejhorší.

Sokol Husovice hostil v prvním jarním kole Konstruktivu Praha. Domácí v utkání nezaváhali a nedali hostům nejmenší šanci na případný úspěch. Po bodově vyrovnaném úvodu se utkání lámalo ve střední části, kde domácí hráči získali oba body a navýšili náskok na 192 kuželek. Ani vynikající výkon Lukáše Doubravy v závěru, kde porazil 632 kuželek, již nemohlo nic změnit na jasné výhře Sokola Husovice.

Centropen Dačice hostil Spartak Přerov a po dlouhé době domácí družstvo uspokojilo svým výkonem početnou návštěvu na dačické kuželně. Tentokrát se sešlo 65 diváků. Hned úvod utkání vyzněl jasně pro domácí. Petr Žahourek s Jiřím Malínkem nezaváhali. Uhráli dva body a plus 78 kuželek. Jiří Malínek navíc přehrál nejlepšího z celku Spartaku Přerov Romana Goldemunda. V dalším průběhu to již šlo s hostujícím celkem z kopce, a když  Dalibor Matyáš prohrál s Pavlem Kabelkou i když porazil o 15 kuželek víc, nemohlo to dopadnout jinak než, že si hosté odvážejí z Dačic kanára po prohře 8:0. V závěru utkání podal výborný výkon domácí Jiří Němec, který porazil 621 kuželek.

Moravská Slavia hostila v tomto kole Sokol Luhačovice. Domácí hráči vědomi si toho, že každá ztráta bodů v domácím prostředí může mít katastrofální následky bojovali, ale nakonec na výhru a zisk obou bodů nedosáhli. Utkání skončilo spravedlivou dělbou bodů. Moravská Slavia doplatila na ztrátu v poražených kuželkách z úvodu utkání, kterou se ji již nepodařilo do konce utkání dohnat. Nejlepší výkon v zápase podal domácí Pavel Palián, který porazil rovnou šestistovku a uhrál důležitý bod na Pavla Kubálka.

Jiskra Kovářská hostila SKK Primátor Náchod, který se představil již s Petrem Holým ve svých řadách. Domácí celek měl vynikající vstup do utkání. Milan Hrouda nejlepším výkonem v utkání 589 přehrál Romana Straku a David Junek Jiřího Němce. Bylo z toho jasné vedení 2:0 a plus 59 kuželek. Ve střední části zápasu získala obě družstva po bodu, když v hostujícm celku se nedařilo Ladislavu Beránkovi a nezachránil to ani střídající Viktor Brožek. Díky tomu zůstalo na kontě Jiskry Kovářské před závěrem utkání při vedení 3:1 stále 59 kuželek. Závěr utkání zahráli domácí hráči na silnou hostující dvojici na jedničku. Jaroslav Tejml sice těsně s Ondrou Sobčákem prohrál, ale důležitou domácí výhru pečetil výborným výkonem Vlastimil Zeman ml. Porazil 565 kuželek a Jaroslava Hažvu jasně přehrál. Jiskra Kovářská si tak na svoje konto připsala hodně důležitou výhru v boji o záchranu v soutěži.

Datum: 16. 1. 2011 | Sekce: První liga | Autor: Jaroslav Kupa